Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us

Students can download 6th Science Term 1 Chapter 3 Matter Around Us Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 3 Matter Around Us

Samacheer Kalvi 6th Science Matter Around Us Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
………. is not made of matter
(a) Gold ring
(b) iron nail
(c) light ray
(d) oil drop
Answer:
(a) light ray

Question 2.
200 ml of water is poured into a bowl of 400ml capacity. The volume of water now will be _____
(a) 400 ml
(b) 600 ml
(c) 200 ml
(d) 800 ml
Answer:
(c) 200 ml

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us

Question 3.
Seeds from water-melon can be removed by method.
(a) Hand-picking
(b) filtration
(c) magnetic separation
(d) decantation
Answer:
(c) Hand picking

Question 4.
Lighter impurities like dust, when mixed with rice or pulses, can be removed by _____
(a) filtration
(b) sedimentation
(c) decantation
(d) winnowing
Answer:
(d) winnowing

Question 5.
………… of is essential to perform winnowing activity
(a) Rain
(b) Soil
(c) Water
(d) Air
Answer:
(d) Air

Question 6.
Filtration method is effective in separating _____ mixture.
(a) solid – solid
(b) solid – liquid
(c) liquid – liquid
(d) liquid – gas
Answer:
(b) solid – liquid

Question 7.
From the following ………. is not a mixture
(a) Coffee with milk
(b) lemon juice
(c) Water
(d) ice cream embedded with nuts.
Answer:
(c) Water

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us

II. State whether the following statements are True or False. If false give the correct statement

  1. Air is not compressible.
  2. Liquids have no fixed volume but have fixed shape.
  3. Particles in solids are free to move.
  4. Then pulses are washed with water before cooking, the water is separated from them by the process of filtration.
  5. Strainer is a kind of sieve which is used to separate a liquid from solid
  6. Grain and husk can be separated by winnowing
  7. Air is a pure substance
  8. Butter from curds is separated by sedimentation.

Answer:

  1. False. Air is Compressible.
  2. False. Liquids have no fixed shape but have fixed volume.
  3. False Particles in solids are not free to move.
  4. False. When pulses are washed with water before cooking, the water is separated from them by the process of Decantation.
  5. False. Strainer is a kind of sieve which is used to separate a solid from liquid.
  6. True.
  7. False. Air is a mixture. (Or) Air is not a pure substance.
  8. False. Butter from curds is separated by churning.

III. Match the following

Question 1.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us 1
Answer:
1. – d
2. – e
3. – b
4. – c
5. – a

Question 2.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us 2
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us 3

IV. Fill in the blanks

  1. Matter is made up of ………
  2. In solids, the space between the particles is less than in ……….
  3. Grains can be separated from their stalks by ……….
  4. Chillies are removed from ‘upma’ by ……… method.
  5. The method employed to separate clay particles from water is ……….
  6. Among the following items: Safety pins, pencil and rubber band, ………. will get attracted to a magnet.
  7. Water obtained from tube wells is usually ………. water

Answer:

  1. Atoms
  2. An Liquids
  3. Threshlng
  4. Hand picking
  5. Filtration
  6. Safety pins
  7. Impure

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us

V. Complete the given analogy

  1. Solid: rigidity :: gas: …………
  2. Large Inter-particle space: gas:: ………. : solid
  3. Solid : definite shape :: ……… : shape of the vessel.
  4. Husk-grains: winnowing:: Sawdust-chalk piece: ………..
  5. Murukku from hot oil: ………. :: coffee powder residue from decoction
  6. Iron-sulphur mixture: ……….. :: Mustard seeds from Urad-dhal: Rolling

Answer:

  1. Compressibility
  2. Little inter-particle space
  3. Liquids
  4. Sedimentation and Decantaium
  5. Hand picking; Filtralion.
  6. Magnetic Separation.

VI. Very short answer

Question 1.
Define the term matter.
Answer:
The matter is defined as anything that has mass and takes up space. The matter is found in solid, liquid, and gas.

Question 2.
How can husk or fine dust particles be separated from rice before cooking?
Answer:
Before cooking, the husk or fine dust particles in rice are being separated by ‘Sedimentation’. The lighter impurities float while heavier rice grains sink to the bottom.

Question 3.
Why do we separate mixtures?
Answer:
A mixture is an impure substance and contains more than one kind of particles. So, we have to separate mixtures.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us

Question 4.
Give an example for mixture and justify your answer with reason.
Answer:
An example of a mixture is 22 Carat Gold. This is composed of Gold and Copper (or) Gold and Cadmium.

Question 5.
Define Sedimentation.
Answer:
Sedimentation is the deposition process of setting down of heavy solids in a mixture of liquid and an insoluble solid.

Question 6.
Give the main difference between a pure substance and an impure substance.
Answer:
Pure Substance :
Made up of only one kind of particles.
Cannot be separated by physical means.

Impure Substance :
Has particles of other Substance mixed in it.
Can be separated by physical means.

VII. Short Answer.

Question 1.
A rubber ball changes its shape on pressing. Can it be called a solid?
Answer:
Yes. A solid has a certain shape and size. The shape of a rubber ball changes only if we squeeze it.

Question 2.
Why do gases not have fixed shape?
Answer:
Gases do not have a fixed shape due to the weak forces of attraction between the gaseous particles. Hence, they can flow and take shape of the container.

Question 3.
What method will you employ to separate cheese (paneer) from milk? Explain.
Answer:
“Churning followed by Coagulation” is employed to separate cheese (Paneer) from milk. There are six important steps in making cheese (Paneer) from milk:

  1. Acidification
  2. coagulation
  3. separating curds and whey
  4. Salting
  5. shaping
  6. ripening

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us

Question 4.
Look at the picture given below and explain the method of separation illustrated.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us 4
Answer:
The given picture shows the ‘Sieving’ method of separation. It is used to separate the solid particles of different sizes. Example: Bran from flour; Sand from gravel.

Question 5.
How can you separate a mixture of a large number of tiny bits of paper mixed with pulses/dal?
Answer:
We can separate the mixture of a large number of tiny bits of paper and pulses/dal by “Winnowing”. The lighter papers will be carried by wind and heavier pulses/dais will fall closer and form a separate heap.

Question 6.
What is meant by food adulteration?
Answer:
The process of mixing harmful and unwanted substances with the foodstuffs that we buy in the market is called food adulteration

Question 7.
Mr. Raghu returns home on a hot summer day and wants to have buttermilk. Mrs. Raghu has only curds. What can she do to get buttermilk? Explain.
Answer:
Mrs. Raghu has to take half a cup of curd, add half a cup of water to it, and mix well. Now, she can serve buttermilk.

VIII. Answer In Detail.

Question 1.
Distinguish between properties of solid, liquid, gas. Draw a suitable diagram.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us 5

Question 2.
Using a suitable apparatus from your laboratory, separate the mixture of chalk powder, mustard oil, water, and coins. Draw a flow chart to show the separation process.
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us 6

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us

HOTS

Question 1.
Malar’s mother was preparing to cook dinner. She accidentally mixed ground nuts with urad-dhal. Suggest a suitable method to separate the two substances so that Malar can have ground nuts to eat.
Answer:
The groundnuts shall be separated by hand-picking method because they are in a different size When compared with urad-dhal.

Question 2.
In a glass containing some water, tamarind juice and sugar is added and stirred well. Is this a mixture-can you tell why? Will this solution be sweet? Or sour? Or both sweet and sour?
Answer:

  1. A glass containing some water, Tamarind juice, and sugar is a mixture.
  2. Because it is made up of two or more ingredients that are physically separable.
  3. This mixture is both sweet and sour.

Question 3.
Justify your answer.
An arrangement of particles in three different phases of matter is shown above.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us 7
(a) Which state is represented by fig. I?
Answer:
Figure 1 represents a gas.

(b) In which will be the interparticle attraction maximum?
Answer:
Inter Particle attraction is maximum in solids (fig. 3)

(c) Which one of them cannot be contained in an open vessel?
Answer:
A gas (fig. 1) cannot be contained in an open vessel.

(d) Which one can take the shape of its container?
Answer:
Liquid (fig.2) can take the shape of its container.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us

Samacheer Kalvi 6th Science Matter Around Us Additional Important Questions and Answers

I. Choose The Correct Answer

Question 1.
Which of the following are homogeneous in nature?
(i) ice
(ii) wood
(iii) soil
(iv) Air
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (i) and (iv)
(d) (iii) and (iv)
Answer:
(c) (i) and (iv)

Question 2.
A standard sheet of paper is about atoms thick.
(a) Thousands
(b) Crores
(c) Lakhs
(d) Million
Answer:
(d) Million

Question 3.
Which among the following is not a matter?
(a) Electron
(b) Blood
(c) Moonrock
(d) Humidity
Answer:
(a) Electron

Question 4.
One dot that you make with your pen has more than ______ lakh molecules.
(a) One
(b) Two
(c) Four
(d) Three
Answer:
(b) Two

Question 5.
Pure rava, when adultered with wheat flour, is separated by
(a) Sieving
(b) Filtration
(c) Winnowing
(d) Threshing
Answer:
(a) Sieving

II. Match the following

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us 8
Answer:
1. – b
2. – d
3. – a
4. – c

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us

III. Fill in the blanks

  1. ……… particles are tightly packed into a definite shape.
  2. The tendency of particles to spread out in order to occupy the available space is ………..
  3. The purest form of gold is denoted by ………..
  4. Milk is a ………..
  5. The principle of ………. is used in washing machines.

Answer:

  1. Solid
  2. diffusion
  3. 24 carat
  4. mixture
  5. centrifugation

IV. Very short answer.

Question 1.
Name the two microscopes which are used to identify the structure of the atom.
Answer:

  1. SEM – Scanning Electron Microscope
  2. TEM – Tunnelling Electron Microscope

Question 2.
What type of matter glass is?
Answer:
Glass is looking like a solid, but not. It is actually a very slow-moving liquid.

Question 3.
Give two examples of diffusion.
Answer:

  1. Spread of a drop of ink in a glass of water.
  2. Spread of the smell of an incense stick.

Question 4.
Mention the method of separation of Bran from flour. Explain.
Answer:
Bran from flour is separated by ‘sieving’.
Solid particles of different sizes can be separated by sieving.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us

Question 5.
Define the term ‘Liquefaction of gases’.
Answer:
The process by which substances in their gaseous state are converted to the liquid state is called Liquefaction of gases.

V. Answer in detail

Question 1.
What are the similarities between a gas and a liquid?
Answer:

  1. Neither gas nor a liquid has a definite shape.
  2. The particles of gases and liquids can move. We call this movement diffusion.
  3. Liquids can evaporate into gases and the gases can condense into liquids.
  4. They can have the property of compressibility to some extent.

Question 2.
How do decantation and filtration differ and which is faster?
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 3 Matter Around Us 9
Note: Normally filtration will give a better separation than decantation.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion

Students can download 6th Science Term 1 Chapter 2 Force and Motion Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 2 Force and Motion

Samacheer Kalvi 6th Science Force and Motion Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer:

Question 1.
Unit of speed is
a. m
b. s
c. kg
d. m/s
Answer:
d. m/s

Question 2.
Oscillatory motion among the following is
(a) Rotation of the earth about its axis
(b) Revolution of the moon about the earth
(c) To and fro movement of a vibrating string
(d) All of these
Answer:
(c) To and fro movement of a vibrating string

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion

Question 3.
The correct relation among the following is
a. speed = distance × time
b. Speed = distance / time,
c. speed = time / distance
d. Speed = 1 / (distance × time)
Answer:
b. Speed = distance / time

Question 4.
Gita rides with her father’s bike to her uncle’s house which is 40 km away from her home. She takes 40 minutes to reach there.
Statement 1 : She travels with a speed of 1 km/minute.
Statement 2 : She travels with a speed of 1 km/hour
(a) Statement 1 alone is correct.
(b) Statement 2 alone is correct.
(c) Both Statement 1 and 2 are correct.
(d) Neither statement 1 nor statement 2 is correct.
Answer:
(a) Statement 1 alone is correct

II. Find whether the following statements are true or false. – if false give the correct Answer.

  1. To and fro motion is called oscillatory motion.
  2. Vibratory motion and rotatory motion are periodic motions.
  3. Vehicles moving with varying speeds are said to be in uniform motion.
  4. Robots will replace human in future.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. Non-uniform.
  4. False, Robots can never be conscious.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion

III. Fill in the blanks:

  1. A bike moving on a straight road is an example of ……… motion.
  2. Gravitational force is a ………… force.
  3. Motion of a potter’s wheel is an example of ………… motion.
  4. When an object covers equal distances in equal interval of time, it is said to be in ……….. motion.

Answer:

  1. Linear
  2. non-contact
  3. Rotatory
  4. Uniform

IV. Match the following:

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion 1
Answer:
1. – c
2. – d
3. – b
4. – a
5. – e

V. Analogy:

  1. Kicking a ball: contact force :: falling of leaf : …………
  2. Distance : metre :: Speed : ………….
  3. circulatory motion : a spinning top oscillatory motion : …………

Answer:

  1. non contact forces
  2. m/s
  3. Pendulum

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion

VI. Given below is the distance – travelled by an elephant across a forest with uniform speed. 

Complete the data of the table given below with the idea of uniform speed.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion 2
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion 3

VII. Complete the web chart.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion 4
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion 5

VIII. Give one word for the following statements.

Question 1.
The force which acts on an object without Physical contact with it.
Answer:
Non-contact force.

Question 2.
A change in the position of an object with time.
Answer:
Motion.

Question 3.
The motion which repeats itself after a fixed interval of time.
Answer:
Oscillatory motion.

Question 4.
The motion of an object travels equal distances in equal intervals of time.
Answer:
Uniform motion.

Question 5.
A machine capable of carrying out a complex series of actions automatically.
Answer:
Robots.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion

IX. Answer the following in a sentence or two:

Question 1.
Define force.
Answer:
Forces are push or pull by an animate or inanimate agency.

Question 2.
Name different types of motion based on the path.
Answer:

  1. Linear motion.
  2. Curvilinear motion.
  3. Circular motion.
  4. Rotatory motion.
  5. Oscillatory motion.
  6. Zigzag (irregular) motion.

Question 3.
If you are sitting in a moving car will you be at rest or motion with respect to your friend sitting next to you?
Answer:
I am at rest with respect to my friend, sitting inside the car.

Question 4.
The rotation of the earth is a periodic motion. Justify.
Answer:
Motion repeated in equal intervals of time is called periodic motion. The earth rotates on its axis once in 24 hours. The duration of time is fixed as 24 hours. Therefore the rotation of the earth is a periodic motion.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion

Question 5.
Differentiate between rotational and curvilinear motion
Answer:

Rotational motion:

  1. A body moves along a circular path.
  2. Without changing its position, about its own (fixed) axis.
  3. Eg. Rotation of a spinning top.

Curvilinear motion:

  1. A body moves along a curved path.
  2. Changes its position with motion.
  3. Eg. Throwing paper airplanes or paper darts.

X. Calculate.

Question 1.
A vehicle covers a distance of 400 km in 5 hours calculate its average speed.
Answer:
Average speed = \(\frac{distence}{time}\)
= \(\frac{400}{5}\) = 80 km per hour

XI. Answer in detail:

Question 1.
What is motion? classify different types of motion with examples.
Answer:
Motion: The change of position of an object with respect to time is known as motion.

1. Based on Path:

  • Linear motion. – Ex.: Parade of the soldiers.
  • Curvilinear motion. – Ex.: Paper flight moving.
  • Circular motion. – Ex.: Swirling stone tied to the rope.
  • Rotatory motion. – Ex.: Rotating top.
  • Oscillatory motion. – Ex.: Clock pendulum.
  • Zigzag (irregular) motion. – Ex.: Motion of a bee.

2. Based on Duration :

  • Periodic motion. – Ex.: Motion of a bob of simple Pendulum.
  • Non-periodic motion. – Ex.: Swaying of the branches of a tree.

3. Based on Speed:

  • Uniform motion. – Ex.: Hour hand of a clock.
  • Non – uniform motion. – Ex.: Motion of a train, as it leaves a station.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion

XII. Fill with Examples

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion 6
Answer:
Linear motion – A man walking in a straight road
Curvilinear motion – motion of paper Aeroplane
Self rotatory motion – Motion of wheel in a cart
Circular motion – Motion of moon a round earth.
Oscillatory motion – Motion of pendulum
Irregular motion – Motion of honey bee.

Samacheer Kalvi 6th Science Force and Motion Additional Important Questions and Answers

I. Choose the best option:

Question 1.
How earth revolves?
(a) From west to east
(b) east to west
(c) From north to south
(d) south to west.
Answer:
(a) From west to east

Question 2.
People walking in a crowded street is an example of _______ motion.
(a) linear
(b) circular
(c) rotatory
(d) zigzag
Answer:
(d) zigzag

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion

Question 3.
What is the unit of average speed in SI system?
(a) metre / second
(b) kilometre/ seconds
(c) kilometre/ time
(d) Metre/ Time.
Answer:
(a) metre / second

Question 4.
Usain Bolt crossed 100 metre in _______ seconds and made a world record.
(a) 9.58
(b) 9.83
(c) 9.85
(d) 9.38
Answer:
(a) 9.58

Question 5.
The motion of the moon which revolves around the earth is
(a) Oscillatory motion
(b) Periodic motion
(c) curvilinear
(d) b and c
Answer:
(b) Periodic motion

II. Correct Answer: If it is wrong give the correct answer.

  1. Change of position of an object with respect to time is motion
  2. Swirling stone tied to the rope is an example of rotatory motion.
  3. The children flying in a swing is a periodic motion.
  4. All the oscillatory movements are periodic motions.
  5. The SI unit of speed is kilometer

Answer:

  1. correct
  2. wrong.
    A swirling stone tied to the rope is an example of circular motion.
  3. correct
  4. correct
  5. wrong, The SI unit of speed is meter.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion

III. Fill up the blanks:

  1. People walking in a crowded street is ……….. type of motion.
  2. Object moves not at a constant speed then the motion is ………..
  3. If Priya in her cycle travels 40 km in 2 hours then what is her average speed?
  4. Motion is of ………… types.
  5. The movement of a body about its own axis is ………….

Answer:

  1. Irregular
  2. on- uniform motion
  3. 20 km /hr
  4. four
  5. Rotatory motion

IV. Matching

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion 7
Answer:
1. – b
2. – d
3. – a
4. – c

V. Fill up the blanks in accordance with their relation:

  1. The Motion of train – uniform motion. The motion of vehicles ………..
  2. Periodic motion – The motion of the moon revolves around the earth. Oscillatory motion ………..

Answer:

  1. non – uniform motion.
  2. Motion of simple pendulum.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion

VI. Fill up the missing statement.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion 8

VII. Fill up the blanks with the help of examples:

  1. The motion of the needle of a clock.
  2. The motion of an athlete of 100 m race
  3. The motion of flag wagging
  4. The motion of a car that goes in a circular path.
  5. The motion of a needle in a sewing machine.

Answer:

  1. Oscillatory motion.
  2. Linear motion.
  3. Non- periodic motion
  4. circular motion
  5. periodic motion or uniform motion.

VIII. Two Mark Questions: Short answers:

Question 1.
Define motion.
Answer:
When there is a change of position of an object with respect to time, then it is called motion.

Question 2.
What are the types of Force?
Answer:

  1. Contact Force;
  2. Non-Contact Force

Question 3.
List out the types of forces on the basis of contact.
Answer:
There are two types:

  1. Contact force,
  2. Non-contact force.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion

Question 4.
What is the average speed of the object?
Answer:
The distance travelled by an object in unit time is called the average speed of the object.

Question 5.
Define non-periodic motion.
Answer:
When a motion is not in uniform interval, then such motion is called non-periodic motion.

IX. Give Detailed Answers:

Question 1.
What is a force? What are its types?
Answer:
Forces: Forces are push or pull by an animate or inanimate agency.
Types of Forces:

  1. Contact forces;
  2. Non – Contact forces.

1. Contact forces: The force that is executed by touching the body is a contact force Eg. Kicking the football
2. Non – Contact forces: The force is applied. Without touching the object then it is called noncontact force.
Forces can
(i) Change the states of the body from rest to motion or motion to rest.
(ii) Either change the speed or direction or both of the body.
(iii) Change the shape of the body.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion 9

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 2 Force and Motion

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements

Students can download 6th Science Term 1 Chapter 1 Measurements Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Science Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

Samacheer Kalvi 6th Science Measurements Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
The girth of a tree can be measured by
(a) Metre scale
(b) Metre rod
(c) plastic ruler
(d)Measuring tape.
Answer:
(d) Measuring tape.

Question 2.
The conversion of 7 m into cm gives
(a) 70 cm
(b) 7 cm
(c) 700 cm
(d) 7000 cm
Answer:
(c) 700 cm

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements

Question 3.
Quantity that can be measured is called ………
(a) Physical quantity
(b) Measurement
(c) Unit
(d) Motion.
Answer:
(b) Measurement

Question 4.
Choose the correct one
(a) km > mm > cm > m
(b) km> mm> m > cm
(c) km>m>cm>mm
(d) km > cm > m > mm
Answer:
(c) km > m > cm > mm

Question 5.
While measuring length of an oject using a ruler, the position of your eye should be
(a) Left side of the point.
(b) Vertically above the point where the measurement is to be taken.
(c) Right side of the point.
(d) Anywhere according to one’s convenience.
Answer:
(b) Vertically above the point where the measurement is to be taken.

II. True or false.

  1. We can say that mass an object is 126 kg
  2. Length of one’s chest can be measured by using metre scale.
  3. Ten millimetres makes one centimetre.
  4. A hand span is a reliable measure of length.
  5. The SI system of units is accepted everywhere in the world.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements

III. Fill up the blanks:

  1. SI unit of length is symbolically represented as ………..
  2. 500 gm = …………. kilogram.
  3. Distance between Delhi and Chennai can be measured in ……….
  4. 1 m = ………. cm.
  5. 5 km = ………. m.

Answer:

  1. metre
  2. 0.5
  3. Kilometre
  4. 100
  5. 5000

IV. Analogy

Sugar: Beam Balance, Lime Juice?
Answer:
Graduated cylinders.

Height of a person: Cm: Length of your sharpened pencil lead?
Answer:
mm

Milk: Volume; vegetables?
Answer:
Weight

V. Match the following:

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements 1
Answer:
1. Cubit
2. metre
3. 10-9
4. second
5. 10³

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements

VI. Complete the given table:

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements 2
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements 3

VI. Arrange in increasing order of unit

1 Metre, 1 Centimetre, 1 Kilometre, and 1 Millimetre.
Answer:
1 Millimetre, 1 Centimetre, 1 Metre, 1 Kilometre.

VIII. Find the answer for the following questions within the grid:

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements 4

  1. 10-3 is one _______
  2. SI unit of time ______
  3. Cross view of reading for measurement leads to ______
  4. _______ is the one what a clock reads.
  5. ______ is the amount of substance present in an object.
  6. _______ can be taken to get the final reading of the recordings of different students for a single measurement.
  7. ______ is a fundamental quantity.
  8. _______ shows the distance covered by an automobile.
  9. A tailor use _______ to take measurements to stitch a cloth.
  10. Liquids are measured with this physical quantity ______

Answer:

  1. millimeter
  2. Second
  3. Parallax
  4. Time
  5. mass
  6. Accurate
  7. Length
  8. Odometer
  9. tape
  10. litres

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements

IX. Answer in a word or two.

Question 1.
What is the full form of the SI system?
Answer:
An International System of unit

Question 2.
Name any one instrument used for measuring mass.
Answer:
Beam Balance

Question 3.
Find the odd one out: Kilogram, Millimetre, Centimetre, Nanometre
Answer:
Kilogram.

Question 4.
What is the SI unit of mass?
Answer:
Kilogram

Question 5.
What are the two parts present in a measurement?
Answer:

  1. multiple
  2. sub

X. Answer in a sentence or two:

Question 1.
Define measurement.
Answer:
The comparison of an unknown quantity with some known quantity is known as measurement.

Question 2.
Define mass.
Answer:
Mass is the measure of the amount of matter in an object.

Question 3.
The distance between the two places is 43.65 km. convert it into meter and cm.
Answer:
(a) Convert km into metre
1 km = 1000m
∴ 43.65 km = 43.65 × 1000 = 43650.00 = 43650
= 43650 m.

(b) Convert km into cm.
1 km = 1000 m
1 m = 100 cm
1 km = 1000 × 100 cm
1 km = 100000 cm
∴ 43.65 km = 43.65 × 100000 = 4365000.00
= 4365000 cm.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements

Question 4.
What are the rules to be followed to make an accurate measurement with scale?
Answer:

  1. Take care to write the correct submultiple.
  2. Always keep the object in parallel to the scale.
  3. Start the measurement from ‘0’ of the scale.

XI. Solve the following:

Question 1.
The distance between your school and your house is 2250 m. Express this distance in kilometre.
Answer:
Distance between school and house is 2250 m.
1000 m = 1 km
∴ 2250 m = 2250 ÷ 1000 = 2.25 km.

Question 2.
While measuring the length of a sharpened pencil, the reading of the scale at one end is 2.0 cm and at the other end is 12.1 cm. What is the length of the pencil?
Answer:
Sharpened pencil Reading at one end = 2.0 cm.
Sharpened pencil Reading at the other end = 12.1 cm.
Length of the pencil = Difference between two ends.
= 12.1 cm. – 2.0 cm.
= 10.1 cm.

XII. Write in detail:

Question 1.
Explain two methods that you can use to measure the length of a curved line.
Answer:
Measuring the length of a curved line, by two methods.
First method – using a string.

  1. Draw a curved line AB on the paper.
  2. Place a string along the curved line.
  3. Make sure that the string covers every bit of the curved line.
  4. Mark the points where the curved line begins and ends on the string.
  5. Now stretch the string along the length of a meter scale.
  6. Measure the distance between two markings of the string.
  7. This will give the length of a curved line.

Second method – using a divider.

  1. Draw a curved line AB on a paper.
  2. Separate the legs of the divider by 0.5 cm or 1 cm using a ruler.
  3. Place it on the curved line starting from one end. Mark the position of the other end.
  4. Move it along the line again and again cutting the line into a number of segments of equal lengths.
  5. The remaining parts of the line can be measured using a scale.
  6. Count the number of segments.
  7. Length of the line = (No. of segments × length of each segment) + length of the leftover part.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements

Question 2.
Fill up the following chart.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements 5
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements 6

Samacheer Kalvi 6th Science Measurements Additional Important Questions and Answers

I. Choose the best option:

Question 1.
What is 7 m in mm?
(a) 0.7 mm
(b) 700 mm
(c) 7000 mm
(d) 70 mm
Answer:
(c) 7000 mm

Question 2.
The distance between one end and the other end is called _____
(a) mass
(b) length
(c) time
(d) None
Answer:
(b) length

Question 3.
What is the unit of length?
(a) metre
(b) litre
(c) second
(d) kilogram.
Answer:
(a) metre

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements

Question 4.
Five kilometre is equal to _____
(a) 500 cm
(b) 500 m
(c) 5000 m
(d) 5000 cm
Answer:
(c) 5000 m

Question 5.
These are the instruments used in measuring the volume of objects with irregular shapes.
(a) Balance
(b) Electronic balance
(c) Displacement of water method
(d) sand clock.
Answer:
(c) Displacement of water method.

II. True or false:

  1. The comparison of a known quantity with the unknown quantity is the mass.
  2. The area can be calculated by using the two lengths and width.
  3. Using electronic balance weight can be measured accurately.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. False.

III. Fill in the Blanks.

  1. 78.75 cm = ______ m ______ cm
  2. 1195 m = ______km ______ m
  3. 15 cm 10 mm = ______ mm
  4. 45 km 33 m = ______ m.
  5. The metric system of unit is developed in the year ______ by French.

Answer:

  1. -78 m, 75 cm
  2. -1 km, 195 m
  3. -160 mm
  4. -45033 m
  5. -1790

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements

IV. Matching

Question 1.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements 7
Answer:
1. – d
2. – c
3. – b
4. – a

Question 2.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements 8
Answer:
1. – d
2. – c
3. – b
4. – a

V. Write the following unit in ascending order.

Question 1.
Ton – gram – kilogram – Metric ton
Answer:
Gram – kilogram – ton – metric ton.

VI. Very Short Answer (2 marks)

Question 1.
What is the length?
Answer:
The distance between one end and the other desired end is called length.

Question 2.
Differentiate mass from weight:
Answer:
Mass :
Mass is the measure of the amount of matter in an object.
Unit – kilogram

Weight :
Weight is the gravitational pull experienced by the mass.
Unit – Newton.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements

Question 3.
List the SI units of length, mass, and time.
Solution:

  1. Length is measured by metre (m)
  2. Mass is measured by the kilogram (kg)
  3. Time is measured by second (s).

Question 4.
What is the basic quantity of physics?
Answer:

  1. Length
  2. Mass
  3. Time.

Question 5.
Differentiate of Mass and Weight.
Answer:
Mass:

  • Amount of matter in an object
  • The measuring instrument is Beam balance

Weight:

  • Gravitational pull experienced by the mass
  • The measuring instrument is an electronic balance

Question 6.
What is the clock used to measure the time accurately?
Answer:

  1. Electronic clock
  2. Stop clock

Question 7.
Hold a sheet paper in one hand and a book in one hand. Which hand feels heavy? Why?
Solution:
The hand, which holds the book, will feel heavy. The mass of the book is more than that of a single sheet of paper. Therefore, the pull on the book is more than that of the paper. Hence our hand has to give more force to hold a book than a paper.

VII. Give detailed answers: (5 marks)

Question 1.
What are the features that we must give importance in measuring?
Answer:
The object should match with the ‘o’ of the scale.
The object should be in parallel with the scale.
Always start from ‘O’.
Measure the bigger division (m) first and then measure the smaller (mm) division. When we measure the bigger division it should be measured initially and then mark a point and then measure the smaller division (eg) if the length of the pencil is 6 cm 2 mm and then it is 6.2 cm.

 Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 1 Chapter 1 Measurements

Question 2.
How will you measure the weight of the object with irregular shapes?
Answer:
Fill a graduated measuring cylinder with 50 ml of water.
Tie the stone with a piece of fine thread and immerse the stone completely in the water. As the stone is immersed the water level will increase. And show 75 ml of rising. The stone displaces water and hence the rise. The amount of water displaced will be the volume of the stone.

Samacheer Kalvi 6th English Guide Book Back Answers Solutions

Subject Matter Experts at SamacheerKalvi.Guide have created Tamil Nadu State Board Samacheer Kalvi 6th English Book Answers Solutions Guide Pdf Free Download are part of Samacheer Kalvi 6th Books Solutions.

Let us look at these TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Std English Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, and revise our understanding of the subject.

Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Guide Pdf Free Download

Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th English Book Back Answers Solutions Guide Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 6th English Book Back Answers

Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 6th English Prose

Samacheer Kalvi 6th English Poem

Samacheer Kalvi 6th English Supplementary

Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 6th English Prose

Samacheer Kalvi 6th English Poem

Samacheer Kalvi 6th English Supplementary

Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Term 3

Samacheer Kalvi 6th English Prose

Samacheer Kalvi 6th English Poem

Samacheer Kalvi 6th English Supplementary

Samacheer Kalvi 6th English Play

We hope these Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 6th English Book Solutions Answers Guide Pdf Free Download will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Standard English Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

Samacheer Kalvi 6th Books Solutions Guide

Subject Matter Experts at SamacheerKalvi.Guide have created Tamil Nadu State Board Samacheer Kalvi 6th Books Answers Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium are part of Samacheer Kalvi Books Solutions.

Let us look at these TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Std Guide Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, Formulas and revise our understanding of the subject.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Guide Text Book Back Answers Solutions Pdf Free Download

TN Samacheer Kalvi 6th Book Back Answers Solutions Guide

We hope these Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 6th Books Term 1, 2, 3 Solutions Answers Guide Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Standard Guides Pdf of Text Book Back Questions and Answers Term 1, 2, 3, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, Formulas, drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Students can download Maths Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

ASTRAL Pivot Point Calculator

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Miscellaneous Practice Problems

Question 1.
A Shopkeeper buys three articles for Rs 325, Rs 450, and Rs 510. He is able to sell them for Rs 350, Rs 425, and Rs 525 respectively. Find the gain or loss to the shopkeeper on the whole.
Solution:
C.P of three articles = 325 + 450 + 510 = ₹ 1285
S.P of three articles = 350 + 425 + 525 = ₹ 1,300
Here S.P > C.P
Profit = S.P – C.P = 1,300 – 1285 = ₹ 15
The shopkeeper gained = ₹ 15

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Question 2.
A stationery shop owner bought a scientific calculator for ₹ 750. He had put a battery worth ₹ 100 in it. He had spent ₹ 50 for its outer pouch. He was able to sell it at ₹ 850. Find his profit or loss.
Solution:
Cost of the scientific calculator = ₹ 750
Cost of its battery = ₹ 100
Cost of outer pouch = ₹ 50
Cost Price of the calculator = ₹ 750 + ₹ 100 + ₹ 50 = ₹ 900
S.P = ₹ 850
Here S.P > C.P
Loss = C.P – S.P = 900 – 850 = ₹ 50
Loss = ₹ 50

Question 3.
Nathan paid Rs 800 and bought 10 bottles of honey from a village vendor. He sold them in a gain for Rs 100 per bottle. Find his profit or loss.
Solution:
C.P of 10 bottles of honey = ₹ 800
C.P of 1 bottle honey = 800/10 = ₹ 80
S.P of a bottle honey = ₹ 100
Here S.P > C.P
Profit per bottle = ₹ 100 – ₹ 80 = ₹ 20
Profit for 10 bottles = 20 × 10 = ₹ 200
Profit = ₹ 200

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Question 4.
A man bought 400 metres of cloth for ₹ 60,000 and sold it at the rate of ₹ 400 per metre. Find his profit or loss.
Solution:
C.P of 400 metres of cloth = ₹ 60,000
S.P per metre = ₹ 400
S.P of 400 metres of cloth = 400 × 400 = ₹ 1,60,000
Here S.P > C.P
Profit = C.P – S.P = 1,60,000 – 60,000 = ₹ 1,00,000

Challenge Problems

Question 5.
A fruit seller bought 2 dozen bananas at Rs 20 a dozen and sold them at Rs 3 per banana. Find his gain or loss.
Solution:
Cost of one dozen banana = ₹ 20
Cost of 2 dozen bananas = ₹ 20 × 2 = ₹ 40
C.P = ₹ 40
S.P per banana = ₹ 3
S.P for 2 dozen banana = ₹ 3 × 24 = ₹ 72
Here S.P > C.P
Profit = S.P – C.P = 72 – 40 = 32
Profit = ₹ 32

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Question 6.
A store purchased pens at ₹ 216 per dozen. He paid ₹ 58 for conveyance and sold the pens at the discount of n per pen and made an overall profit of ₹ 50. Find the M.P of each pen.
Solution:
Cost of a dozen pens = ₹ 216
Paid for conveyance = ₹ 58
Cost price of 12 pens = 216 + 58 = ₹ 274 [∵ 1 dozen = 12]
Profit of 12 pens = ₹ 50
Profit = S.P – C.P
⇒ 50 = S.P – 274
⇒ S.P = 50 + 274 = ₹ 324
Also discount allowed per pen = ₹ 2
Discount for 12 pens = 2 × 12 = ₹ 24
S.P = M.P – Discount
⇒ 324 = M.P – 24
⇒ M.P = 324 + 24 = ₹ 348
Marked price for 12 pens = ₹ 348
M.P of a pen = \(\frac { 348 }{ 12 }\) = ₹ 29
M.P per pen = ₹ 29

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Question 7.
A Vegetable vendor buys 10 kg of tomatoes per day at Rs 10 per kg, for the first three days of a week. 1 kg of tomatoes got smashed every day for those 3 days. For the remaining 4 days of the week, he buys 15 kg of tomatoes daily per kg. If for the entire week he sells tomatoes at Rs 20 per kg, then find his profit or loss for the week.
Solution:
Total tomatoes bought for 3 days = 3 × 10 = 30 kg
Cost of 1 kg = ₹ 10
Cost of 30kg tomatoes = 30 × 10 = ₹ 300
Total tomatoes bought for other 4 days = 4 × 15 = 60 kg
Cost of 1 kg = ₹ 8
Cost of 60 kg tomatoes = 60 × 8 = ₹ 480
Total cost of 90 kg tomatoes = 300 + 480 = ₹ 780
C.P = ₹ 780
Tomatoes smashed = 3 kg
Total kg of Tomatoes for sale = 90 – 3 = 87 kg
S.P of 1 kg tomatoes = ₹ 20
S.P of 87 kg tomatoes = 87 × 20 = ₹ 1740
Here S.P > C.P
Profit = S.P – C.P = 1740 – 780 = ₹ 960
Profit = ₹ 960

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Question 8.
An electrician buys a used T.V for ₹ 12,000 and a used Fridge for ₹ 11,000. After spending ₹ 1000 on repairing the T.V and ₹ 1500 on painting the Fridge, he fixes up the M.P of T.V as ₹ 15,000 and that of the Fridge as ₹ 15,500. If he gives each ₹ 1000 discount oh each find his profit or loss.
Solution:
(i) Cost of a T.V = ₹ 12,000
Paid for repair = ₹ 1,000
C.P of the T.V = 12,000 + 1000 = ₹ 13,000
M.P of the T.V = ₹ 15,000
Discount on a TV = ₹ 1000
S.P = M.P – Discount = 15,000 – 1000 = ₹ 14,000
Here S.P > C.P
Profit = S.P – C.P = 14,000 – 13,000 = ₹ 1,000
Profit on the T.V = ₹ 1,000
(ii) Cost of the Fridge = ₹ 11,000
Painting charge = ₹ 1500
C.P of the Fridge = 11000 + 1500 = ₹ 12,500
M.P of the Fridge = ₹ 15,500
Discount allowed = ₹ 1000
S.P = M.P – Discount = ₹ 15,500 – ₹ 1000 = ₹ 14,500
Here also S.P > C.P
Profit = ₹ 14,500 – ₹ 12,500 = ₹ 2000
Total profit = Profit on T.V + Profit on Fridge = ₹ 1000 + ₹ 2000 = ₹ 3000
Profit = ₹ 3000

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 2 Integers Ex 2.1

Students can download Maths Chapter 2 Integers Ex 2.1 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 2 Integers Ex 2.1

Question 1.
Fill in the blanks:
(i) The potable water available at 100 m below the ground level is denoted as ……… m.
(ii) A swimmer dives to a depth of 7 feet from the ground into the swimming pool. The integer that represents this, is ……… feet.
(iii) -46 is to the ……….. of -35 on the number line.
(iv) There are ……… integers from -5 to +5 (both inclusive)
(v) …….. is an integer which is neither positive nor negative.
Solution:
(i) 100
(ii) -7
(iii) left
(iv) 11
(v) 0

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 2 Integers Ex 2.1

Question 2.
Say True or False
(i) Each of the integers -18, 6, -12, 0 is greater than -20.
(ii) -1 is to the right of 0.
(iii) -10 and 10 are at equal distance from 1.
(iv) All negative integers are greater than zero.
(v) All whole numbers are integers.
Solution:
(i) True
(ii) False
(iii) False
(iv) False
(v) True

Question 3.
Mark the numbers 4, -3, 6, -1 and -5 on the number line.
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 2 Integers Ex 2.1 1

Question 4.
On the number line, which number is
(i) 4 units to the right of -7?
(ii) 5 units to the left of 3?
Solution:
(i) -3
(ii) -2

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 2 Integers Ex 2.1

Question 5.
Find the opposite of the following numbers.
(i) 44
(ii) -19
(iii) 0
(iv) -312
(v) 789
Solution:
(i) Opposite of 44 is – 44
(ii) Opposite of-19 is + 19 or 19
(iii) Opposite of 0 is 0
(iv) Opposite of-312 is + 312 or 312
(v) Opposite of 789 is – 789.

Question 6.
If 15 km east of a place is denoted as +15 km, What is the integer that represents 15 km west of it?
Solution:
Opposite of east is west.
∴ If 15 km east is + 15 km, then 15 km west is – 15 km.

Question 7.
From the following number lines, identify the correct and the wrong representations with reason.
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 2 Integers Ex 2.1 2
Solution:
(i) Wrong, Integers are not continuously marked
(ii) Correct, Integers are correctly marked.
(iii) Wrong, Integer -2 is marked wrongly.
(iv) Correct, Integers are marked at equal distance.
(v) Wrong, negative integers marked wrongly.

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 2 Integers Ex 2.1

Question 8.
Write all the integers between the given numbers.
(i) 7 and 10
(ii) -5 and 4
(iii) -3 and 3
(iv) -5 and 0
Solution:
(i) 8, 9
(ii) -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3
(iii) -2, -1, 0, 1, 2
(iv) -4, -3, -2, -1

Question 9.
Put the appropriate signs as <, > or = in the blank.
(i) -7 ___ 8
(ii) -8 ___ -7
(iii) -999 ___ -1000
(iv) 0 ___ -200
Solution:
(i) <
(ii) <
(iii) >
(iv) =
(v) >

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 2 Integers Ex 2.1

Question 10.
Arrange the following integers in ascending order.
(i) -11, 12, -13, 14, -15, 16, -17, 18, -19, -20
(ii) -28, 6, -5, -40, 8, 0, 12, -1, 4, 22
(iii) -100, 10, -1000, 100, 0, -1, 1000, 1, -10
Solution:

(i) -11, 12, -13, 14, -15, 16, -17, 18, -19, -20

  • First separating the positive integers 12, 14, 16, 18 and the negative integers -11,-13,-15,-17,-19,-20.
  • Then arranging the positive integers in ascending order we get 12, 14, 16, 18 and negative integers in ascending order as -20, -19, -17, -15, -13, -11 4
  • Now the ascending order : -20, -19, -17, -15, -13, -11, 12, 14, 16, 18.

(ii) -28, 6, -5, -40, 8, 0, 12, -1, 4, 22

  • Positive integers are 6, 8, 12, 4, 22 Negative integers are -28, -5, -40, -1
  • Arranging the positive integers in ascending order we get 4, 6, 8, 12, 22 and the negative integers in ascending order -40, -28, -5, -1
  • The number 0 is neither positive nor negative and stands in the middle.
  • In ascending order : -40, -28, -5, -1, 0, 4, 6, 8,12, 22

(iii) -100, 10, -1000, 100, 0, -1, 1000, 1, -10

  • Separating positive integers 10, 100, 1000, 1 and negative integers -100, -1000, -1, -10.
  • Now the positive integers in ascending order 1,10,100,1000 and the negative integers in ascending order. -1000, -100, -10, -1
  • Also ‘0’ stand in the middle as its is neither positive nor negative.
  • ∴ The numbers in ascending order: -1000, -100, -10, -1, 0, 1, 10, 100, 1000.

Question 11.
Arrange the following integers in descending order.
(i) 14, 27, 15, -14, -9, 0, 11, -17
(ii) -99, -120, 65, -46, 78, 400, -600
(iii) 111, -222, 333, -444, 555, -666, 777, -888
Solution:
(i) 27, 15, 14, 11, 0, -9, -14, -17
(ii) 400, 78, 65, -46, -99, -120, -600
(iii) 777, 555, 333, 111, -222, -444, -666, -888

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 2 Integers Ex 2.1

Objective Type Questions

Question 12.
There are ……… positive integers from -5 to 6.
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 11
Solution:
(c) 7

Question 13.
The opposite of 20 units to the left of 0 is
(a) 20
(b) 0
(c) -20
(d) 40
Solution:
(a) 20

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 2 Integers Ex 2.1

Question 14.
One unit to the right of -7 is
(a) +1
(b) -8
(c) -7
(d) -6
Solution:
(d) -6

Question 15.
3 units to the left of 1 is
(a) -4
(b) -3
(c) -2
(d) 3
Solution:
(c) -2

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 2 Integers Ex 2.1

Question 16.
The number which determines marking the position of any number to its opposite on a number line is
(a) -1
(b) 0
(c) 1
(d) 10
Solution:
(b) 0

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Students can download Maths Chapter 1 Fractions Ex 1.2 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Miscellaneous Practice Problems

Question 1.
Sankari purchased 2\(\frac{1}{2}\) m cloth to stich a long skirt and 1\(\frac{3}{4}\) m cloth to stitch blouse. If the cost is Rs. 120 per metre then find the cost of cloth purchased by her.
Solution:
Total cloth purchased
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 1
cost of 1 metre = Rs. 120
Total cost of cloth purchased
= Rs. 120 × \(\frac{17}{4}\)
= Rs. 510

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Question 2.
From his office, a person wants to reach his house on foot which is at a distance of 5\(\frac{3}{4}\) km. If he had walked 2\(\frac{1}{2}\) km, how much distance still he has to walk to reach his house?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 2

Question 3.
Which is smaller? The difference between 2\(\frac{1}{2}\) and 3\(\frac{2}{3}\) or the sum of 1\(\frac{1}{2}\) and 2\(\frac{1}{4}\).
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 3
∴ The difference of 2\(\frac{1}{2}\) and 3\(\frac{2}{3}\) is smaller

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Question 4.
Mangai bought 6\(\frac{3}{4}\) kg of apples. If Kalai 1 bought 1\(\frac{1}{2}\) times a Mangai bought, then how many kilograms of apples did Kalai buy?
Solution:
Apples bought by Mangai = 6\(\frac{3}{4}\) kg
Apples bought by Kalai
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 4

Question 5.
The length of the staircase is 5\(\frac{1}{2}\) m. If one step is set at \(\frac{1}{4}\) m, then how many steps will be there in the staircase?
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 5
Solution:
Total length of the staircase = 5\(\frac{1}{2}\) m
length of each step = \(\frac{1}{4}\) m
No of steps in the stair case
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 6
= 22 steps

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Challenge Problems

Question 6.
By using the following clues, find who am I?
(i) Each of my numerator and denominator is a single-digit number.
(ii) The sum of my numerator and denominator is a multiple of 3.
(iii) The product of my numerator and denominator is a multiple of 4.
Solution:
The numerator may be any one of!, 2, 3,4, 5, 6, 7, 8, 9 and the denominator may be any one of 1, 2,3,4, 5,6, 7,8,9. Sum of numerator and denominator is a multiple of 3.
∴ Possible proper fractions are \(\frac{1}{2}, \frac{1}{5}, \frac{1}{8}, \frac{2}{4}, \frac{2}{7}, \frac{3}{6}, \frac{3}{9}, \frac{4}{5}, \frac{4}{8}, \frac{5}{7}, \frac{6}{9}\)
Also given the product of numerator and denominator is a multiple of 4.
∴ Possible fractions are \(\frac{1}{8}, \frac{2}{4}, \frac{4}{5}, \frac{4}{8}\)

Question 7.
Add the difference between 1\(\frac{1}{3}\) and 3\(\frac{1}{6}\) and the difference between 4\(\frac{1}{6}\) and 2\(\frac{1}{3}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 7
Adding Difference
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 8

Question 8.
What fraction is to be subtracted from 9\(\frac{3}{7}\) to get 3\(\frac{1}{5}\)?
Solution:
Let the fraction be x
According to the problem
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 9
The fraction to be subtracted is 6\(\frac{8}{35}\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Question 9.
The sum of two fractions is 5\(\frac{3}{9}\). If one of the fractions is 2\(\frac{3}{4}\), find the other fraction.
Solution:
Let the other fraction be x
According to the problem,
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 10
∴ The other fraction is 2\(\frac{7}{12}\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Question 10.
By what number should 3\(\frac{1}{16}\) be multiplied to get 9\(\frac{3}{16}\)?
Solution:
Let the number be x
According to the problem,
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 11
x = 3
The number is 3

Question 11.
Complete the fifth row in the Leibnitz triangle which is based on subtraction.
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 12
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 13

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Question 12.
A painter painted \(\frac{3}{8}\) of the wall of which one third is painted in yellow colour. What fraction is the yellow colour of the entire wall?
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 14
Solution:
yellow colour of the entire wall
= \(\frac{3}{8}\) × \(\frac{1}{3}\)
= \(\frac{1}{8}\)

Question 13.
A rabbit has to cover 26\(\frac{1}{4}\) m to fetch its food. If it covers 1\(\frac{3}{4}\) m in one jump, then how many jumps will it take to fetch its food?
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 15
Solution:
Total distance = 26\(\frac{1}{4}\) m
Distance covered in one jump = 1\(\frac{3}{4}\) m
Number of jumps required to fetch the food
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 16
= 15

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Question 14.
Look at the picture and answer the following questions.
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 17
(i) What is the distance from the school to Library via Bus stop?
(ii) What is the distance between School and Library via Hospital?
(iii) Which is the shortest distance between (i) and (ii)?
(iv) The distance between School and Hospital is times the distance between School and Bus stop.
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 18
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2 19
(iii) Via bus stop
(iv) 6 times (6 × \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{18}{4}\) = \(\frac{9}{2}\) = 4\(\frac{1}{2}\))

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.2

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Students can download Maths Chapter 1 Fractions Ex 1.1 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 1.
Fill in the blanks:
(i) 7\(\frac{3}{4}\) + 6\(\frac{1}{2}\) ………..
(ii) The sum of a whole number and a proper fraction is called ……….
(iii) 5\(\frac{1}{3}\) – 3\(\frac{1}{2}\) ………..
(iv) 8 ÷ \(\frac{1}{2}\) ………..
(v) The number which has its own reciprocal is ……….
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 1

(ii) Mixed Fraction

(iii) 5\(\frac{1}{3}\) – 3\(\frac{1}{2}\)
= \(\frac{16}{3}\) – \(\frac{7}{2}\) = \(\frac{32-21}{6}\) = \(\frac{11}{6}\)
= 1\(\frac{5}{6}\)

(iv) 8 ÷ \(\frac{1}{2}\)
= 8 × \(\frac{2}{1}\)
= 16

(v) 1

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 2.
Say True or False
(i) 3\(\frac{1}{2}\) can be written as 3 + \(\frac{1}{2}\).
(ii) The sum of any two proper fractions is always an improper fraction.
(iii) The mixed fraction of \(\frac{13}{4}\) is 3\(\frac{1}{4}\).
(iv) The reciprocal of an improper fraction is always a proper fraction.
(v) 3\(\frac{1}{4}\) × 3\(\frac{1}{4}\) = 9\(\frac{1}{16}\)
Solution:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) True
(v) False

Question 3.
Answer the following:
(i) Find the sum of \(\frac{1}{7}\) and \(\frac{3}{9}\).
(ii) What is the total of 3\(\frac{1}{3}\) and 4\(\frac{1}{6}\)?
(iii) Simplify: 1\(\frac{3}{5}\)+5\(\frac{4}{7}\).
(iv) Find the difference between \(\frac{8}{9}\) and \(\frac{2}{7}\)
(v) Subtract: 1\(\frac{3}{5}\) from 2\(\frac{1}{3}\).
(vi) Simplify: 7\(\frac{2}{7}\) – 3\(\frac{4}{21}\)
Solution:
(i) \(\frac{1}{7}\) + \(\frac{3}{9}\)
= \(\frac{9+21}{63}\) = \(\frac{30}{63}\) = \(\frac{10}{21}\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 2
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 3

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 4.
Convert mixed fractions into improper fractions and vice versa:
(i) 3\(\frac{7}{18}\)
(ii) \(\frac{99}{7}\)
(iii) \(\frac{47}{6}\)
(iv) 12\(\frac{1}{9}\)
Solution:
(i) 3\(\frac{7}{18}\) = \(\frac{61}{18}\)
(ii) \(\frac{99}{7}\) = 14\(\frac{1}{7}\)
(iii) \(\frac{47}{6}\) = 7\(\frac{5}{6}\)
(iv) 12\(\frac{1}{9}\) = \(\frac{109}{9}\)

Question 5.
Multiply the following:
(i) \(\frac{2}{3}\) × 6
(ii) 8\(\frac{1}{3}\) × 5
(iii) \(\frac{3}{8}\) × \(\frac{4}{5}\)
(iv) 3\(\frac{5}{7}\) × 1\(\frac{1}{13}\)
Solution:
(i) \(\frac{2}{3}\) × 6 = 4

(ii) 8\(\frac{1}{3}\) × 5
= \(\frac{25}{3}\) × 5
= \(\frac{125}{3}\)
= 41\(\frac{2}{3}\)

(iii) \(\frac{3}{8}\) × \(\frac{4}{5}\)
= \(\frac{12}{40}\) = \(\frac{3}{10}\)

(iv) 3\(\frac{5}{7}\) × 1\(\frac{1}{13}\)
= \(\frac{26}{7}\) × \(\frac{14}{13}\)
= \(\frac{4}{1}\)
= 4

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 6.
Divide the following
(i) \(\frac{3}{7}\) ÷ 4
(ii) \(\frac{4}{3}\) ÷ \(\frac{5}{9}\)
(iii) 4\(\frac{1}{5}\) ÷ 3\(\frac{3}{4}\)
(iv) 9\(\frac{2}{3}\) ÷ 1\(\frac{2}{3}\)
Solution:
(i) \(\frac{3}{7}\) ÷ 4
= \(\frac{3}{7}\) × \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{3}{28}\)

(ii) \(\frac{4}{3}\) ÷ \(\frac{5}{9}\)
= \(\frac{4}{3}\) × \(\frac{9}{5}\)
= \(\frac{12}{5}\)
= 2\(\frac{2}{5}\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 4

Question 7.
Gowri purchased 3\(\frac{1}{2}\) kg of tomatoes, \(\frac{3}{4}\) kg of brinjal and 1\(\frac{1}{4}\) kg of onion. What is the total weight of the vegetables she bought?
Solution:
Total weight of vegetables bought
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 5

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 8.
An oil tin contains 3\(\frac{3}{4}\) litres of oil of which 2\(\frac{1}{2}\) litres of oil is used. How much oil is left over?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 6

Question 9.
Nilavan can walk 4\(\frac{1}{2}\) km in an hour. How much distance will he cover in 3\(\frac{1}{2}\) hours?
Solution:
Distance walked in an hour = 4\(\frac{1}{2}\) km
Distance covered in 3\(\frac{1}{2}\)
Hours
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 7

Question 10.
Ravi bought a curtain of length 15\(\frac{3}{4}\) m. If he cut the curtain into small pieces each of length 2\(\frac{1}{4}\) m, then how many small curtains will he get?
Solution:
Total length = 15\(\frac{3}{4}\)
Length of the small pieces = 2\(\frac{1}{4}\)
Small curtains obtained
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 8
= 7

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Objective Type Questions

Question 11.
Which of the following statement is incorrect?
(a) \(\frac{1}{2}\) > \(\frac{1}{3}\)
(b) \(\frac{7}{8}\) > \(\frac{6}{7}\)
(c) \(\frac{8}{9}\) < \(\frac{9}{10}\)
(d) \(\frac{10}{11}\) > \(\frac{9}{10}\)
Solution:
(d) \(\frac{10}{11}\) > \(\frac{9}{10}\)

Question 12.
The difference between \(\frac{3}{7}\) and \(\frac{2}{9}\) is
(a) \(\frac{13}{63}\)
(b) \(\frac{1}{9}\)
(c) \(\frac{1}{7}\)
(d) \(\frac{9}{16}\)
Solution:
(a) \(\frac{13}{63}\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 13.
The reciprocal of \(\frac{53}{17}\) is
(a) \(\frac{53}{17}\)
(b) 5\(\frac{3}{17}\)
(c) \(\frac{17}{53}\)
(d) 3\(\frac{5}{17}\)
Solution:
(c) \(\frac{17}{53}\)

Question 14.
If \(\frac{6}{7}=\frac{\mathbf{A}}{49}\), then the value of A is
(a) 42
(b) 36
(c) 25
(d) 48
Solution:
(a) 42
Hint: \(\frac{6 \times 49}{7}=42\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 15.
Pugazh has been given four choices for his pocket money by his father. Which of the choices should he take in order to get the maximum money?
(a) \(\frac{2}{3}\) of Rs 150
(b) \(\frac{3}{5}\) of Rs 150
(c) \(\frac{4}{5}\) of Rs 150
(d) \(\frac{1}{5}\) of Rs 150
Solution:
(c) \(\frac{4}{5}\) of Rs 150

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4

Students can download Maths Chapter 4 Geometry Ex 4.4 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4

Miscellaneous Practise Problems

Question 1.
Find the type of lines marked in thick lines (Parallel, intersecting or perpendicular)
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4 1
Solution:
(i) Parallel lines
(ii) Parallel lines
(iii) Parallel and Perpendicular lines
(iv) Intersecting lines

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4

Question 2.
Find the parallel and intersecting line segments in the picture given below.
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4 2
Solution:
(a) Parallel line segments

  • \(\overline{\mathrm{YZ}} \text { and } \overline{\mathrm{DE}}\)
  • \(\overline{\mathrm{EA}} \text { and } \overline{\mathrm{ZV}}\)
  • \(\overline{\mathrm{VW}} \text { and } \overline{\mathrm{AB}}\)
  • \(\overline{\mathrm{WX}} \text { and } \overline{\mathrm{BC}}\)
  • \(\overline{\mathrm{YX}} \text { and } \overline{\mathrm{DC}}\)
  • \(\overline{\mathrm{YD}} \text { and } \overline{\mathrm{XC}}\)
  • \(\overline{\mathrm{XC}} \text { and } \overline{\mathrm{WB}}\)
  • \(\overline{\mathrm{WB}} \text { and } \overline{\mathrm{VA}}\)
  • \(\overline{\mathrm{VA}} \text { and } \overline{\mathrm{ZE}}\)
  • \(\overline{\mathrm{ZE}} \text { and } \overline{\mathrm{YD}}\)

(b) Intersecting line segments

  • DE and ZV
  • WX and DC

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4

Question 3.
Name the following angles as shown in the figure.
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4 3
(i) ∠1 =
(ii) ∠2 =
(iii) ∠3 =
(iv) ∠1 + ∠2 =
(v) ∠2 + ∠3 =
(vi) ∠1 + ∠2 + ∠3 =
Solution:
(i) ∠1 = ∠DBC or ∠CBD
(ii) ∠2 = ∠DBE or ∠EBD
(iii) ∠3 = ∠ABE or ∠EBA
(iv) ∠1 + ∠2 = ∠EBC or ∠CBE
(v) ∠2 + ∠3 = ∠ABD or ∠DHA
(vi) ∠1 + ∠2 + ∠3 = ∠ABC or ∠B or ∠CBA

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4

Question 4.
Measure the angles of the given figures using a protractor and identify the type of angle as acute, obtuse, right or straight.
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4 4
Solution:
(i) right angle
(ii) acute angle
(iii) straight angle
(iv) obtuse angle

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4

Question 5.
Draw the following angles using the protractor.
(i) 45°
(ii) 120°
(iii) 65°
(iv) 135°
(v) 0°
(vi) 180°
(vii) 38°
(viii) 90°
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4 5

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4

Question 6.
From the figures given below, classify the following pairs of angles into complementary and non-complementary.
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4 6
Solution:
We know that the two angles are complementary if they add up to 90°.
Therefore (a) (i) is complementary.
In (v) ∠ABC and ∠CBD are complementary
(b) (ii), (iii), (iv) and (v) are non-complementary

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4

Question 7.
From the figures given below, classify the following pairs of angles into supplementary and non supplementary.
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4 7
Solution:
Ans: (ii) and (iv) are supplementary angles.
(i), and (iii) non-supplementary angles.

Question 8.
From the figure
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4 8
(i) name a pair of complementary angles.
(ii) name a pair of supplementary angles.
Solution:
(i) ∠FAE; ∠EAD
(ii) ∠FAD; ∠DAC
∠BAC; ∠CAE
∠FAB; ∠BAC
∠FAB; ∠FAE

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4

Question 9.
Find the complementary angle of
(i) 30°
(ii) 26°
(iii) 85°
(iv) 0°
(v) 90°
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4 9

Question 10.
Find the supplementary angle of
(i) 70°
(ii) 35°
(iii) 165°
(iv) 90°
(v) 0°
(vi) 180°
(vii) 95°
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4 10

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4

Challenging Problems

Question 11.
Think and write an object having
(i) Parallel lines (1) ……….. (2) ………. (3) ………..
(ii) Perpendicular lines (1) ……… (2) ……… (3) ………..
(iii) Intersecting lines (1) ……….. (2) ………. (3) ……….
Solution:
(i) Legs of the table, railway tracks, edges of the scale
(ii) Adjacent sides of a Board, Crossbars of windows, Adjacent sides of the textbook
(iii) Crossbars of windows, Ladder, blades of a scissor.

Question 12.
Which angle is equal to twice its complement.
Solution:
Let the angle be x
According to the problem, x = 2 × (90 – x)
x = 180 – 2x
x + 2x = 180
3x = 180
x = \(\frac{180}{3}\)
x = 60
∴ The angle is 60°

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4

Question 13.
Which angle is equal to two-thirds of its supplement.
Solution:
Let the angle be x
According to the problem,
x = \(\frac{2}{3}\) × (180° – x)
3x = 2(180 – x)
3x = 360 – 2x
3x + 2x = 360°
5x = 360°
x = \(\frac{360°}{5}\)
x = 72°
∴ The angle is 72°

Question 14.
Given two angles are supplementary and one angle is 20° more than the other. Find the two angles.
Solution:
Let the angles be x and x + 20°
According to the problem,
x + x + 20 = 180°
2x + 20° = 180°
2x = 180° – 20°
2x = 160°
x = \(\frac{160°}{2}\)
x = 80°
x + 20 = 80° + 20°
= 100°
∴ The two angles are 80° and 100°

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4

Question 15.
Two complementary angles are in ratio 7 : 2. Find the angles.
Solution:
Let the angles be 7x, 2x
According to the problem,
7x + 2x = 90
9x = 90
x = \(\frac{90}{9}\)
x = 10
7x = 7 × 10
= 70
2x = 2 × 10
= 20
∴ Two angles are 70° and 20°

Question 16.
Two supplementary angles are in ratio 5 : 4. Find the angles.
Solution:
Total of two supplementary angles = 180°
Given they are in the ratio 5 : 4
Dividing total angles to 5 + 4 = 9 equal parts.
One angle \(=\frac{5}{9} \times 180=100^{\circ}\)
Another angle \(=\frac{4}{9} \times 180=80^{\circ}\)
Two angles are 100° and 80°.

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 1 Chapter 4 Geometry Ex 4.4