Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 4 Air

Students can download 6th Science Term 2 Chapter 4 Air Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 4 Air

Samacheer Kalvi 6th Science Air Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
……… is the percentage of nitrogen in the air.
(a) 78%
(b) 21%
(c) 0.03%
(d) l%
Answer:
(a) 78%

Question 2.
Gas exchange takes place in plants using _______
(a) Stomata
(b) Chlorophyll
(c) Leaves
(d) Flowers
Answer:
(a) Stomata

Question 3.
The constituent of air that supports combustion is ……….
(a) Nitrogen
(b) carbon-di-oxide
(c) Oxygen
(d) water vapour
Answer:
(c) Oxygen

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 4 Air

Question 4.
Nitrogen is used in the food packaging industry because it _______
(a) provides colour to the food
(b) provides oxygen to the food
(c) adds proteins and minerals to the food
(d) keeps the food fresh
Answer:
(d) keeps the food fresh

Question 5.
……… and ………… are the two gases, which when taken together, make up about 99 percentage of air.
I. Nitrogen
II. carbon-di-oxide
III. Noble gases
IV. Oxygen
(a) I and II
(b) I and III
(c) II and IV
(d) I and IV
Answer:
(d) I and IV

II. Fill in the blanks

  1. …………. is the active component of air.
  2. The gas given out during photosynthesis is ………..
  3. ………. gas is given to the patients having breathing problems.
  4. ………. can be seen moving in a beam of sunlight in a dark room.
  5. …………. gas turns lime water milky.

Answer:

  1. Oxygen(O2)
  2. Oxygen(O2)
  3. Oxygen (O2)
  4. Tiny dust particles
  5. Carbon dioxide (CO2)

III. True or False. If False, give the correct statement

  1. Inhaled air contains a large amount of carbon-di-oxide
  2. Planting trees help in decreasing global warming
  3. The composition of air is always exactly the same.
  4. Whales come up to the water surface to breathe in oxygen.
  5. The balance of oxygen in the atmosphere is maintained through photosynthesis in animals and respiration in plants.

Answer:

  1. False – (Inhaled air contains a large amount of oxygen)
  2. True
  3. False – (The composition of air changes slightly from place to place & also from season to season)
  4. True
  5. False – (The balance of oxygen in the atmosphere is maintained through Photosynthesis in plants & respiration in animals)

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 4 Air

IV. Match the following

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 4 Air 1
Answer:
1. – c
2. – b
3. – d
4. – e
5. – a

V. Arrange the following statements in correct sequence

1. Plants manufacture food by a process called photosynthesis.
2. Plants require energy for their growth.
3. Plants take in oxygen and release carbon-di-oxide just as animals.
4. Plants take carbon-di-oxide from the atmosphere, use chlorophyll in the presence of sunlight and prepare food.
5. Such oxygen is available to animals and human beings for breathing.
6. During this process, oxygen is released by plants.
Answer:
2. Plants require energy for their growth.
1. Plants manufacture food by a process called photosynthesis.
6. During this process, oxygen is released by plants.
3. Plants take in oxygen and release carbon-di-oxide just as animals.
5. Such oxygen is available to animals and human beings for breathing.
4. Plants take carbon-di-oxide from the atmosphere, use chlorophyll in the presence of sunlight and prepare food.

VI. Analogy

Question 1.
Photosynthesis: ……….. ::
Respiration : Oxygen
Answer:
CO2

Question 2.
78% of air : Does not support combustion ::
……… : Supports combustion
Answer:
21% of air

VII. Observe the given figure carefully and answer the questions.

Question 1.
What will happen if we remove plants from the aquarium?
Answer:

  1. The production of O2 and absorption of CO2 and NH3 will you reduced.
  2. Plants provide shelter to fish, so, they feel insecure.
  3. Algae growth will increase.

Question 2.
What will happen if we remove the fish from the aquarium and keep it (with green plants) in a dark place?
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 4 Air 2
Answer:

  1. Most of the fishes require both periods of light and darkness.
  2. In a dark place, they will loose their sight and pigmentation.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 4 Air

VIII. Give a very short Answer

Question 1.
What is the atmosphere? Name the five layers of the atmosphere.
Answer:
Our earth is surrounded by a huge envelope of air called the atmosphere.
The atmosphere is made of five different layers – the Troposphere, the Stratosphere, the Mesosphere, the Ionosphere, and the Exosphere.

Question 2.
How do the roots of land plants get oxygen for breathing?
Answer:
Oxygen is present in the air spaces of soil. This O2 is taken by root hairs through diffusion to the rest of the plant.

Question 3.
What should be done if the clothes of a person catch fire accidentally? Why?
Answer:

  1. Cover the person in a rug or blanket and Roll him on the floor.
  2. This will cut off the air and put out the flames.
  3. A suitable fire extinguisher can also be chosen.

Question 4.
What will happen if you breathe through your mouth?
Answer:
Several health conditions and risk factors can lead to mouth breathing.

  1. Snoring
  2. dry mouth
  3. daytime tired
  4. Poor dental health

IX. Give a short answer

Question 1.
Biscuits kept open on a plate during monsoon days lose their crispness. Why?
Answer:
During monsoon days, Water vapour from the atmosphere is absorbed in the biscuits. So the biscuits lose its crispness.

Question 2.
Why do traffic assistants wear a mask on duty?
Answer:
Traffic assistants are continually exposed to smoke emitted out from the vehicles. Inhaling the pollutants in the smoke may cause breathing and lung problems. So they wear a mask on duty.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 4 Air

X. Answer in detail

Question 1.
How do plants and animals maintain the balance of oxygen and carbon-di¬oxide in air?
Answer:

  1. plants in forests release oxygen through the process of photosynthesis and help in providing oxygen to animals for respiration.
  2. Plants consume carbon dioxide released by the animals. In this way, plants help in maintaining a balance of oxygen and carbon dioxide in the atmosphere.

Question 2.
Why is the atmosphere essential for life on earth?
Answer:

The atmosphere is essential for life because it maintains an appropriate climate for the maintenance of life by carrying out the following activities:

  1. The atmosphere keeps the average temperature of the Earth fairly constant during the day time.
  2. It prevents a sudden increase in temperature during the day time.
  3. It also slows down the escape of heat from the surface of the Earth into outer space during the night time.

XI. Questions Based on Higher Order Thinking Skills.

Question 1.
Can you guess why fire extinguishers throw a stream of carbon-di-oxide while putting – off fire?
Answer:
It is because carbon-di-oxide (CO2) does not support combustion. When sprayed on burning object it stops the supply of oxygen and controls the fire.

Samacheer Kalvi 6th Science Air Additional Important Questions and Answers

I. Choose the appropriate answer

Question 1.
A layer consisted of water vapour which is responsible for making clouds is.
(a) Stratosphere
(b) Mesosphere
(c) Troposphere
(d) Exosphere
Answer:
(c) Troposphere

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 4 Air

Question 2.
_______ is responsible for making clouds.
(a) Hydrogen
(b) Oxygen
(c) Water vapour
(d) Carbon-di-oxide
Answer:
(c) Water vapour

Question 3.
A process without emitting flame is called as …………
(a) Combustion
(b) Burning
(c) Cherring
(d) Melting
Answer:
(a) Combustion

Question 4.
_______ was able to identify highly reactive gas called oxygen.
(a) Lavoisier
(b) Ingenhousz
(c) Rutherford
(d) Joseph Priestley
Answer:
(d) Joseph Priestley

Question 5.
Which is used in refrigerating meat and fish?
(a) Liquid Ammonia
(b) Liquid Nitrogen
(c) Solid CO2
(d) Helium
Answer:
(c) solid CO2

II. True or False. If False, give the correct statement

  1. Oxygen is used for the synthesis of protein and fertilizers.
  2. CO2 turns calcium hydroxide solution to a milky white solution.
  3. The air in coastal areas have more oxygen.
  4. The role of chlorophyll is to absorb light from the sun.
  5. When cooled to -57°C, gaseous carbon-di-oxide becomes a liquid.

Answer:

  1. False – (Nitrogen is used for the synthesis of protein and fertilizers)
  2. True
  3. False – (The air in coastal areas have more water vapour)
  4. True
  5. False – (When cooled to -57°C, gaseous carbon-di-oxide becomes a solid)

III. Match the following

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 4 Air 3
Answer:
i. – c
ii. – d
iii. – a
iv. – b

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 4 Air

IV. Give very short answer

Question 1.
Where does Ozone layer lie?
Answer:
Ozone layer is present in stratosphere lies above the troposphere.

Question 2.
“Air is not an elementary substance, but a composition”. Why?
Answer:
Air is a composite mixture of many gases like N2, O2, CO2 and others.

Question 3.
Mention the percentage composition of Air.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 4 Air 4

Question 4.
What is Burning?
Answer:
The process of firing of a substance in the presence of O2 and releasing a large amount of light and heat.

Question 5.
Define – Combustion. Give an example.
Answer:
The process of firing which does not emit flame is called combustion (fire without flame). Ex: Rocket propellants (fuel with oxygen).

V. Answer in detail

Question 1.
Briefly explain the process of ‘Photo Synthesis’.
Answer:

  1. Plants manufacture their food by ‘Photo Synthesis’.
  2. CO2 from the air and water from the solid react in the presence of sunlight to produce food.
    Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 4 Air 5
  3. Chlorophyll absorbs light from the sun.
  4. The liberated O2 during photosynthesis is much more than the O2 consumed by the plants for respiration.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 4 Air

Question 2.
Mention the uses of Air.
Answer:

  1. For breathing by plants and Animals.
  2. For burning fuels like wood, coal, kerosene, LPG etc.,.
  3. Compressed air is used to fill tyres of vehicles.
  4. Maintaining the water cycle in nature. Because this air did not have O2 and CO2.
  5. O2 gas is used by patients in Hospitals, Climbers in mountains, Divers in Deepsea.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 3 Changes Around Us

Students can download 6th Science Term 2 Chapter 3 Changes Around Us Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 3 Changes Around Us

Samacheer Kalvi 6th Science Changes Around Us Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
When ice melts to form water, change occurs in its
(a) position
(b) colour
(c) state
(d) composition
Answer:
(c) State

Question 2.
Drying of wet clothes in air is an example of
(a) Chemical change
(b) Undesirable change
(c) irreversible change
(d) physical change
Answer:
(d) Physical change

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 3 Changes Around Us

Question 3.
Drying of wet clothes in air Is an example of
(a) Chemical change
(b) Undesirable change
(c) irreversible change
(d) physical change
Answer:
(d) physical change

Question 4.
Out of the following an example of a desirable change ¡s
(a) rusting
(b) change of seasons
(c) earthquake
(d) flooding
Answer:
(b) change of seasons

Question 5.
Air pollution leading to Acid rain is a
(a) reversible change
(b) fast change
(c) natural change
(d) human made change
Answer:
(d) human made change

II. Fill in the blanks

  1. Magnet attracts iron needle. This is ……… change, (a reversible / an irreversible)
  2. Boiling of egg results in ………… change, (a reversible / an irreversible)
  3. Changes that are harmful to us are ………… (desirable / undesirable)
  4. Plants convert Carbon-di-oxide and water into starch. This is an example of ………. change, (natural / human made)
  5. Bursting of fire crackers is a ……….. change whereas germination of seeds is a ………. change, (slow / fast)

Answer:

  1. a reversible
  2. an irreversible
  3. undesirable
  4. Natural
  5. fast; slow

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 3 Changes Around Us

III. True or False. If False, give the correct statement

  1. Growing of teeth in an infant is slow change.
  2. Burning of match stick is a reversible change.
  3. Change of New moon to Full moon is human made.
  4. Digestion of food is a physical change.
  5. In a solution of salt in water, water is the solute.

Answer:

  1. True
  2. False – It is an irreversible change
  3. False – It is a Natural change
  4. False – It is a Chemical change
  5. False – Water is the solvent

IV. Analogy

Question 1.
Curdling of milk : irreversible change ::
Formation of clouds : ……….. change
Answer:
reversible

Question 2.
Photosynthesis : ……….. change ::
burning of coal : Human – made change
Answer:
Natural

Question 3.
Dissolving of glucose: reversible change ::
Digestion of food : ………… change
Answer:
Irreversible

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 3 Changes Around Us

Question 4.
Cooking of food : desirable change ::
decaying of food : ………… change
Answer: undesirable

Question 5.
Burning of matchstick: ………… change ::
Rotation of the Earth : Slow change
Answer:
Fast

V. Circle the odd one out. Give reason for your choice

Question 1.
Growth of a child, Blinking of eye, Rusting, Germination of a seed.
Answer:
Blinking of eye (a fast change)

Question 2.
Glowing of a bulb, lighting of a Candle, breaking of a coffee mug, curdling of milk.
Answer:
Curdling of milk (a chemical change)

Question 3.
Rotting of an egg, condensation of water vapour, trimming of hair, Ripening of fruit.
Answer:
Trimming of hair (Man-made change)

Question 4.
Inflating a balloon, popping a balloon, fading of wall paint, burning of kerosene
Answer:
Burning of Kerosene (Chemical change)

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 3 Changes Around Us

VI. Give a very short answer

Question 1.
What kind of change is associated with the decaying of plants?
Answer:
Decaying of plants is associated with slow change and chemical change.

Question 2.
You are given some candle wax. Can you make a candle doll from it? What kind of change is this?
Answer:
Yes, I can make a doll from the candle. The kind of change is a physical change.

Question 3.
Define a slow change.
Answer:
Changes which take place over a long period of time (hours/days/months/years) are known as slow changes.

Question 4.
What happens when cane sugar is strongly heated? Mention any two changes in it.
Answer:
When Cane sugar is strongly heated, it will initially melt and after that start to decompose. It will turn brown and then black and give off fumes.
The changes involved are:

  1. Physical change
  2. irreversible change

Question 5.
What is the solution?
Answer:
When a solute is dissolved in a solvent, it forms a solution.
Solute + solvent → solution.

VII. Give a short answer

Question 1.
What happens when the paper is burnt? Explain.
Answer:
When the paper is burnt, oxygen from the air combines with carbon in the paper turning into carbon dioxide and water vapor which float away, leaving solid ash. The action of burning paper can’t be reversed. So, it is an irreversible change. Also, it is a Chemical change and a Fast change.

Question 2.
Can deforestation be considered a desirable change? Explain.
Answer:

  1. Deforestation cannot be considered a desirable change.
  2. Because it is harmful to our environment and not desired by us are known as Undesirable changes.

Question 3.
What type of changes is associated with the germination of a seed? Explain.
Answer:

  1. Germination of seed is a slow change.
  2. Changes which take place over a long period of time (days) are known as Slow changes.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 3 Changes Around Us

VIII. Answer in detail

Question 1.
Give one example in each case that happens around you.
(a) Slow and fast change
(b) Reversible and irreversible change
(c) Physical and chemical change
(d) Natural and man-made change
(e) Desirable and undesirable change
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Changes Around Us 1

IX. Questions Based on Higher Order Thinking Skills (HOTS)

Question 1.
When a candle is lit the following changes are observed.
Answer:

  1. Wax melts.
  2. Candle keeps burning.
  3. The size of the candle decreases.
  4. The molten wax solidifies

Question 2.
Which of the changes can be reversed? Justify your answer.
Answer:
When the candle is burning, the heat of the flame melts the solid wax to liquid wax. This signifies reversible (or) Physical changes. Also, as the wax melts, the size of candle decreases. If then molten wax solidifies and takes a different shape.

Samacheer Kalvi 6th Science Changes Around Us Additional Important Questions and Answers

I. Choose the appropriate answer

Question 1.
Water changes into ice on cooling are called as
(a) Melting
(b) Vaporisation
(c) Condensation
(d) Freezing
Answer:
(d) freezing

Question 2.
_______ is the process in which something becomes different from what it was earlier.
(a) Classification
(b) Composition
(c) Position
(d) Change
Answer:
(d) Change

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 3 Changes Around Us

Question 3.
Evaporation of water from lakes and river
(a) Slow change
(b) Fast change
(c) Natural change
(d) Both (a) and (b)
Answer:
(d) Both (a) and (b)

Question 4.
_______ change is a temporary change
(a) Physical
(b) Chemical
(c) Undesirable
(d) slow
Answer:
(a) Physical

Question 5.
The blackening of the Silver anklet is a (an)
(a) Irreversible change
(b) Temporary change
(c) Short term change
(d) Periodical change
Answer:
(a) Irreversible change

II. Fill in the blanks

  1. A change in which a new substance is formed is called ………….
  2. Formation of coal is a …………
  3. An example of natural as well as an undesirable change is ………..
  4. ……… is the Universal Solvent.
  5. Eco-friendly changes are ………

Answer:

  1. Chemical Change
  2. Slow Change
  3. Earthquake
  4. Water
  5. Desirable changes

III. Match the following

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Changes Around Us 2
Answer
i. – d
ii. – a
iii. – b
iv. – c

IV. Analogy

Question 1.
Rusting of Iron : undesirable change : : Dead plants turn into manure : …………..
Answer:
Desirable change

Question 2.
Touch me not plant: ………… : : digestion of food : Irreversible change
Answer:
Reversible change

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 3 Changes Around Us

Question 3.
Change of seasons : slow change : : Breaking of glass : …………..
Answer:
fast change

Question 4.
Earth quake : undesirable change : : Heartbeat: ………….
Answer:
desirable change

Question 5.
Silver articles turning black : ………… : : Boiling of H2O : physical change
Answer:
Chemical change

V. Very short answer

Question 1.
What is the change?
Answer:
Change is the observable difference between the initial state and the final state of any substance.

Question 2.
What is a reversible change?
Answer:
Changes which can be reversed (to get back to the original state) are known as reversible changes.

Question 3.
What is melting? Give example.
Answer:
The conversion of a solid into a liquid by heating is called melting. Ex.: Ice into water.

Question 4.
Water is the universal solvent. Why?
Answer:
Water is known as the universal solvent. It dissolves a wide range of substances.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 3 Changes Around Us

VI. Long answer

Question 1.
Distinguish between the physical and chemical changes.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Changes Around Us 3

Question 2.
Tabulate some changes taking place in our body system with its type.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Changes Around Us 4

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat

Students can download 6th Science Term 2 Chapter 1 Heat Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 1 Heat

Samacheer Kalvi 6th Science Heat Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
When an object is heated, the molecules that make up the object
(a) begin to move faster
(b) lose energy
(c) become heavier
(d) become lighter
Answer:
(a) begin to move faster

Question 2.
The unit of heat is
(a) newton
(b) joule
(c) volt
(d) Celsius
Answer:
(b) joule

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat

Question 3.
One litre of water at 30°C is mixed with one litre of water at 50°C. The temperature of the mixture will be
(a) 80°C
(b) More than 50°C but less than 80°C
(c) 20°C
(d) around 40°C
Answer:
(d) around 40° C

Question 4.
An iron ball at 50°C is dropped in a mug containing water at 50°C. The heat will
(a) flow from iron ball to water.
(b) not flow from iron ball to water or from water to iron ball.
(c) flow from water to iron ball.
(d) increase the temperature of both.
Answer:
(b) not flow from iron ball to water or from water to iron ball.

II. Fill in the Blanks

  1. Heat flows from a ……….. body to a ………… body.
  2. The hotness of the object is determined by its ………..
  3. The SI unit of temperature is …………
  4. Solids ……….. on heating and ………… on cooling.
  5. Two bodies are said to be in the state of thermal ………… if there is no transfer of heat taking place.

Answer:

  1. hot, cold
  2. temperature
  3. Kelvin
  4. expand, contract
  5. equilibrium

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat

III. True or False. If False, give the correct answer.

  1. Heat is a kind of energy that flows from a hot body to a cold body.
  2. Steam is formed when heat is released from water.
  3. Thermal expansion is always a nuisance.
  4. Borosilicate glass do not expand much on being heated.
  5. The unit of heat and temperature are the same.

Answer:

  1. True
  2. False – Steam is formed when the heat is absorbed from the water.
  3. False – Thermal expansion is always not a nuisance.
  4. True
  5. False – Unit of heat and temperature are different.

IV. Give reasons for the following

Question 1.
An ordinary glass bottle cracks when boiling water is poured into it, but a borosilicate glass bottle does not.
Answer:
The reason is that the borosilicate glass does not expand much on being heated and therefore they do not crack.

Question 2.
The electric wire which sag in summer become straight in winter.
Answer:

  1. During summer thermal expansion takes place in electric wire.
  2. In winter it contracts so it becomes straight.

Question 3.
Rivet is heated before fixing in the hole to join two metal plates.
Answer:

  1. When we heat rivet expansion takes place and becomes soft.
  2. One end of the rivet is hammered to form a new head.
  3. When cooled, the rivet will contract and hold tightly.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat

V. Match the following

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat 1
Answer:
1. – e
2. – c
3. – d
4. – a
5. – b

VI. Analogy

  1. Heat: Joule :: Temperature : ………
  2. Ice cube : 0°C :: Boiling water : ………..
  3. Total Kinetic Energy of molecules: Heat:: Average Kinetic Energy : …………….

Answer:

  1. Kelvin
  2. 100° C
  3. Temperature

VII. Give Very Short Answer:

Question 1.
Make a list of electrical types of equipment at home from which we get heat.
Answer:
Water heater, Iron box, Electric kettle, Micro oven.

Question 2.
What is the temperature?
Answer:
The measurement of the warmness or coldness of a substance is known as its temperature.

Question 3.
What is thermal expansion?
Answer:
The expansion of a substance on heating is called thermal expansion.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat

Question 4.
What do you understand by thermal equilibrium?
Answer:
When two objects in thermal contact, no longer affect each other’s temperature, there exists Thermal equilibrium.

VIII. Give Short Answer:

Question 1.
What difference do you think heating the solid will make in their molecules?
Answer:

  1. When we heat solids the vibrations and movement of molecules will increase.
  2. The temperature of the object increases.
  3. The distance between molecules will increase.

Question 2.
Distinguish between heat and temperature.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat 2

IX. Answer in detail:

Question 1.
Explain thermal expansion with suitable examples.
Answer:
Thermal expansion: The expansion of a substance on heating is called, the thermal expansion of that substance.

Fitting the iron rim on the wooden wheel:

  1. The diameter of the iron ring is slightly less than that of the wooden wheel.
  2. So, it cannot be easily slipped on from the rim of a wooden wheel.
  3. The iron ring is, therefore, first heated to a higher temperature so that it expands in size and the hot ring is then easily slipped over to the rim of the wooden wheel.
  4. Coldwater is now poured on the iron ring so that it contracts in size and holds the wooden wheel tightly.

Rivetting:

  1. Rivets are used to join two steel plates together.
  2. Hot rivet is driven through the hole in the plates.
  3. One end of the rivet is hammered to form a new rivet head.
  4. When cooled, the rivet will contract and hold the two plates tightly together.

Cracking of a thick glass tumbler:

  1. Glass is a poor conductor of heat.
  2. When hot liquid is poured into the tumbler, the inner surface of the tumbler becomes hot and expands while the outer surface remains at room temperature and does not expand.
  3. Due to this unequal expansion, the tumbler cracks.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat

X. Questions based on Higher Order Thinking Skills

Question 1.
When a window is accidentally left open on a winter night, will you feel uncomfortable because the cold is getting in, or because the heat is escaping from the room?
Answer:

  1. When a window is left open on a winter night I will feel uncomfortable because the heat is escaping from the room.
  2. The heat will transfer from high temperature to low temperature.
  3. During winter cold air enters the room, so room temperature will decrease.

Question 2.
Suppose your normal body temperature was lower than what it is. How would the sensation of hot and cold change?
Answer:

  1. When our body temperature is lower than normal temperature, We feel hot from the surrounding.
  2. Because the surrounding temperature will be high compare to our body.

Question 3.
If you heat a circular disk with a hole, what change do you expect in the diameter of the hole? Remember that the effect of heating increases the separation between any pair of particles.
Answer:
Many of us “expect” that the diameter of the hole will decrease because the circular disk is free to expand in all directions as well. Note that expansion of metal due to heating is not like gas spreading out wherever space is available. The correct way to think about it is as follows: Hole size is irrelevant in this case. So we can think that hole is very large.

If we carve a hole so large that its radius is slightly less than that of the circular disk itself, then we will have a ring. It is obvious that the radius of the ring will increase, as atoms have more energy so their oscillation amplitude will increase. As the diameter of the ring increases, the diameter of the hole will also increase.

For example, if you want to insert one hallow pipe inside another hollow pipe of the same diameter, just heat anyone and insert the second one into the heated pipe. This explains the answer in an easy way. So it says that diameter will increase with increasing temperature.

Samacheer Kalvi 6th Science Heat Additional Important Questions and Answers

I. Choose the right answer:

Question 1.
When an electric current is passing through the conductor …………… energy is produced.
(a) Electric
(b) Heat
(c) Chemical
(d) Kinetic energy
Answer:
(b) Heat

Question 2.
One day in 1922, the air temperature was measured at 59°C in the shade in Libya ________
(a) America
(b) Africa
(c) Antarctica
(d) Europe
Answer:
(b) Africa

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat

Question 3.
The temperature of boiling water is …………..
(a) 0° C
(b) 32° C
(c) 100° C
(d) 110° C
Answer:
(c) 100°C

Question 4.
The temperature determines the direction flow of _______
(a) heat energy
(b) kinetic energy
(c) potential energy
(d) light energy
Answer:
(a) heat energy

Question 5.
When we cool the liquid it will become …………..
(a) Gas
(b) Solid
(c) Vapour
(d) None
Answer:
(b) Solid

II. Say True or False.

  1. Heat is measured in Celsius or centigrade.
  2. Temperature in the form of energy.
  3. The normal temperature of our body is 37°C.
  4. Two objects are said to be in thermal contact if they can exchange heat energy.
  5. When the vibrations move from one molecule to another molecule heat will flow.

Answer:

  1. False
  2. False
  3. True
  4. True
  5. True

III. Match the Following:

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat 3
Answer
1. – iv
2. – i
3. – ii
4. – v
5. – iii

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat

IV. Analogy

  1. Summer : Sag :: Winter : …………
  2. Evaporation : 100°C :: Freezing : …………

Answer:

  1. contract
  2. 0°C

V. Give reasons for the following:

Question 1.
Gaps are left in between rails while laying a railway track.
Answer:
Reason: During summer thermal expansion takes place.

Question 2.
Hot metal ball of 80° C is dipped into water of 80°C. The ball will not contract.
Answer:
Reason: Both are in same temperature.

VI. Very Short Answer:

Question 1.
What are the sources of heat?
Answer:

  1. The main source of heat is Sun.
  2. Other sources are combustion, friction and electricity.

Question 2.
Define – heat.
Answer:
Heat is an energy that raises the temperature of a thing by causing the molecules in that thing to move faster.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat

Question 3.
How will you identify two objects are said to be in thermal equilibrium?
Answer:
Two objects in thermal contact have same temperature they are said to be in thermal equilibrium.

Question 4.
What are the measuring unit of temperature?
Answer:
SI unit of temperature is kelvin. Celsius and Fahrenheit are the other units used.

Question 5.
What will determine the direction of flow of heat from one object to another?
Answer:
Temperature will determine the direction of the flow of heat.

VII. Long Answer Questions:

Question 1.
Explain linear expansion with an experiment.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat 4

  1. The expansion in length is called linear expansion.
  2. Take a bulb, dry cell, candle, cycle spoke, coin, and two wooden boxes.
  3. Place one end of the cycle spoke on a wooden block and connect an electric wire to it. Put a stone over the spoke to hold it.
  4. The other one of the cycle spoke is placed on another wooden block.
  5. Wrap some electric wire around the coin and place it on the block. Put a stone over the coin to hold it in place.
  6. Connect bulb and dry cell to the free ends of wires connected to the coin and the spoke and make the circuit.
  7. When we heat the cycle spoke with a candle the length will expand and touches the coin.
  8. So the circuit completes, the bulb will glow.
  9. When we cool the spoke it contracts and does not touch the coin. So the circuit will disconnect, the bulb will not glow.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 7 Computer – An Introduction

Students can download 6th Science Term 1 Chapter 7 Computer – An Introduction Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 7 Computer – An Introduction

Samacheer Kalvi 6th Science Computer – An Introduction Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Who is the father of computer?
a. Martin Luther King
b. Graham Bell
c. Charlie Chaplin
d. Charles Babbage
Answer:
d. Charles Babbage

Question 2.
Which of the following is another form of computer?
(a) Blackboard
(b) Mobile
(c) Radio
(d) Book
Answer:
(b) Mobile

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 7 Computer - An Introduction

Question 3.
When was the first computer introduced?
a. 1980
b. 1947
c. 1946
d. 1985
Answer:
c. 1946

Question 4.
Who is the computer’s first programmer?
(a) Lady Wellington
(b) Augusta ado Lovelace
(c) Mary Curie
(d) Mary Comb
Answer:
(b) Augusta ado Lovelace

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 7 Computer - An Introduction

Question 5.
Pick out the odd one?
a. Calculator
b. Abacus
c. Flash Card
d. Laptop
Answer:
c. Flash Card

II. Fill in the blanks:

  1. Data is ………… Information.
  2. World’s first general purpose computer is ……….
  3. Information is ……… data
  4. Fifth generation computer has ………. Intelligence.
  5. ………… is the device that uses Index number.

Answer:

  1. Processed
  2. Electronic Numerical Integrator and computer
  3. a form of processed
  4. Artificial
  5. Analog Computer

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 7 Computer - An Introduction

III. State True or false.

  1. The computer is an Electronic device.
  2. Sir Isaac Newton invented the Computer.
  3. The computer can do calculations fast.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. True

IV. Match the following:

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 7 Computer - An Introduction 1
Answer:
1. – c
2. – d
3. – b
4. – e
5. – a

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 7 Computer - An Introduction

V. Answer the following

Question 1.
What is a Computer?
Answer:
Computer is an electronic device that processes data and information according to our needs.

Question 2.
Who are the pioneers/forerunners of computers?
Answer:
1. Charles Babbage: a professor in mathematics has designed an analog computer. He is known as the father of computers.
2. Augusta Ada Lovelace: the first programmer as she developed essential commands for mathematical operations.

Question 3.
Write a short note on Data.
Answer:

  1. Data is the information that has to be processed.
  2. They are in the form of numbers, alphabets, and images.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 7 Computer - An Introduction

Question 4.
Name any four input devices.
Answer:
Keyboard, Mouse, Bar code reader, Digital camera, etc.

Question 5.
Differentiate Hardware and Software.
Answer:
Hardware: The parts that are available on the computer that helps the software to work.
Software: The commands or programs that are used on a computer.

VI. Answer in Details.

Question 1.
Explain in detail the Applications of the computer.
Answer:

  1. The computer is used in textile shops for billing purposes.
  2. It is used in the railway station for issuing tickets.
  3. It is used in the banks for multi-purpose.
  4. It is used in ATMs.
  5. It is used in the Post office.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 7 Computer - An Introduction

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene

Students can download 6th Science Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene

Samacheer Kalvi 6th Science Health and Hygiene Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Our body needs for muscle-building
(a) Carbohydrate
(b) fat
(c) Protein
(d) Water
Answer:
(c) Protein

Question 2.
Scurvy is caused due to the deficiency of _______
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin C
(d) Vitamin D
Answer:
(c) Vitamin C

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene

Question 3.
Calcium is an example of a
(a) Carbohydrate
(b) fat
(c) Protein
(d) minerals
Answer:
(d) minerals

Question 4.
We should include fruits and vegetables in our diet, because _______
(a) They are the best source of Carbohydrates
(b) They are the best source of Proteins
(c) They are rich in minerals and Vitamins
(d) They have high water content
Ans:
(c) They are rich in minerals and Vitamins

Question 5.
Bacteria are very small microorganism.
(a) Prokaryotic
(b) Eukaryotic
(c) Protozoa Acellular
(d) Acellular
Answer:
(a) prokaryotic

II. True or False

  1. There are three main nutrients present in food.
  2. Fats are used as an energy store by our body.
  3. All bacteria have flagella.
  4. Iron helps in the formation of haemoglobin.
  5. Virus can grow and multiply outside host.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. False
  4. True
  5. False

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene

III. Fill in the blanks

  1. Malnutrition leads to …………
  2. Iodine deficiency leads to ……… in adults.
  3. Vitamin D deficiency causes ………..
  4. Typhoid is transmitted due to contamination of ……….. and water.
  5. Influenza is a ………. disease.

Answer:

  1. Deficiency diseases
  2. Goitre
  3. Rickets and water.
  4. Food
  5. Viral

IV. Complete the Analogy

  1. Rice: Carbohydrate : : Pulses: …………
  2. Vitamin D: Rickets : : Vitamin C: …………..
  3. Iodine: Goitre : : Iron: ……………
  4. Cholera: Bacteria : : Smallpox: ………….

Answer:

  1. Protein
  2. Scurvy
  3. Anemia
  4. Virus

V. Match the Following

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene 1
Answer:
1. – b
2. – d
3. – e
4. – a
5. – c

VI. Complete the Diagram

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene 2
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene 3

VII. Write a Short Answer.

Question 1.
Write two examples for each of the following.
(a) Food items rich in fat.
(b) Vitamin deficiency diseases.
Answer:
(a) Food items rich in fat: Meat, fish, egg yolk, milk.
(b) Vitamin deficiency diseases: Night blindness, Beriberi, Scurvy, Rickets.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene

Question 2.
Differentiate between Carbohydrate and Protein.
Answer:
Carbohydrate:

  1. Energy giving component of the food.
  2. The sources of carbohydrates are nuts, fruits, rice, and maize.

Protein:

  1. It is body building foods.
  2. The sources of proteins are pulses, soybean, nuts, egg, and fish.

Question 3.
Define the term “Balanced diet”.
Answer:
A diet which contains a sufficient amount of various nutrients to ensure good health is called a Balanced diet.

Question 4.
Why should the fruits and vegetables not to be washed after cutting? Vitamins are of two types.
Answer:
We should not wash the fruits and vegetables after cutting, because the minerals and protein in the fruits and vegetables will also be washed away.

Question 5.
Write any two viral diseases.
Answer:
Common cold, smallpox, polio are viral diseases.

Question 6.
What are the main features of a microorganism?
Answer:
Microorganism will be seen with the help of a microscope. They are very small in size.

VIII. Long Answers.

Question 1.
Tabulate the vitamins and their corresponding deficiency diseases.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene 4

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene

Samacheer Kalvi 6th Science Health and Hygiene Additional Important Questions and Answers

I. Choose the best options

Question 1.
Name the sunshine Vitamin
(a) A
(b) D
(c) C
(d) K
Answer:
(b) D

Question 2.
_______ is a highly rich source of protein.
(a) Nut
(b) Gram
(c) Chicken
(d) Soya bean
Answer:
(d) Soya bean

Question 3.
The minerals are called by this name:
(a) Energy Food
(b) Balance diet
(c) Food for growth
(d) protective food
Answer:
(d) protective food

Question 4.
Ben Ben is caused due to the deficiency of _______
(a) Vitamin C
(b) Vitamin D
(c) Vitamin K
(d) Vitamin B
Ans:
(d) Vitamin B

Question 5.
How much water is needed for a man in a day?
(a) 2L
(b) 3L
(c) 1.5L
(d) 1L
Answer:
(a) 2 lr

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene

II. Matching

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene 5
Answer:
1. – d
2. – c
3. – b
4. – a

III. Give Short Answers.

Question 1.
Define Nutrients.
Answers:
Chemical constituents of food which give us energy, help to build our body, and protect us from diseases are called Nutrients.

Question 2.
List the six important nutrition.
Answer:

  1. Carbohydrate
  2. Vitamins
  3. Protein
  4. Minerals
  5. Fat
  6. Water.

Question 3.
List out the types of vitamins.
Solution:
Vitamins are classified into six major types. They are Vitamin A, B, C, D, E, and K. In the type,
Vitamin B and C are water-soluble Vitamins
Vitamin A, D, E, K are Fat-soluble vitamins.

Question 4.
Differentiate between Kwashiorkor and Marasmus.
Answer:
Kwashiorkor:
Stunted growth.
Swelling of face and limbs diarrhea.

Marasmus:
Skinny appearance.
slow body growth.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene

Question 5.
What are food items contain minerals?
Answer:
Green leafy vegetables like spinach, pulses, eggs, milk, fish, and fruits are food items that contain minerals.

IV. Give detailed Answers

Question 1.
Fill ABCDE in this tabular column.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene 6

Question 2.
What are the uses of exercise?
Answer:

  1. It improves growth and development.
  2. It delays aging.
  3. It strengthens muscles and blood circulation.
  4. It develops athletic skills and reduces weight.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 6 Health and Hygiene

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 5 Living World of Animals

Students can download 6th Science Term 1 Chapter 5 Living World of Animals Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 5 Living World of Animals

Samacheer Kalvi 6th Science Living World of Animals Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
The study of living things or organisms is called
a. Psychology
b. Biology
c. Zoology
d. Botany
Answer:
b. Biology

Question 2.
Which of the following are characteristics of living beings?
(i) Respiration
(ii) Reproduction
(iii) Adaptation
(iv) Excretion
Choose the correct sequence
(a) (i), (ii), and (iv) only
(b) (i), (ii) only
(c) (ii) and (iv)only
(d) (i), (iv), (ii) and (iii)
Answer:
(d) (I), (iv), (il) and (iii)

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 5 Living World of Animals

Question 3.
Lizards breathe through their
a. Skin
b. Gills
c. Lungs
d. Trachea
Answer:
c. Lungs

Question 4.
All animals need _______
(a) Food and water only
(b) Water only
(c) Air, food and water
(d) Food only
Answer:
(c) Air, food and water

Question 5.
Which animal has the special organs of breathing called gills
a. Earthworm
b. fox
c. Fish
d. frog
Answer:
c. Fish

Question 6.
Choose the set that represents only biotic components of a habitat.
(a) Tiger, Deer, Grass, Soil
(b) Rocks, Soil, Plants, Air
(c) Sand, Turtle, Crab, Rocks
(d) Aquatic plant, Fish, Frog, Insects
Answer:
(d) Aquatic plant, Fish, Frog, Insects

Question 7.
Which of the following cannot be called as a habitat?
a. A desert with camels
b. A pond with fish and snails
c. Cultivated land with grazing cattle
d. A jungle with wild animals
Answer:
c. Cultivated land with grazing cattle

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 5 Living World of Animals

Question 8.
Birds fly in the air with the help of _______
(a) heavy and strong Bones
(b) Soft and thick Bones
(c) Hollow and light Bones
(d) Flat and thick Bones
Answer:
(c) Hollow and light Bones

Question 9.
Paramecium moves from one place to other with the help of
a. Pseudopodia
b. flagella
c. Foot
d. cilia
Answer:
d. Cilia

Question 10.
Kangaroo rat lives In _______
(a) Aquatic habitat
(b) Desert habitat
(c) Grass land habitat
(d) Mountain habitat
Answer:
(b) Desert habitat

II. Multiple Choice Questions Complete the following with appropriate word(s).

  1. Aquatic, deserts, mountains are called ……….
  2. Based on the number of cells present animals are classified into ………. and ………..
  3. Tail of a bird acts as a rudder which helps to ………..
  4. Amoeba moves with the help of …………

Answer:

  1. Habitat
  2. Unicellular, multicellular
  3. control the direction of the movement
  4. Pseudopodium.

III. True or False, If False gives the correct answer.

  1. A habitat is a living or dwelling place of an organism.
  2. The geographical features and environmental conditions on earth remain the same from one place to another.
  3. Amoeba is a unicellular organism and moves with pseudopodia.
  4. Birds can see only one object at a time.
  5. Paramecium is a multicellular organism.

Answer:

  1. True
  2. False – The geographical features and environmental conditions on earth do not remain the same from one place to another.
  3. True
  4. True
  5. False – Paramecium is a unicellular organism.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 5 Living World of Animals

IV. Complete the following

  1. Tropical rain forests, grasslands, and deserts are known as ………..
  2. Some living things are made of a single cell, they are called a……….. organism
  3. The breathing organ of a fish is known as ………..
  4. The lizard ……….. on the ground with its claw on its feet.
  5. Camel stores ………… in its hump.

Answer:

  1. habitat
  2. unicellular
  3. gills
  4. walk and run
  5. fat

V. Very Short Answer Questions:

Question 1.
How do the birds catch their prey?
Answer:

  • The prey-catching process depends on their types.
  • The aquatic birds with the help of their beaks get their prey sliding upside down into the water.
  • The birds of paddy fields get small insects with the help of sharp claws of their limbs.

Question 2.
Where can we see camels in India?
Answer:
We can see camels in the state of Rajasthan:

  1. The dwelling places of camels
  2. Jodhpur
  3. Pushkar
  4. Pikanur
  5. Jaisalmer.

Question 3.
Name the locomotory organs of an Amoeba.
Answer:
Amoeba with the help of a finger-like projection called pseudopodia moves from place to place.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 5 Living World of Animals

Question 4.
What are the body parts of the snake?
Answer:
Snake’s body is divided into-

  1. Head
  2. body
  3. tail
  4. Organs on the head-Two eyes, Two nostrils mouth.

Question 5.
Which structure helps the bird to change its direction while flying in the air?
Answer:
The tail helps the bird to change its direction while flying in air.

VI. Short Answer Type Questions:

Question 1.
Differentiate between unicellular and multicellular organisms.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 5 Living World of Animals 1

Question 2.
Write the adaptive features of polar bears and penguins.
Answer:
Polar bear:

  1. They have short limbs.
  2. They have limited body surface to reduce the body temperature
  3. They have thick skin.
  4. A polar bear has thick skin for protection against the cold climate.
  5. They have thick fat deposition under the skin.
  6. They eat food rich in fat.

Penguin:

  1. They have a boat-shaped body
  2. Their feathers absorb sunlight
  3. They have thick skin.
  4. They have thick fat deposition under the skin.
  5. They have short wings to fly above the water and paddle for swimming.

Question 3.
Mention the feature that helps a bird to fly in the air?
Answer:

  1. The streamlined body shape.
  2. Their forelimbs are modified into wings.
  3. They have hollow and light bones for easy flying.
  4. The body of the birds is covered with feathers.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 5 Living World of Animals

Question 4.
What are the different types of invertebrates?
Answer:

  1. Protozoa ( unicellular)
  2. Porifera
  3. Coelenterata
  4. Platyhelminthes
  5. Aschelminthes
  6. Annelida
  7. Arthropoda
  8. Mollusca
  9. Echinodermata

VII. Answer in detail:

Question 1.
Describe the various features which help Camel dwell well in the desert.
Answer:

  1. The long leg of the camel helps to keep its body away from the desert.
  2. Camel will drink a large amount of water and store it in the body.
  3. Camel produces only a small quantity of urine.
  4. The stored fat in the hump can break down for nourishment
  5. A camel has large and flat padded feet which help in walking easily on soft sand.
  6. The long eyelashes and hairs protect its eyes and ears from flowing dust.
  7. It can keep its nostrils closed to avoid dust.

Samacheer Kalvi 6th Science Living World of Animals Additional Important Questions and Answers

I. Choose the best option:

Question 1.
Which one of the following is a unicellular organism
(a) Fish
(b) frog
(c) Euglena
(d) Lizard
Answer:
(c) Euglena

Question 2.
Polar bear and Penguins dwell in _______
(a) Cold region
(b) Hot region
(c) Cold and Hot region
(d) Forest region
Answer:
(a) Cold region

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 5 Living World of Animals

Question 3.
The animal lives in water and on land.
(a) Frog
(b) fish
(c) pigeon
(d) camel
Answer:
(a) Frog

Question 4.
Euglena moves with the help of
(a) Flagellum
(b) Cilia
(c) Pseudopods
(d) Legs
Answer:
(a) flagellum

Question 5.
Among the following, which Bird Sanctuary located in Tamilnadu?
(a) Kadalundi
(b) Bharatpur
(c) Vedanthangal
(d) Sultanpur
Answer:
(c) edanthangal

II. True or false. If it is wrong correct it and write.

  1. Unicellular organisms grow by mitotic division.
  2. The streamlined body of fish helps in swimming.
  3. The tail of the bird helps it to control the direction of the movement and balance.
  4. The hind limbs of birds are modified into wings
  5. The tail of birds help in controlling the direction of the movement

Answer:

  1. False – In unicellular organisms, the size of the cell increases as it grows
  2. True
  3. True
  4. False – The forelimbs of birds are modified as wings.
  5. True

III. Name the parts in a diagram.

Question 1.
In the given diagram name the A and B parts.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 5 Living World of Animals 2
Answer:
A. Pseudopodia
B. Nucleus

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 5 Living World of Animals

Question 2.
In the given diagram Name the A and B parts.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 5 Living World of Animals 3
Answer:
A. cilia
B. Contractile Vacuoles.

Question 3.
In the given diagram Name the A and B parts
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 5 Living World of Animals 4
Answer:
A. Flagella
B. Nucleus.

IV. Give Short Answers:

Question 1.
Give some examples of a unicellular and multicellular organisms.
Answer:
Unicellular: Amoeba, Paramecium, Euglena
Multicellular: Fish, Frog, Lizard, Birds, Man

Question 2.
What is meant by migration?
Answer:
When an animal moves from its location as the season changes it is called migration.

Question 3.
Define Adaptation.
Answer:
The presence of specific body features, for certain habits, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat is called adaptation.

Question 4.
What is hibernation?
Answer:
Spending winters in a dormant condition is called hibernation, (eg) Turtle.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 5 Living World of Animals

Question 5.
Which part protects the body of fish?
Answer:
Most of the fishes have slippery scales all over the body. It protects the body of fish.

Question 6.
Name any three bird sanctuaries in Tamil Nadu.
Answer:
Vedanthangal, Kodiyakkarai, and Koondhankulam are the bird sanctuaries in Tamil Nadu.

V. Detailed answer:

Question 1.
Give an account of adaptations of birds.
Answer:

  1. Birds body is covered with feathers that are helpful in flying with reduced weight.
  2. The mouth is converted into beaks.
  3. They respire through the lungs.
  4. Their forelimbs are modified as wings.
  5. They have hollow bones.
  6. With the help of a pair of clawed feet, birds can hop move, and run.

Question 2.
Describe various adaptive features of fishes.
Answer:

  1. The head, trunk, and tail of a fish merge to form a streamlined shape.
  2. It helps the fish to move through the water easily.
  3. Gill is a special respiratory organ. It is adapted to breathe in water.
  4. Most of the fishes have slippery scales. It protects the body.
  5. It has fins for swimming.
  6. It has a strong tail. It acts as a rudder to change direction and keeps its body balance in the water.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants

Students can download 6th Science Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants

Samacheer Kalvi 6th Science The Living World of Plants Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
The pond is an example of ………
(a) Marine habitat
(b) Freshwater habitat
(c) Deserts
(d) Mountain
Answer:
(b) Freshwater habitat

Question 2.
The important function of stomata is ______
(a) Conduction
(b) Transpiration
(c) Photosynthesis
(d) Absorption
Answer:
(b) Transpiration

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants

Question 3.
Organs of absorption are ………
(a) Root
(b) Stem
(c) Leaf
(d) Flower
Answer:
(a) Root

Question 4.
The habitat of water hyacinth is ______
(a) Aquatic
(b) Terrestrial
(c) Desert
(d) Mountain
Answer:
(a) Aquatic

II. True or False – If false give the correct answer.

  1. Plants can live without water.
  2. All plants have chlorophyll.
  3. Plants have three parts; the root, the stem, and the leaves.
  4. Mountain is an example of a freshwater habitat.
  5. Root is modified into spines.
  6. Green plants need sunlight.

Answer:

  1. False – They need water to carry out various functions.
  2. False – Only green plants have chlorophyll.
  3. True
  4. False – Mountain is an example of Terrestrial habitat.
  5. False – Spines are usually modifications of leaves.
  6. True

III. Fill in the blanks.

  1. Earth’s surface is covered by ……….. % of water.
  2. The driest places on earth are ……….
  3. Fixation and absorption are the main functions of ……….
  4. Primary organs of photosynthesis are ………..
  5. Taproot system present in ……….. plants.

Answer:

  1. 70%
  2. Deserts
  3. roots
  4. leave
  5. dicot.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants

IV. Match the following:

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants 1
Answer:
(i) – d
(ii) – c
(iii) – b
(iv) – e
(v) – a

V. Arrange in the correct sequence.

Question 1.
Leaf – Stem – Root – Flower
Answer:
root – stem – leaf – flower

Question 2.
Transpiration – Conduction – Absorption – Fixation.
Answer:
Fixation, Absorption, Conduction, Transpiration.

VI. Very short answer.

Question 1.
Classify plants on the basis of their habitat.
Answer:
Terrestrial and Aquatic are the 2 habitats
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants 2

Question 2.
Identify the desert plant from the following – Cactus, Hydrilla, Mango, and Rose.
Answer:
Cactus plants – grow in deserts, and are able to store water in their stem.

Question 3.
Define the term habitat.
Answer:
Each and every organism needs a place to live and reproduce known as habitat.
The dwelling place of any organism is its habitat. Eg. Aquatic habitat

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants

Question 4.
Relate the terms leaves and photosynthesis.
Answer:
Leaves are green in colour, they have chlorophyll and do photosynthesis.

VII. Short answer.

Question 1.
Why do you call Jasmine plants a twiner?
Answer:
Weak plant, cannot stand on its own, must climb on any support to survive.

Question 2.
Compare the taproot and fibrous root systems.
Answer:
Taproot system:

  1. Consists of a single root.
  2. it grows straight down in the ground
  3. Seen in misogynous plants.

Fibrous root system:

  1. Consists cluster of roots.
  2. It is thin and uniform in size.
  3. Seen in monocotyledonous plants.

Question 3.
Distinguish between terrestrial and aquatic habitats.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants 3

Question 4.
List out the plants present in your school garden.
Answer:
Mango tree, Neem tree, Water lily, Clitoria, Hibiscus

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants

VIII. Answer in detail.

Question 1.
Make a list of functions of root & stem.
Answer:
Functions of root:
The root,

  • Fixes the plant to the soil.
  • Absorbs water and minerals from the soil.
  • Stores food in some plants like carrots and beetroot.

Functions of stem:
The stem,

  • Supports the branches, leaves, flowers, and fruits.
  • Transports water and minerals from roots to upper aerial plant parts.
  • Transports the prepared food from leaves to other parts.
  • Stores food as in the case of sugarcane.

Question 2.
Study the given concept map. Connect them correcting by drawing arrow marks. Complete the map by filling in the blanks.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants 4
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants 5

Samacheer Kalvi 6th Science The Living World of Plants Additional Important Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions.

Question 1.
Maize has ……….
(a) taproot
(b) fibrous root
(c) Adventitious root
(d) Fasciculate root
Answer:
(b) fibrous root

Question 2.
The underground part of the main axis of a plant is known as ______
(a) shoot
(b) node
(c) root
(d) leaf
Answer:
(c) root

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants

Question 3.
The stalk of the leaf is known
(a) peduncle
(b) rachis
(c) pedicel
d) petiole
Answer:
(d) petiole

Question 4.
On the lower side of the leaf, there are tiny pores or openings known as ______
(a) Leaf base
(b) midrib
(c) petiole
(d) stomata
Answer:
(d) stomata

Question 5.
The diameter of the leaf of Victoria amazonica is
(a) 2 meters
(b) 2.5 cm
(c) 3 meters
(d) 1 meter
Answer:
(c) 3 meters

II. Fill in the blanks.

  1. Special features in plants which help them to survive in the habitats they live are known as ……….
  2. The Great Indian Desert is an arid region of rolling sandhills on the Indian sub continent is known as ……….
  3. ………. is the main vein of the lamina of the leaf.
  4. A change in an organism caused by environmental factors is known as ………

Answer:

  1. Adaptations
  2. Thar desert
  3. Midrib
  4. Modification

III. Arrange in the correct sequence.

Question 1.
Sea – Lake – River – Pond
Answer:
Pond – Lake – River – Pond.

Question 2.
Internode – Node – Axillary Bud – Terminal Bud
Answer:
Terminal Bud – Axillary Bud – Node – Internodes.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants

IV. Very short answer.

Question 1.
Draw the structure of a leaf and neatly label the parts.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants 6

Question 2.
List the main part of a flowering plant.
Answer:
The flowering plant consists of two main parts. They are

  1. Root system
  2. Shoot system

Question 3.
Differentiate between Gymnosperm and Angiosperm.
Answer:
Both groups produces seeds.
Gymnosperms – Non flowering but produce naked seeds Eg. Pinus, Cycas.
Angiosperms – Flowering and produce closed seeds Eg. Mango – Rose

Question 4.
Give some examples of monocotyledonous plants and dicotyledonous plants.
Answer:
Monocotyledonous plant – Grass, Paddy, Maize
Dicotyledonous plant – Bean, Mango, Neem

Question 5.
Notes on Thorns or Spines.
Answer:
Some plants leave – modified into sharp structures known as Thorns or Spines help to reduce water loss.
Eg – Agave – (leaf apex & margin modified into spines).

V. Answer in Details.

Question 1.
Explain Tendril climber.
Answer:
Tendril a twining climbing organ of some weak stemmed plants.
It coils around support and helps the plant to climb.

  1. Sweet peas – Here leaflets are modified into tendrils.
  2. Bitter gourd – Axillary buds of plant-modified into tendril, help climb up.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants

Question 2.
Write about Desert Habitat.
Answer:

  1. Dry places on earth
  2. Less rainfall – less than 25 cm annually.
  3. Deserts cover 20% of the earth’s surface.
  4. Plants – Adapted to withstand severe heat.

Thick leaves help them to store water and minerals. Eg. Aloe

  1. Stems modified to store water. Eg. Cactus
  2. Leaves – modified into spines – Opuntia.

Question 3.
Study was given concept map. Connect them by drawing marks- for example, the map by filling the blanks.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 4 The Living World of Plants 7