TN Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom

TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom

Question 1.
Write the values of all the four quantum numbers for all the electrons present in hydrogen and Helium atoms.
Answer:
Hydrogen atom (H):
Electronic configuration = 1s1
The four quantum number of electrons present in a hydrogen atom is
n = 1; l = 0; m = 0; s = +\(\frac{1}{2}\)
The four quantum number of two electrons present in a helium atom is
n = 1; l = 0; m = 0; s = +\(\frac{1}{2}\)
n = l; l = 0; m = 0; s = –\(\frac{1}{2}\)

Question 2.
Write the values of four quantum numbers present in the last electron in an atom having the electronic configuration.
(i) 1s2 2s2 2p1
(ii) 1s2 2s2 2p6 3s2 3p2
Answer:
(i) The last electron is the ‘one’ electron present in ‘p’ sub level.
i.e., n = 2; l = 1; m = -1, 0, or + 1,
s = + \(\frac{1}{2}\) or – \(\frac{1}{2}\)

(ii) If the first electron present in ‘p’ subshell has the following quantum numbers.
n = 3, l = 1, m = -1, 0, (or) + 1, s = + \(\frac{1}{2}\),
the last electron has n = 3, l = 1, m = -1, 0, (or) + 1, s = – \(\frac{1}{2}\).

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 3.
How many electrons are present in all subshells (fully filled) with n + l = 5?
Answer:
Subshells with n + l = 5 are 5s, 4p, 3d. Hence electrons present are 2 + 6 + 10 = 18.

Question 4.
What is the angular momentum of an electron in (i) 2s orbital (ii) 4f orbital?
Answer:
Angular momentum of electron in any orbital = \(\sqrt{l(l+1)} \times \frac{h}{2 \pi}\)
(i) for 2s orbital, l = 0
∴ angular momentum = \(\sqrt{0(0+1)} \cdot \frac{h}{2 \pi}\) = 0
(ii) for 4/orbital, l = 3
∴ angular momentum = \(\sqrt{3(3+1)} \cdot \frac{h}{2 \pi}\)
= 2√3 \(\frac{h}{2 \pi}\) = √3 \(\frac{h}{2 \pi}\)

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 5.
Why Pauli exclusion principle is called exclusion principle?
Answer:
This is because, according to this principle, if one electron in an atom has same particular values for the four quantum numbers, then all the other electrons in that atom are excluded from having the same set of values.

Question 6.
At what distance is the radial probability maximum for 1s orbital? What is this distance called?
Answer:
0.529 Å, Bohr radius.

Question 7.
Draw the shapes (boundary surfaces) for the following orbitals.
(i) 2px
(ii) 3dz2
(iii) 3dx2 – y2
Answer:

TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 1

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 8.
Bring out the similarities and dissimilarities between a 1s and 2s orbital
Answer:
Similarities:
(i) Both have similar shape.
(ii) Both have same angular momentum =\(\sqrt{l(l+1)} \frac{h}{2 \pi}\)

Dissimilarities:
(i) 1s orbital has no node while 2s orbital has one node.
(ii) Energy of 2s orbital is greater than 1s orbital.
(iii) The size of the 2s orbital is larger than 1s orbital.

Question 9.
How many radial / spherical nodes will be present in 5f orbital?
Answer:
No. of radial nodes = n – l +1 = 5 – 3 – 1 = 1.

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 10.
(i) What is the common between dxy and dx2 – y2 orbitals?
(ii) What is the angle between the lobes of the above two orbitals?
Answer:
(i) (a) Both have identical shape consisting of four lobes.
(b) Lobes of dx2 – y2 lie along the x and y axes while those of dxy lie between the axes.
(ii) 45° i..e, the lobes and dxy lie at angle of 45° to the lobes of dx2 – y2.

Question 11.
For each of the following pair of hydrogen orbitals indicate which is higher in energy?
(i) 1s, 2s
(it) 2p, 3p
(iii) 3dxy, 3dyz
(iv) 3s, 3d
(v) 4f, 5s.
Answer:
(i) 2s > 1s
(ii) 3p > 2p
(iii) 3dxy > 3dyz
(iv) 3s = 3d
(v) 5s > 4f

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 12.
Which orbital in. each of the following pairs is lower in energy in a many*electron atom?
(i) 2s, 2p
(ii) 3p, 3d
(iii) 3s, 4s
(iv) Ad, 5f
Answer:
(i) 2s < 2p
(ii) 3p < 3d
(iii) 3s < 45
(iv) 4d < 5f

Question 13.
How many electrons in sulphur (z = 16) can have n + l = 3?
Answer:
The electronic configuration of sulphur is
1s2 2s2 2p6 3s2 3p4.
For 1s2, n + l = l + 0 = 1;
For 2p6, n + l = 2 + 1 = 3
2s2, n + l = 2 + 0 = 2;
For 3s2, n + l = 3 + 0 = 3
3p4 n + l = 3 + 1 = 4
Thus n + l = 3 for 2p6 electron and 3s2 electron = 8 electrons.

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 14.
The ground state electronic configurations listed below here are incorrect. Explain what stakes have been made in each and correct the electronic configuration.
(i) Al – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p1.
(ii) B = 1s2 2s2 2p5
(iii) F = 1s2 2s2 2p5
Answer:
(i) In Al, 2p should be filled before filling 3s, orbital states.
∴ correct electronic configuration is 1s2 2s2 2p6 3s2 2p1
(ii) In B, total electrons = 5. Electronic configuration is 1s2 2s2 2p1
(iii) In F, total electrons = 9. Electronic configuration is 1s2 2s2 2p5

Question 15.
Chromium (Z = 24) and copper (Z = 29), should have the configuration.
Cr = 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d4 4s2
Cu = 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d9 4s2
But their actual configuration are
Cr – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d5 4s1 and
Cu = 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s1 Explain the reason.
Answer:
The reasons are:
(i) Symmetrical distribution:
3ds5 (half-filled) and 3ds10 (completely filled) one more symmetrical and hence more stable.
(ii) Exchange energy:
Electrons with parallel spins in degenerate orbitals tend to exchange their positions. As a result, energy is released. This energy is called exchange energy. Greater the energy, greater is the stability.

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 16.
Give a brief account of the shapes of atomic orbitals.
Answer:
The shape of an atomic orbital is found by finding, the probability (ψ2) of the electron at different points arotmd the nucleus and representing the density of the nucleus. Same orbitals are found to have a region of space where the probability of finding electron is zero. This is called a node.
(i) All ‘s’ orbitals are spherical in shape.
(ii) All ‘p’ orbitals are dumb-bell in shape.
The three ‘p’ orbitals differ in orientation. They lie along the axes and called px, py and pz orbitals.
(iii) All ‘d’ orbitals have clover-leaf shaped with four lobes. Three have lobes between axes and are called dxy, dyz, dxz orbitals. The fourth lobe is along the axes and is called dx2 – y2. The fifth has two lobes along V axis and dough-nut shape in the centre and is called dz2.

Question 17.
Calculate the wavelength of the radiations emitted when an electron in a hydrogen atom undergo transition from 4th energy level to the 2nd energy level.
Answer:
For hydrogen atom

En = \(\frac{-21.8 \times 10^{-19}}{n^{2}}\) J atom (or)

En = \(\frac{-13.6}{n^{2}}\) eV atom-1 (1 eV = 1.6 × 10-9 J)
Energy is emitted when an electron jumps from n = 4 to n = 2 will be given by
∆E = E4 – E2
= 21.8 × 10-19 \(\left[\frac{1}{2^{2}}-\frac{1}{4^{2}}\right]\)
= 21.8 × 10-19 × \(\frac{3}{16}\)
= 10-19 J
= 4.0875 × 10-19 J

The wave length corresponding to this transition is

E = hυ = h\(\frac{c}{\lambda}\) or λ = \(\frac{h c}{E}\)
= \(\frac{\left(6.620 \times 10^{-34} \mathrm{JS}\right) \times\left(3 \times 10^{8} \mathrm{~ms}^{-1}\right)}{4.0875 \times 10^{-19} \mathrm{~J}}\)
= 4.863 × 10-7 m
= 4863 Å or 486.3 nm

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 18.
Calculate the wave length of an electron (mass = 9.1 × 10-31 kg) moving with a velocity of 103ms-1 (h = 6.6 × 10-34 kg m2 sec-1).
Answer:
Given m = 9.1 × 10-31 kg;
υ = 103ms-1
h = 6.6 × 10-34 kg m2 sec-1
λ = \(\frac{h}{m v}\)
= \(\frac{6.6 \times 10^{-34} \mathrm{~kg} \mathrm{~m}^{2} \mathrm{sec}^{-1}}{9.1 \times 10^{-31} \mathrm{~kg} \times 10^{3} \mathrm{~ms}^{-1}}\)
= 7.25 × 10-7 m

Question 19.
Calculate the de Broglie wave length of an electron that has been accelerated from rest through a potential differences of 1 KV.
Answer:
Energy acquired by the electron (as kinetic energy) after being accelerated by a potential difference of 1 KV i.e., 1000 volts = 1000 eV
= 1000 × 1.602 × 10-19 J
= 1.602 × 10-16 J (1 eV = 1.602 × 10-19 J)
Energy in Joules = charge on the electron in coulombs × potential difference in volts.
i.e., Kinetic Energy (KE) = \(\frac{1}{2}\) mv2
= 1.602 × 10-16 J or \(\frac{1}{2}\) × 9.1 × 10-31 v2
v2 = 3.521 × 1014 or
v = 1.88 × 10-1 ms-1
∴ λ = \(\frac{h}{m v}\)
= \(\frac{6.626 \times 10^{-34} \mathrm{~kg} \mathrm{~m}^{2} \mathrm{~s}^{-1}}{9.1 \times 10^{-31} \mathrm{~kg} \times 1.88 \times 10^{-1} \mathrm{~ms}^{-1}}\)
= 3.87 × 10-11 m.

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 20.
The kinetic energy of a sub atomic particle is 5.58 × 10-25 J. Calculate the frequency
of the particle wave. (Planck’s constant h = 6.626 × 10-34 kg m2 s-1)
Answer:
KE = \(\frac{1}{12}\) mv2 = 5.85 × 10-25 J
By de Broglie equation,
λ = \(\frac{h}{m v}\)
But λ = \(\frac{v}{\nu}=\frac{v}{\nu}=\frac{h}{m v}\) or

υ = \(\frac{m v^{2}}{h}=\frac{2 \times 5.85 \times 10^{-25} \mathrm{~J}}{6.026 \times 10^{-34} \mathrm{~J}}\) = 1.77 × 109 s-1

Question 21.
A microscope using suitable photons is employed to locate an electron in an atom within a distance of 0.1 Å. What is the uncertainty involved in the measurement of its velocity.
Answer:
Given Ax = 0.1 Å or 0.1 × 10-10 m or 10-11 m
h = 6.626 × 10-34 kg m2 s-1
m = 9.11 × 10-31 kg
According to uncertainty principle,

TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 2

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 22.
If an electron is moving with a velocity 600ms-1 which is accurate upto 0.005 %, then calculate the uncertainty in its position. (h = 6.63 × 10-34 Js. mass of electron = 9.1 × 10-31 kg)
Answer:
Velocity of the electron = 600 ms-1
Uncertainty in velocity = \(\frac{0.005}{100}\) × 600 ms-1 = 0.03 ms-1
= 3 × 10-2 ms-1
Now, (∆x) (m ∆ v)

TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 3

Question 23.
A golf ball has a mass of 40g and a Speed of 45 m/s. If the speed can be measured within accuracy of 2% calculate the uncertainity in position.
Answer:
Uncertainity in speed = 2 % of 40 ms-1
i.e., ∆v = \(\frac{2}{100}\) × 45 = 0.9 ms-1
Applying imcertainty principle,
∆x (m × ∆v) = \(\frac{h}{4 \pi}\)
∆x = \(\frac{h}{4 \pi \cdot m \cdot \Delta v}\)

= \(\frac{6.626 \times 10^{-34} \mathrm{Kgm}^{2} \mathrm{~s}^{-1}}{4 \times 3.14 \times\left(40 \times 10^{-3} \mathrm{Kg}\right)\left(0.9 \mathrm{~ms}^{-1}\right)}\)
= 1.46 × 10-33 m

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 24.
Calculate the kinetic energy of a moving electron which has a wavelength 4.8 pm. (mass of electron = 9.11 × 10-311 kg, h = 6.63 × 10-34 Js)
Answer:

TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 4

Question 25.
Two particles A and B are in motion. If the wavelength associated with particleA is 5 × 10-8 m, Calculate the wavelength associated with particle B. If its momentum is half of A.
Answer:

TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 5

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 26.
Light of wavelength 12818Å is emitted when the electron of a hydrogen atom drops from 5th to 3rd orbit. Find the wavelength of a photon emitted when the electron falls from 3rd to 2nd orbit.
Answer:

TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 6

Choose the correct answer:

Question 1.
The speed of light is 3 × 1o17 nms-1. Which is the closest to the wavelength in nanometer of a quantum of light with frequency of 6 × 1015 s-1?
(a) 10
(b) 25
(c) 50
(d) 75
Answer: (c)
Hint:
υ = \(\frac{c}{\lambda}\)
λ = \(\frac{c}{v}=\frac{3 \times 10^{17} \mathrm{n} \mathrm{ms}^{-1}}{6 \times 10^{15} \mathrm{~s}^{-1}}\) = 50 nm

Question 2.
The velocity of light is 3 × 108 ms-1. The wave length of violet radiation is 400 nm. The wavelength in frequency (Hz) is:
(a) 7.5 × 1014 Hz
(b) 7.5 × 1015 Hz
(c) 7.5 × 1013 Hz
(d) 7.5 × 1016 Hz
Answer: (a)
Hint: Wave length of violet radiation = 400 nm = 400 × 10-9 m.
Frequency (υ) = \(\frac{c}{\lambda}=\frac{3 \times 10^{8} \mathrm{~ms}^{-1}}{400 \times 10^{-9} \mathrm{~m}}\)
= 7.5 × 1014 s-1 = 7.5 × 1014 Hz

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 3.
The wave length of the electron emitted when in a hydrogen atom, electron falls from infinity to stationary state 1, would be (Rydbey constant = 1.097 × 107 m-1).
(a) 91 nm
(b) 192 nm
(c) 406nm
(d) 9.1 × 10-8 nm
Answer:(a)
Hint:
TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 7

Question 4.
The energy associated with the first orbit of He+ ion is:
(a) 8.72 × 10-18 J
(b) 8.78 × 1018 J
(c) 8.78 × 10-17 J
(d) – 8.72 10-17 J
Answer: (a)
Hint:
En = \(\frac{-2.18 \times 10^{-18} \mathrm{Z}^{2}}{n^{2}}\) J/atom
For He+ ion, n = 1, Z = 2
∴ E1 = \(\frac{-2.18 \times 10^{-18} \mathrm{Z}^{2}}{n^{2}}\)
= – 8.72 × 10-18 J

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 5.
The radius of the first orbit of He4 ion is:
(a) 0.027 nm
(b) 0.27 nm
(c) 2.7 nm
(d) 0.35 nm
Answer: (a)
Hint:
Radius of hydrogen like species is:
rn = \(\frac{(0.0529) n^{2}}{Z}\) nm
For He+, n = 1, Z = 2
∴ r1 = \(\frac{0.0529 \times 1^{2}}{2}\) = 0.02645 nm. = 0.027 nm

Question 6.
Given that the energy of the first Bohr about is -1312 kJ mol-1, the ionisation energy of hydrogen atom is:
(a) – 1312 kJ
(b) 1312 kJ
(c) 21.8 × 10-20 J
(d) 2.18 × 10-19 J
Answer: (b)
Hint: Ionisation energy is the energy required to remove the electron completely from the atom so as to convert it to a positive ion. This means that it is the enerev absorbed by the electron in the ground state, to jump to n = ∞.
Thus, IE = E – E1 = 0 – (- 1312 kJ) = 1312 kJ mol-1.

Question 7.
The radius of which of the following is same as that of the first Bohr orbit of hydrogen atom?
(a) He+ (n = 2)
(b) Li+2 (n = 2)
(c) Li+2 (n = 3)
(d) Be+3 (n = 2)
Answer: (d)
Hint:
TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 8
or Bohr theory is applicable to hydrogen and hydrogen like species. Be has electronic configuration 1s2 2s2. If ‘3’ electrons are lost, Be+3 has one electron.

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 8.
Calculate the energy in joule corresponding to light of wave length 45 nm, (h = 6.63 × 1034 J, c = 3 × 108 ms-1)
(a) 6.67 × 1015 J
(b) 6.67 × 1011 J
(c) 4.42 × 10-15 J
(d) 4.42 × 10-18 J
Answer: (d)
Hint:
E = \(\frac{h c}{\lambda}=\frac{6.63 \times 10^{-34} \times 3 \times 10^{8}}{45 \times 10^{-9}}\)
= 0.442 × 10-17 = 4.42 × 10-18 J.

Question 9.
ψ2 = 0 represents:
(a) a node
(b) an orbital
(c) angular wave function
(d) wave fimction
Answer: (a)
Hint: ψ2 is zero means probability of finding the electron in an orbital in zero, i.e., it represents a node.

Question 10.
If the de Broglie wave length of a particle of mass (m) is 100 times its velocity, then its value in terms of its mass (m) and planck’s constant (h) is:
(a) \(\frac{1}{10}\) \(\sqrt{\frac{m}{h}}\)
(b) 10 \(\sqrt{\frac{h}{m}}\)
(c) \(\frac{1}{10}\) \(\sqrt{\frac{h}{m}}\)
(d) 10 \(\sqrt{\frac{m}{h}}\)
Answer: (b)
Hint: Suppose the velocity (v) = x, then de Broglie wave length = 100 x.
now (λ)= \(\frac{h}{m v}\)
∴ 100 x = \(\frac{h}{m x}\)
(or) x = \(\frac{1}{10}\) \(\sqrt{\frac{h}{m}}\)
Hence λ = 100x (or) 10 \(\sqrt{\frac{h}{m}}\)

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 11.
Maximum number of electrons in a subshell of an atom is determined by the following:
(a) 2l + 1
(b) 4l – 2
(c) 2n2
(d) 4l + 2
Answer: (d)
Hint: Number of sub shells = 2l + 1
Maximum number of electrons = 2 (2l+ 1) = 4l + 2 .

Question 12.
For a principle quantum number n = 4, the total number of orbitals having l = 3 is:
(a) 3
(b) 7
(c) 5
(d) 9
Answer: (b)
Hint: When n = 4, l = 0, 1, 2, 3 i.e., 4s, 4p, 4d and 4f subshells.
But l = 3 is for f subshell which has 7 orbitals.

Question 13.
What is the maximum number of electrons that can be associated with the following set of quantum numbers? n = 3, l = 2, m = + 2
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer: (b)
Hint: n = 3, l = 2, represents ‘3d’ subshell.
It has five orbitals with magnetic quantum number -2, -1, 0, +1, +2. The value m = +2 represents one of the five ‘d’orbitals, i.e., any orbital can have a maximum of 2 electrons.

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 14.
The orbital angular momentum of a ‘p’ electron is given as:
(a) \(\sqrt{\frac{3}{2}} \frac{h}{\pi}\)

(b) \(\sqrt{6} \frac{h}{2 \pi}\)

(c) \(\frac{h}{\sqrt{2} \pi}\)

(d) \(\sqrt{3} \frac{h}{2 \pi}\)
Answer: (c)
Hint: For a ‘p’ orbital, l = 1.
Orbital angular momentum = TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 9

Question 15.
Which of the following orbitals will have zero probability of finding electrons in the yz plane?
(a) Px
(b) py
(c) Pz
(d) dyz
Answer: (a)
Hint: px orbital lies along the ‘x’ axis. Hence the probability of finding an electron is zero in the yz plane.

Question 16.
The maximum probability of finding electrons in dxy orbital is: ,
(a) along the x axis
(b) along they axis
(c) at an angle 45° from the x axis and y-axis
(d) at an angle 90° from the x axis and y-axis
Answer: (c)

TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 10

Hint: The dxy orbital has lobes between x-axis and y-axis i.e., at an angle of 45° from x-axis and y- axis.

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 17.
The orbital diagram in which both the Pauli’s exclusion principle and Hund’s rule are violated is:
(a) TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 11
(b) TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 12
(c) TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 13
(d) TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 14
Answer: The correct distribution is (b)
Hint: There are six electrons to be filled in 3 orbitals. According to Pauli exclusion principle and Hund’s rule, the correct order of filling up orbitals are TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions 12

Question 18.
Which is the correct order of increasing energy of the listed orbitals in the atom of titanium? (at. no = 22)
(a) 3s, 3p, 3d, 4s
(b) 3s, 3p, 4s, 4d
(c) 3s, 4s, 3p, 3d
(d) 4s, 3s, 3p, 3d
Answer: (b)
Hint: As per (n + l) rule.

Question 19.
If n = 6, the correct sequence of filling of electrons will be:
(a) ns → np (n – 1) d → (n- 2)f
(b) ns → (n – 2) → (n – 1) d → np
(c) ns → (n – 1) d → {n – 2)f → np
(d) ns → (n- 2) f – np → (n – 1) d
Answer: (b)
Hint: The orbitals are 6s, 6p, 5d and 4f. As per (n + l) rule, the order of filling is 6s, 4f, 5d, 6p. i.e., ns, (n – 2)f (n -1 )d, np.

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 20.
The electrons identified by the quantum numbers n and l :
(1) n = 4, l = 1
(2) n = 4, l = 0
(3) n = 3, l = 2
(4) n = 3, l = 1 can be placed in the order of increasing energy as:
(a) 1 < 3 < 2 < 4
(b) 3 < 4 < 2 < 1
(c) 4 < 2 < 3 < 1
(d) 2 < 4 < 1 < 3
Answer:
Hint (i) = 4p; (2) = 4s (3) = 3d; (4) = 3p

Question 21.
Principal, azimuthal and magnetic quantum numbers are related to:
(a) size, orientation and shape
(b) size, shape and orientation
(c) shape, size and orientation
(d) none of these
Answer: (b)

Question 22.
The angular momentum of an electron is zero. In which orbital it may be present?
(a) 2s
(b) 2p
(c) 3d
(d) 4f
Answer: (a)

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 23.
Which of the following expressions represents the electron probability function?
(a) 4πr dr ψ²
(b) 4πr² dr ψ
(c) 4πr² dr ψ²
(d) 4πr dr ψ
Answer: (d)

Question 24.
Which of the following has the largest wave length, provided all have equal velocity?
(a) carbon di oxide molecule
(b) electron
(c) ammonia molecule
(d) proton
Ans (b)
Hint :
λ = \(\frac{h}{m v}\) or λ α \(\frac{1}{m}\)

Question 25.
The number of planar nodes inan orbital can be determined from the value of:
(a) principal quantum number (n)
(b) azimuthal quantum number (l)
(c) both principal and magnetic quantum number (n, m)
(d) magnetic quantum number (m)
Answer: (b)

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 26.
Match the quantum numbers with the information provided by these and choose the correct option out of four options given.

Column I

(Quantum number)

Column II (Information provided)
(i) Principal Quantum number(A) Orientation of the orbital
(ii) Azimuthal Quantum number(B) Energy and size of the orbital
(iii) Magnetic Quantum number(C) Spin of the electron
(iv) Spin Quantum number(D) Shape of orbital

(a) (i) – (B), (ii) – (D), (iii) – (A), (iv) – (C)
(b) (i) – (D), (ii) – (A), (iii) – (B), (iv) – (C)
(c) (i) – (C), (ii) – (B), (iii) – (A), (iv) – (D)
(d) (i) – (B), (ii) – (C), (iii) – (D), (iv) – (A)
Answer: (a)

Question 27.
Match the orbitals in Column I with their corresponding radical nodes given in Column II.

Column I (Orbitals)Column II (Radial nodes)
(i) 3p(A) 0
(ii) 5d(B) 1
(iii) 4f(C) 2
(iv) 4s(D) 3

(a) (i) – (C), (ii) – (B), (iii) – (D), (iv) – (A)
(b) (i) – (A), (ii) – (B), (iii) – (C), (iv) – (D)
(c) (i) – (C), (ii) – (D), (iii) – (A), (iv) – (B)
(d) (i) – (B), (ii) – (C), (iii) – (A), (iv) – (D)
Answer: (d)
Hint:
Number of radial nodes = n – l – 1

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 28.
Among the four options given, one is totally irrelevant to the question. Identify that.
The electronic configuration of carbon atom is 1s2 2s2 2px1 2py1. This is in accordance with:
(a) Aufbau principle
(b) Hund’s rule
(c) Pauli exclusion principle
(d) Bohr model of atom
Answer: (d)

Question 29.
Select the odd man out from the following: The dual nature of matter:
(a) is discovered by de Broglie.
(b) is applicable to microscopic particles.
(c) gives the relationship between the ; wavelength of the matter wave and velocity of the particle.
(d) was verified by Schrodinger wave equation.
Answer: (d)
Hint: Wave nature of radiation was verified by Davisson and Germer’s experiment and G.P.Thomson’s experiment. Particle nature was verified by Mulliken oil drop experiment and by photo electric effect.

Question 30.
Which of the following pairs of Statements correctly explains as the basis for quantum mechanical model of atom?
(a) Bohr’s model and Rutherford model.
(b) Bohr’s model and De Broglie concept.
(c) de Broglie concept and Heisenberg uncertainty principle.
(d) Heisenberg’s uncertainty principle and Bohr model.
Answer: (c)

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 31.
Which of the following sets of orbitals have the same energy in terms of their quantum numbers.
(a) n =3, l = 2, m = -1, s = +\(\frac{1}{2}\) and n = 4, l = l, m = 0, s = +\(\frac{1}{2}\)
(b) n = 4, l = 2, m = -2, s = –\(\frac{1}{2}\) and n = 4, l = 1, m = 0, s = +\(\frac{1}{2}\)
(c) n = 4, l = 1, m = -1, s = –\(\frac{1}{2}\) and n = 4, l = 2, m = 0, s = +\(\frac{1}{2}\)
(d) n = 3, l = 1, m = 0, s = +\(\frac{1}{2}\) and n = 2, l = 0, m = 0, s = –\(\frac{1}{2}\)
Answer: (a)
Hint: n + l rule

Question 32.
Assertion:
orbitals do not have any spherical node.
Reason :
The number of nodes in ‘p’ orbitals is given by (n – 2) where ‘n’ is the principal quantum number.
(a) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of the assertion.
(b) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of the assertion.
(c) If assertion is true but reason is false.
(d) If both assertion and reason are false.
Answer: (a)
Hint: The number of spherical nodes in any orbital is n – l – 1. For ‘p’ orbital n = 2; l = 1.

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 33.
Assertion: Fe+3 ion is more stable than Fe+2 ion.
Reason: Fe+3 ion has more number of unpaired electrons than Fe+2 ion.
(a) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of the assertion.
(b) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of the assertion.
(c) If assertion is true but reason is false.
(d) If both assertion and reason are false.
Answer: (b)
Hint:
The correct explanation is Fe+3 ion has more number of unpaired electrons than Fe+2 greater the number of unpaired electrons greater is its exchange energy.

Question 34.
Assertion:
The opposite lobes of a ‘p’ orbital have opposite sign whereas opposite lobes of ‘d‘ orbital have the same sign.
Reason :
The opposite lobes of ‘p’ orbitals have opposite charge, whereas the opposite lobes of ‘d‘ orbital has the same charge.
(a) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of the assertion.
(b) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of the assertion.
(c) If assertion is true but reason is false.
(d) If both assertion and reason are false.
Answer: (c)
Hint: Correct Statement (Reason):
The (+) and (-) sign represent the sign of the wave function and not the charge.

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 35.
Assertion:
The number of radial nodes in 3s and 4p orbitals are not equal.
Reason :
The number of radial nodes depend upon the values of ‘n’ and ‘l’ which are different for 3s and 4p orbitals.
(a) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of the assertion.
(b) If both assertion and reason are, true but reason is not the correct explanation of the assertion.
(c) If assertion is true but reason is false.
(d) If both assertion and reason are false.
Answer: (d)
Hint: Correct Statement (Assertion):
Number of radial nodps in any orbital is
(n – l – 1). Thus, they depend upon the values of ‘n’ and ‘l’ but for 3s, n – l – 1 = 3 – 0 – 1 = 2 and for 4p, n – l – 1 = 4 – 1 – 1 = 2.

Question 36.
Assertion:
Only principal quantum number determines the energy of an electron in an orbital of Na atoms.
Reason : For one electron system, the expression of energy is quite different from that obtained in Bohr’s theory.
(a) If both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of the assertion.
(b) If both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of the assertion.
(c) If assertion is true but reason is false.
(d) If both assertion and reason are false.
Answer: (d)
Hint: Correct Statement (Assertion):
To find the energy of an electron in an orbital, both principal and Azimuthal quantum number required.
Correct Statement (Reason):
For one electron system, the expression is same as that obtained by Bohr theory.

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 37.
Choose the correct statement from among the following:
(a) For 2px orbital, the values of n, l and m are 2, l + 1 respectively.
(b) ‘s’ orbital has directional characteristics.
(c) The maximum number of electrons that can be accommodated in a ‘d’ sub shell is 8.
(d) The orientation of the orbital is given by Azimuthal quantum number.
Answer: (a)

Question 38.
Choose the correct statements from the following sentences:
(a) The 3s, 3p and 3d orbitals in case of hydrogen atom have the same energy (z = 2l).
(b) Scandium is the element which has only one electron in the ‘d’ orbital.
(c) The electronic configuration of Cu+ (z = 29) is 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d8 4s2
(d) The energy of 2px, 2py, 2pz is in the order
2Pz > 2py > 2px
Answer: (a)

Question 39.
Choose the incorrect statement from among the following:
(a) The wave nature of electron is proved by Davisson and Germer experiment.
(b) Ĥψ = Eψ is the briefest form of Schrodinger wave equation.
(c) De Broglie’s concept is used in the construction of electron microscope.
(d) The wavelength of a moving particle is directly proportional to its velocity.
Answer: (d)
Hint: λ ∝ \(\frac{h}{m v}\)
i.e., λ is inversely proportional to its velocity (v).

Samacheer Kalvi TN State Board 11th Chemistry Important Questions Chapter 2 Quantum Mechanical Model of Atom Important Questions

Question 40.
Choose the incorrect statement from the I following sentences:
(a) According to Bohr theory the transition n = 6 to n = 5 in the hydrogen atom will produce the least energetic photon.
(b) The angular momentum of an electron in ‘d’ orbital is given by √6h.
(c) The radius of the second orbit of Be+3 is the same as that of the first Bohr orbit of hydrogen atom.
(d) ψ2 = 0 represents an angular wave function.
Answer: (d)
Hint: ψ2 = 0 represents a node.

TN Board 11th Chemistry Important Questions

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 7 Information Processing

Quick ways of adding (Text Book Page No. 49):

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 1

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 2

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Exercise (Text Book Page No. 50):

Find the sum of

i) 5 + 1 + 5 + 9
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 3
5 + 5 = 10
9 + 1 = 10
Hence the sum = 10 + 10 = 20

ii) 2 + 5 + 5 + 7 + 1
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 4
2 + 7 + 1 = 10
5 + 5 = 10
Hence the sum = 10 + 10 = 20

iii) 3 + 6 + 1 + 2 + 8
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 5
3 + 6 + 1 = 10
8 + 2 = 10
Hence the sum = 10 + 10 = 20

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Add the given big numbers using the above method (Text Book Page No. 51):

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 7

Answer:
543 = 500 + 40 + 3
210 = 200 + 10

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 6

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 8

Answer:
298 = 200 + 90 + 8
501 = 500 + 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 9

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 10

Answer:
798 = 700 + 90 + 8
654 = 600 + 50 + 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 11

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 12

Answer:
348 = 300 + 40 + 8
681 = 600 + 80 + 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 13

Question 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 14

Answer:
543 = 500 + 40 + 3
218 = 200 + 10 + 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 15

Question 6.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 16

Answer:
716 = 700 + 10 + 6
540 = 500 + 40 + 0

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 17

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Quick ways of subtracting (Text Book Page No. 52):

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 18

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 19

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Subtract the given numbers using the above method (Text Book Page No. 53):

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 20

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 21

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 22

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 23

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 24

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 25

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 26

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 27

Question 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 28

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 29

Question 6.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 30

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 31

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Question 7.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 32

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 33

Question 8.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 34

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 35

Question 9.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 36

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 37

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Mental Arithmetic (Text Book Page No. 54):

Able to add and subtract single digit numbers and two digit numbers mentally:

Question 1.
In a tree planting ceremony, 6 coconut saplings and 5 neem saplings are planted. Find the total number of saplings planted.
Answer:
6 + 5 = 11

Question 2.
There are 5 tender coconuts in a tree. If they pick 3 tender coconuts, then find the remaining tender coconuts?
Answer:
5 – 3 = 2

Question 3.
46 boys and 27 girls visited a park on Sunday. Find the total number of boys and girls who visited the park?
Answer:
46 + 27 = 73

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Question 4.
50 pens are in a box. Out of which, 34 pens are given to the students. Find the number of pens left?
Answer:
50 – 34 = 16

Question 5.
70 balls are given to 7 persons. How many balls are given to each person?
Answer:
70 ÷ 7 = 10 [10 × 7 = 70]

Question 6.
8 books can be arranged in a row. In how many rows can 48 books be arranged?
Answer:
48 ÷ 8 = 6 [8 × 6 = 48]

Question 7.
10 pens can be kept in a box. How many boxes are needed to keep 100 pens?
Answer:
100 ÷ 10 = 10

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

3rd Standard Maths Guide Information Processing Additional Questions and Answers

Question 1.
Find the sum of

(i) 7 + 7 + 3 + 3
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 38
7 + 3 = 10 and
7 + 3 = 10
Hence the sum of the number = 10 + 10 = 20

(ii) 6 + 4 + 4 + 6
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 39
6 + 4 = 10 and
4 + 6 = 10
Hence the sum of the number = 10 + 10 = 20

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Question 2.
Add

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 40

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 41

Question 3.
Add

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 42

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 43

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Question 4.
Subtract

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 44

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 45

Question 5.
Subtract

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 46

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 47

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 6 Time

Times of a Day (Text Book Page No. 43):

Question 1.
Sort the events according to the time of happening
1. Sun rise
2. Sun set
3. Coming to school
4. Returning home from school
5. Breakfast
6. Dinner
7. Darkness outside
8. Say Good Morning
9. Say Good Evening

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 2

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Chronological order (Text Book Page No. 44):

Question 1.
Write ‘F’ for the event which comes first and ’N’ for the event which happens next.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 3

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Question 2.
Arrange the following events in chronological order. (Text Book Page No. 45):

i. Started walking, birth, started schooling in class 1, studying in Class 3, studying in Class 2.
(i) Birth
(ii) Started walking .
(iii) Started schooling in class 1
(iv) Studying class 2
(v) Studying class 3

ii. Sowing seeds, plucking fruits, growing fruit, flowering in plant, watering plants.
Answer:
(i) Sowing seeds
(ii) Watering plants
(iii) flowering in plants
(iv Growing fruit
(v) Plucking fruits.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Time cyclic events in a year (Text Book Page No. 46):

Question 1.
List the events that form a cycle and that do not form a cycle.
i. Coming to school
ii. Rotation of a clock
iii. bays of a week
iv. Growth of your pet
v. Building your house
vi. Making of idly
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 5

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 6

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Question 2.
Complete the events of given cycle.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 7

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 8

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 9

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 10

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

3rd Standard Maths Guide Time Additional Questions and Answers

Question 1.
Arrange the following events in chronological order.
(i) Brushing teeth, going to school, waking up, having breakfast, taking bath
Answer:
Waking up, Brushing teeth, taking bath, breakfast, going to school.

(ii) Pongal, New year. Republic day, Christmas, Independence day.
Answer:
New year, Pongal, Republic day, Independence day, Christmas.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Question 2.
Write ‘F’ for the event which comes first and ‘N’ for the event which happens next.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 11

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 12

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Question 3.
List the events that form a cycle and that do not form a cycle.
i. Months of a year
ii. Elections
iii. Growth of a plant
iv. Construction of a house
v. Olympics
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 13

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Question 4.
Arrange the following dates in chronological order.
17/11/2019, 18/08/2019
05/08/2018, 04/01/2017
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 14

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Question 5.
Arrange the following time in chronological order.
Morning 7.00 clock, Night 8:00 clock
Afternoon 2:00 clock, Evening : 5:00 clock
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 15

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 5 Money

Rupees and Paise (Text Book Page No. 36):

Question 1.
Convert the following rupees into paise.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 1

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 2

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Add the following (Text Book Page No. 37):

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 3

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 4

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 5

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 6

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 7

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 9

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 10

Question 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 11

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 12

Question 6.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 13

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 14

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Subtract the following (Text Book Page No. 37):

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 15

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 16

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 17

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 18

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 19

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 20

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 21

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 22

Question 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 23

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 24

Question 6.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 25

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 26

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Exercise (Text Book Page No. 38):

Question 1.
Sengothai bought a school bag for ₹ 210.30 and a sports shoe for ₹ 260.20 find the amount to be returned by the shopkeeper if she has paid five hundred rupees to the shopkeeper.
Answer:
Adding rupees:

School bag = 210.30 (+)
Sports shoe = 260.20
Total cost = 470.50

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 27

Subtracting rupees:

Sengothai paid = 500.00
Total cost = (-) 470.50
Shopkeeper has to return = 29.50

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 28

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Question 2.
Kumaran’s father asked him to get a change for ₹ 200 from his uncle. If his uncle gave him a hundred rupee note and a fifty rupees note. How much more his uncle has to give him?
Answer:
Adding rupees:

1 hundred rupees = 100.00
1 fifty rupees = (+) 50.00
Total = 150.00

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 29

Subtracting rupees:

Father gave = 200.00
Uncle returned = 150.00
More uncle need to give him = 50.00

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 30

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Rate Charts and Simple Bills:

Question 1.
The following are the items eaten by Raju and his family. Fill in the blanks using the given bill.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 31

i. Name of the Restaurant _________
Answer:
Hotel foods

ii. Bill number _________
Answer:
32

iii. bate of the bill ________
Answer:
30.10.2019

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

iv. Total number of items eaten _________
Answer:
3

v. Total amount of money to be paid _________
Answer:
310

Question 2.
Complete the given bill and find the total amount to be paid.

a. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 32

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 33

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

b. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 34

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 35

c. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 36

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 37

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Question 3.
Prepare Bills for the items purchased using the given rate chart.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 38

i. Ramya bought two pens three erasers and a sketch packets. Prepare a bill for her purchase.
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 39

ii. Ravi bought an eraser a sharpener and two pens. Prepare a bill for his purchase.
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 40

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

3rd Standard Maths Guide Money Additional Questions and Answers

Add:

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 41

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 42

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 43

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 44

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Subtract:

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 45

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 46

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 47

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 48

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Question 5.
Complete the given table and find the total amount to be paid.
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 49

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 4 Measurements

Recall (Text Book Page No. 26):

Some vessels full of water are given here. Observe them and tell which one can hold more water and which one holds less water.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 1

Answer:
Mug hold less and bucket hold more water.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Measurement by non standard tools (Text Book Page No. 28):

Question 1.
Tick the container that holds more water.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 2

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 3

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 2.
Which among the given container will hold more water?

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 4

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 5

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Measurement by standard tools (Text Book Page No. 32):

Question 1.
Complete the table classifying these under the given table.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 6

Answer:

Less than 1 litre vesselMore than 1 litre vessel
1. Medicine bottle1. Pot
2. Tumbler2. Water can
3. Water pot3. Oil can

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 2.
Tick the appropriate unit to measure the given liquid.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 7

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 3.
Tick the biggest unit.
i. a) 500 ml
b) 100 ml
c) 50 ml
d) 75 ml
Answer:
a) 500 ml

ii. a) 200 ml
b) 300 ml
c) 150 ml
d)175 ml
Answer:
b) 300 ml

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

iii. a) 5 l
b) 2 l
c) 8 l
d) 7 l
Answer:
c) 8 l

iv. a) 3 l
b) 300 ml
c) 30 ml
d) 30 l
Answer:
d) 30 l

v. a) 250 ml
b) 1500 ml
c) 760 ml
d) 75 l
Answer:
d) 75 l

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 4.
Circle the smallest unit.

i. a) 250 ml
b) 350 ml
c) 50 ml
d) 750 ml
Answer:
c) 50 ml

ii. a) 300 ml
b) 350 ml
c) 800 ml
d) 275 ml
Answer:
d) 275 ml

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

iii. a) 10 l
b) 3 l
c) 9 l
d) 6 l
Answer:
b) 3 l

iv. a) 3 l
b) 350 ml
c) 5 ml
d) 40 l
Answer:
c) 5 ml

v. a) 2500 ml
b) 100 ml
c) 810 ml
d) 175 l
Answer:
100 ml

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 5.
How many litres of water do you use for the following purpose in your house? Complete the table.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 9

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 10

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

3rd Standard Maths Guide Measurements Additional Questions and Answers

Question 1.
Tick the appropriate unit to measure the given liquid.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 11

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 12

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 2.
Tick the biggest unit.

i. a) 250 ml
b)180 ml
c) 80 ml
d) 160 ml
Answer:
a) 250 ml

ii. a) 130 ml
b)170 ml
c) 300 ml
d) 450 ml
Answer:
d) 450 ml

iii. a) 7 l
b) 6 l
c) 3 l
d) 4 l
Answer:
a) 7 l

iv. a) 2 l
b) 325 ml
c) 6 ml
d) 45 l
Answer:
d) 45 l

v. a) 300 ml
b) 1750 ml
c) 1500 ml
d) 2 l
Answer:
d) 2 l

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 3.
Circle the smallest unit.

i. a) 325 ml
b) 375 ml
c) 125 ml
d) 630 ml
Answer:
c) 125 ml

ii. a) 150 ml
b) 80 ml
c) 272 ml
d) 500 ml
Answer:
b) 80 ml

iii. a) 15 l
b) 12 l
c) 13 l
d) 2 l
Answer:
d) 2 l

iv. a) 7 l
b) 300 ml
c) 250 ml
d) 1 l
Answer:
c) 250 ml

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

v. a) 250 ml
b) 195 ml
c) 4 l
d) 15 ml
Answer:
d) 15 ml

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 3 Patterns

Iterative patterns and processes:

Question 1.
Continue the pattern to complete the rangoli.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 1

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 2

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Question 2.
Make a pattern of your own on the given category and draw a rangoli.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 3

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Question 3.
Draw a pullikolams by looking at the reference image without lifting your hand.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 5

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 6

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Question 4.
Draw 2 pullikolams of your choice along the given dots.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 7

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Patterns obtained by adding numbers (Text Book Page No. 22):

Complete the addition table and observe the pattern in them.

Question 2.
Write the numbers which add upto the given addition fact.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 9

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 10

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 11

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 12

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Question 3.
Find out the missing numbers and write them in the given blank.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 13

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 14

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Exercise (Text Book Page No. 25):

Continue the patterns by using multiplication as repeated addition.

a. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 15

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 16

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

b. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 17

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 18

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Exercise (Text Book Page No. 26):

Express the division facts as repeated subtraction using patterns.

a) 24 ÷ 3
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 19

24 ÷ 3 = 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

b) 22 ÷ 2
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 20

22 ÷ 2 = 11

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

c) 32 ÷ 4
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 21

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 22

32 ÷ 4 = 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

d) 15 ÷ 3
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 23

15 ÷ 3 = 5

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

3rd Standard Maths Guide Patterns Additional Questions and Answers

Question 1.
Find out the missing numbers and write them in the given blank.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 24

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 25

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Question 2.
Continue the patterns by using multiplication as repeated addition.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 26

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 27

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Question 3.
Express the division facts as repeated subtraction using patterns.

a) 24 ÷ 4
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 28

24 ÷ 4 = 6

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

b) 21 ÷ 3
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 29

21 ÷ 3 = 7

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 2 Numbers

Equal sharing and repeated subtraction (Text Book Page No. 11):

Question 1.
Suppose Kabilan has to share the mangoes among 15 of his friends. How many mangoes would each of them get? How Many steps would he require to share the mangoes among them.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 1

Complete the number line.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 2

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 3

Number of steps = 2

Complete the number line – 15

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 4

Repeated subtraction statement 30 -15 -15 = 0
Kabilan shared 30 mangoes among 15 of his friends in 2 steps.
Each friend got 2 mangoes.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Complete the table. (Text Book Page No. 12):

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 5

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 6

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Equal Sharing (Text Book Page No. 13):

Question 2.
Rangamma has 36 coconuts and arranges them into group of 4 each. Find the number of groups.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 7

The number line can be drawn as

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 8

The number statement is ___________.
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 9

The number line can be drawn as

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 10

The number statement is 36 ÷ 4 = 9.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 3.
Rangamma has got 48 gooseberries and arranges them into group of 6 each. Find the number of groups.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 11

The number line can be drawn as

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 12

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 13

The number can be drawn as

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 14

The number statement is 48 ÷ 6 = 8.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 4.
Find few other ways that Rangamma can group these 48 gooseberries and write the number statements.

a. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 2 = 24

b. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 3 = 16

c. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 4 = 12

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

d. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 6 = 8

e. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 8 = 6

f. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 12 = 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

g. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 16 = 3

h. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 24 = 2

i. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 1 = 48

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Exercise (Text Book Page No. 14):

a. Divide 8 Balls into a group of 2 Balls each.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 16

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 17

8 ÷ 2 = 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

b. Divide 15 oranges into a group of 3 each.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 18

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 19

15 ÷ 3 = 5

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

c. Divide 20 cups into groups of 5 each.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 20

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 21

20 ÷ 5 = 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Multiplication and Division (Text Book Page No. 17):

Question 1.
Construct the division fact for the multiplication tables 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 22

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 23

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 2.
Construct the division fact for the multiplication tables 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 24

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 25

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 3.
Construct the division fact for the multiplication tables 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 26

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 27

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 4.
Construct the division fact for the multiplication tables 10.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 28

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 29

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Exercise (Text Book Page No. 19):

Divide and find the quotient.

Question 1.
20 ÷ 4 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
4 × 1 = 4
4 × 2 = 8
4 × 3 = 12
4 × 4 = 16
4 × 5 = 20

20 ÷ 4 = 5

Question 2.
10 ÷ 2 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
2 × 1 = 2
2 × 2 = 4
2 × 3 = 6
2 × 4 = 8
2 × 5 = 10

10 ÷ 2 = 5

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 3.
24 ÷ 3 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
3 × 1 = 3
3 × 2 = 6
3 × 3 =9
3 × 4 = 12
3 × 5 = 15
3 × 6 = 18
3 × 7 = 21
3 × 8 = 24

24 ÷ 3 = 8

Question 4.
10 ÷ 10 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
10 × 1 =10

10 ÷ 10 = 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 5.
30 ÷ 5 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
5 × 1 = 5
5 × 2 = 10
5 × 3 = 15
5 × 4 = 20
5 × 5 = 25
5 × 6 = 30

30 ÷ 5 = 6

Question 6.
14 ÷ 2 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
2 × 1 = 2
2 × 2 = 4
2 × 3 = 6
2 × 4 = 8
2 × 5 = 10
2 × 6 = 12
2 × 7 = 14

14 ÷ 2 = 7

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

3rd Standard Maths Guide Numbers Additional Questions and Answers

Question 1.
Divide 15 pencils into a group of 5 each.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 31

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 32

15 ÷ 5 = 3

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 2.
Divide 16 balloons into groups of 4 each.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 33

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 34

16 ÷ 4 = 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 3.
Divide and find the quotient.

(i) 32 ÷ 4 =Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
4 × 1 = 4
4 × 2 = 8
4 × 3 = 12
4 × 4 = 16
4 × 5 = 20
4 × 6 = 24
4 × 7 = 28
4 × 8 = 32

32 ÷ 4 = 8

(ii) 21 ÷ 3 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
3 × 1 = 3
3 × 2 = 6
3 × 3 = 9
3 × 4 = 12
3 × 5 = 15
3 × 6 = 18
3 × 7 =21

21 ÷ 3 = 7

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 4.
Arjun has 10 apples. He divides them among 2 of his friends. How many apples would each friend get?

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 35

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 36

Each would get 5 apples.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 1 Geometry

Question 1.
Draw the diagonals for the given rectangle.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 1

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 2

Question 2.
How many diagonals will be there in a cuboid?
Answer:
16

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Match the properties of 2D shapes by observing their sides and corners (vertices).

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 3

Question 1.
Opposite sides are equal.
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 25

Question 2.
There are no sides and corners.
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 28

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Question 3.
Sides may or may not be equal.
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 27

Question 4.
All the four sides are equal.
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 26

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Properties of 3D Objects:

Question 1.
Pick out the shapes with (i) curved surfaces (ii) flat surfaces (iii) curved and flat surfaces from the given picture and completed table.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 5

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 6

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Question 2.
Complete the table by counting the sides, corners and diagonals of the given 3D shapes.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 7

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Tangrams (Text Book Page No. 7):

Identify the tangram pieces used in the given images by colouring and numbering the pieces as in the reference figure.

Question 1.
A tangram house

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 9

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 10

Question 2.
A tangram boat

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 11

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 12

Question 3.
A tangram swan

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 13

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 14

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Tessellation (Text Book Page No. 8):

Question 1.
Complete the shapes by filling the tiles.

(i) Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 15

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 16

(ii) Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 17

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 18

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Question 2.
Draw one more tile to continue the pattern.

i) Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 19

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 20

ii) Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 21

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 22

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

iii) Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 23

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 24

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 2 Chapter 5 Information Processing

Mark routes for the given locations.

Given below is a map of a town showing some important places/ landmarks. Divya wants to go to library. One of the ways to reach the library from her house is shown below.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Observe the map and answer the following questions.

Question 1.
Name the location she passed in the given route.
Answer:
Bank and Post office.

Question 2.
From the library, Divya needs to reach pharmacy. Trace the path and name the landmarks between library and pharmacy.
Answer:
Park, Market, Hospital.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Question 3.
Trace another route from Divya’s house to reach library.

Question 4.
Mention any two places between museum and park.
Answer:
Pharmacy, Hospital, Market.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Exercise (Text Book Page No. 32):

Help the bus driver by marking the routes in the map to land the bus in bus stand.
Mark all the possible routes and suggest the best route.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 2

Ways:

Question 1.
A → B → C → I → L → E

Question 2.
A → B → C → I → F → K → M

Question 3.
A → B → N → G → J → F → H → M

Question 4.
Write the shortest route.
Answer:
A → D

Question 5.
Write the longest route.
Answer:
A → B → N → G → J → F → H → M → K → E → L → D.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

The quick way of finding 10 more than and less than a given number.

Colour the table in the next page by skip counting in tens as per the instructions given below.

  1. Colour the numbers starting from 12 in blue.
  2. Colour the numbers starting from 6 in pink.
  3. Colour the numbers starting from 5 in yellow.
  4. Colour the numbers starting from 9 in orange.

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 3

After colouring observe the table and fill in the blanks.

Question 1.
10 more than 45 is _____.
Answer:
55

Question 2.
10 less than 45 is _____.
Answer:
35

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Question 3.
10 more than 22 is _____.
Answer:
32

Question 4.
10 less than 22 is _____.
Answer:
12

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Activity (Text Book Page No. 34):

Complete the blanks.

a. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 4

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 5

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

b. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 6

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 7

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

3rd Standard Maths Guide Information Processing Additional Questions and Answers

Question 1.
Anu wants to go to school, one of the ways to reach the school from her house in shown below.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Observe the map and answer the following questions.

(i) Name the location she passed in the given route.
Answer:
Bank, park.

(ii) From the school Anu needs to reach post office. Trace the path and name the land marks between school and post office.
Answer:
Left side in park.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

(iii) Trace another route from Anu’s house to reach school.
Answer:
Right side in Bank.

(iv) Mention any two places between Fire station to hospital.
Answer:
Market, Pharmacy.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 2 Chapter 4 Time

Activity 1 (Text Book Page No. 28):

Look at the position of the hour hand and write the time in the given box.

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 1

Answer:
3’0 clock

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 2

Answer:
8’0 clock

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 3

Answer:
9’0 clock

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 4

Answer:
4’0 clock

Question 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 5

Answer:
2’0 clock

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

Activity 2 (Text Book Page No. 29):

Draw the hands in the following clocks to show the given time.

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 5

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 11

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 7

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 12

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 8

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 13

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 9

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 14

Question 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 10

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 15

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

Activity 3 (Text Book Page No. 29):

Tick the clock which shows the time mentioned below.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 16

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 17

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

3rd Standard Maths Guide Time Additional Questions and Answers

I. Look at the position of the hour and write the time in the given box.

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 18

Answer:
10’0 clock

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 19

Answer:
8’0 clock

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 20

Answer:
3’0 clock

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

II. Draw the hands in the following clocks to show the given time.

Question 1.
2’0 clock
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 21

Question 2.
4’0 clock
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 22

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

Question 3.
12’0 clock
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 23

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide