Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 7 Information Processing

Quick ways of adding (Text Book Page No. 49):

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 1

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 2

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Exercise (Text Book Page No. 50):

Find the sum of

i) 5 + 1 + 5 + 9
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 3
5 + 5 = 10
9 + 1 = 10
Hence the sum = 10 + 10 = 20

ii) 2 + 5 + 5 + 7 + 1
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 4
2 + 7 + 1 = 10
5 + 5 = 10
Hence the sum = 10 + 10 = 20

iii) 3 + 6 + 1 + 2 + 8
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 5
3 + 6 + 1 = 10
8 + 2 = 10
Hence the sum = 10 + 10 = 20

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Add the given big numbers using the above method (Text Book Page No. 51):

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 7

Answer:
543 = 500 + 40 + 3
210 = 200 + 10

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 6

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 8

Answer:
298 = 200 + 90 + 8
501 = 500 + 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 9

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 10

Answer:
798 = 700 + 90 + 8
654 = 600 + 50 + 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 11

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 12

Answer:
348 = 300 + 40 + 8
681 = 600 + 80 + 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 13

Question 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 14

Answer:
543 = 500 + 40 + 3
218 = 200 + 10 + 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 15

Question 6.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 16

Answer:
716 = 700 + 10 + 6
540 = 500 + 40 + 0

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 17

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Quick ways of subtracting (Text Book Page No. 52):

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 18

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 19

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Subtract the given numbers using the above method (Text Book Page No. 53):

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 20

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 21

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 22

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 23

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 24

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 25

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 26

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 27

Question 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 28

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 29

Question 6.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 30

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 31

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Question 7.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 32

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 33

Question 8.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 34

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 35

Question 9.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 36

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 37

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Mental Arithmetic (Text Book Page No. 54):

Able to add and subtract single digit numbers and two digit numbers mentally:

Question 1.
In a tree planting ceremony, 6 coconut saplings and 5 neem saplings are planted. Find the total number of saplings planted.
Answer:
6 + 5 = 11

Question 2.
There are 5 tender coconuts in a tree. If they pick 3 tender coconuts, then find the remaining tender coconuts?
Answer:
5 – 3 = 2

Question 3.
46 boys and 27 girls visited a park on Sunday. Find the total number of boys and girls who visited the park?
Answer:
46 + 27 = 73

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Question 4.
50 pens are in a box. Out of which, 34 pens are given to the students. Find the number of pens left?
Answer:
50 – 34 = 16

Question 5.
70 balls are given to 7 persons. How many balls are given to each person?
Answer:
70 ÷ 7 = 10 [10 × 7 = 70]

Question 6.
8 books can be arranged in a row. In how many rows can 48 books be arranged?
Answer:
48 ÷ 8 = 6 [8 × 6 = 48]

Question 7.
10 pens can be kept in a box. How many boxes are needed to keep 100 pens?
Answer:
100 ÷ 10 = 10

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

3rd Standard Maths Guide Information Processing Additional Questions and Answers

Question 1.
Find the sum of

(i) 7 + 7 + 3 + 3
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 38
7 + 3 = 10 and
7 + 3 = 10
Hence the sum of the number = 10 + 10 = 20

(ii) 6 + 4 + 4 + 6
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 39
6 + 4 = 10 and
4 + 6 = 10
Hence the sum of the number = 10 + 10 = 20

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Question 2.
Add

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 40

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 41

Question 3.
Add

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 42

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 43

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing

Question 4.
Subtract

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 44

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 45

Question 5.
Subtract

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 46

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 7 Information Processing 47

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 6 Time

Times of a Day (Text Book Page No. 43):

Question 1.
Sort the events according to the time of happening
1. Sun rise
2. Sun set
3. Coming to school
4. Returning home from school
5. Breakfast
6. Dinner
7. Darkness outside
8. Say Good Morning
9. Say Good Evening

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 2

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Chronological order (Text Book Page No. 44):

Question 1.
Write ‘F’ for the event which comes first and ’N’ for the event which happens next.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 3

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Question 2.
Arrange the following events in chronological order. (Text Book Page No. 45):

i. Started walking, birth, started schooling in class 1, studying in Class 3, studying in Class 2.
(i) Birth
(ii) Started walking .
(iii) Started schooling in class 1
(iv) Studying class 2
(v) Studying class 3

ii. Sowing seeds, plucking fruits, growing fruit, flowering in plant, watering plants.
Answer:
(i) Sowing seeds
(ii) Watering plants
(iii) flowering in plants
(iv Growing fruit
(v) Plucking fruits.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Time cyclic events in a year (Text Book Page No. 46):

Question 1.
List the events that form a cycle and that do not form a cycle.
i. Coming to school
ii. Rotation of a clock
iii. bays of a week
iv. Growth of your pet
v. Building your house
vi. Making of idly
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 5

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 6

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Question 2.
Complete the events of given cycle.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 7

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 8

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 9

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 10

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

3rd Standard Maths Guide Time Additional Questions and Answers

Question 1.
Arrange the following events in chronological order.
(i) Brushing teeth, going to school, waking up, having breakfast, taking bath
Answer:
Waking up, Brushing teeth, taking bath, breakfast, going to school.

(ii) Pongal, New year. Republic day, Christmas, Independence day.
Answer:
New year, Pongal, Republic day, Independence day, Christmas.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Question 2.
Write ‘F’ for the event which comes first and ‘N’ for the event which happens next.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 11

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 12

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Question 3.
List the events that form a cycle and that do not form a cycle.
i. Months of a year
ii. Elections
iii. Growth of a plant
iv. Construction of a house
v. Olympics
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 13

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Question 4.
Arrange the following dates in chronological order.
17/11/2019, 18/08/2019
05/08/2018, 04/01/2017
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 14

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time

Question 5.
Arrange the following time in chronological order.
Morning 7.00 clock, Night 8:00 clock
Afternoon 2:00 clock, Evening : 5:00 clock
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 6 Time 15

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 5 Money

Rupees and Paise (Text Book Page No. 36):

Question 1.
Convert the following rupees into paise.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 1

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 2

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Add the following (Text Book Page No. 37):

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 3

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 4

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 5

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 6

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 7

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 9

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 10

Question 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 11

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 12

Question 6.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 13

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 14

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Subtract the following (Text Book Page No. 37):

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 15

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 16

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 17

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 18

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 19

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 20

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 21

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 22

Question 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 23

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 24

Question 6.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 25

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 26

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Exercise (Text Book Page No. 38):

Question 1.
Sengothai bought a school bag for ₹ 210.30 and a sports shoe for ₹ 260.20 find the amount to be returned by the shopkeeper if she has paid five hundred rupees to the shopkeeper.
Answer:
Adding rupees:

School bag = 210.30 (+)
Sports shoe = 260.20
Total cost = 470.50

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 27

Subtracting rupees:

Sengothai paid = 500.00
Total cost = (-) 470.50
Shopkeeper has to return = 29.50

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 28

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Question 2.
Kumaran’s father asked him to get a change for ₹ 200 from his uncle. If his uncle gave him a hundred rupee note and a fifty rupees note. How much more his uncle has to give him?
Answer:
Adding rupees:

1 hundred rupees = 100.00
1 fifty rupees = (+) 50.00
Total = 150.00

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 29

Subtracting rupees:

Father gave = 200.00
Uncle returned = 150.00
More uncle need to give him = 50.00

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 30

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Rate Charts and Simple Bills:

Question 1.
The following are the items eaten by Raju and his family. Fill in the blanks using the given bill.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 31

i. Name of the Restaurant _________
Answer:
Hotel foods

ii. Bill number _________
Answer:
32

iii. bate of the bill ________
Answer:
30.10.2019

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

iv. Total number of items eaten _________
Answer:
3

v. Total amount of money to be paid _________
Answer:
310

Question 2.
Complete the given bill and find the total amount to be paid.

a. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 32

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 33

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

b. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 34

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 35

c. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 36

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 37

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Question 3.
Prepare Bills for the items purchased using the given rate chart.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 38

i. Ramya bought two pens three erasers and a sketch packets. Prepare a bill for her purchase.
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 39

ii. Ravi bought an eraser a sharpener and two pens. Prepare a bill for his purchase.
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 40

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

3rd Standard Maths Guide Money Additional Questions and Answers

Add:

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 41

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 42

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 43

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 44

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Subtract:

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 45

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 46

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 47

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 48

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money

Question 5.
Complete the given table and find the total amount to be paid.
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 5 Money 49

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 4 Measurements

Recall (Text Book Page No. 26):

Some vessels full of water are given here. Observe them and tell which one can hold more water and which one holds less water.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 1

Answer:
Mug hold less and bucket hold more water.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Measurement by non standard tools (Text Book Page No. 28):

Question 1.
Tick the container that holds more water.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 2

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 3

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 2.
Which among the given container will hold more water?

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 4

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 5

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Measurement by standard tools (Text Book Page No. 32):

Question 1.
Complete the table classifying these under the given table.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 6

Answer:

Less than 1 litre vessel More than 1 litre vessel
1. Medicine bottle 1. Pot
2. Tumbler 2. Water can
3. Water pot 3. Oil can

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 2.
Tick the appropriate unit to measure the given liquid.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 7

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 3.
Tick the biggest unit.
i. a) 500 ml
b) 100 ml
c) 50 ml
d) 75 ml
Answer:
a) 500 ml

ii. a) 200 ml
b) 300 ml
c) 150 ml
d)175 ml
Answer:
b) 300 ml

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

iii. a) 5 l
b) 2 l
c) 8 l
d) 7 l
Answer:
c) 8 l

iv. a) 3 l
b) 300 ml
c) 30 ml
d) 30 l
Answer:
d) 30 l

v. a) 250 ml
b) 1500 ml
c) 760 ml
d) 75 l
Answer:
d) 75 l

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 4.
Circle the smallest unit.

i. a) 250 ml
b) 350 ml
c) 50 ml
d) 750 ml
Answer:
c) 50 ml

ii. a) 300 ml
b) 350 ml
c) 800 ml
d) 275 ml
Answer:
d) 275 ml

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

iii. a) 10 l
b) 3 l
c) 9 l
d) 6 l
Answer:
b) 3 l

iv. a) 3 l
b) 350 ml
c) 5 ml
d) 40 l
Answer:
c) 5 ml

v. a) 2500 ml
b) 100 ml
c) 810 ml
d) 175 l
Answer:
100 ml

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 5.
How many litres of water do you use for the following purpose in your house? Complete the table.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 9

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 10

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

3rd Standard Maths Guide Measurements Additional Questions and Answers

Question 1.
Tick the appropriate unit to measure the given liquid.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 11

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements 12

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 2.
Tick the biggest unit.

i. a) 250 ml
b)180 ml
c) 80 ml
d) 160 ml
Answer:
a) 250 ml

ii. a) 130 ml
b)170 ml
c) 300 ml
d) 450 ml
Answer:
d) 450 ml

iii. a) 7 l
b) 6 l
c) 3 l
d) 4 l
Answer:
a) 7 l

iv. a) 2 l
b) 325 ml
c) 6 ml
d) 45 l
Answer:
d) 45 l

v. a) 300 ml
b) 1750 ml
c) 1500 ml
d) 2 l
Answer:
d) 2 l

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

Question 3.
Circle the smallest unit.

i. a) 325 ml
b) 375 ml
c) 125 ml
d) 630 ml
Answer:
c) 125 ml

ii. a) 150 ml
b) 80 ml
c) 272 ml
d) 500 ml
Answer:
b) 80 ml

iii. a) 15 l
b) 12 l
c) 13 l
d) 2 l
Answer:
d) 2 l

iv. a) 7 l
b) 300 ml
c) 250 ml
d) 1 l
Answer:
c) 250 ml

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 4 Measurements

v. a) 250 ml
b) 195 ml
c) 4 l
d) 15 ml
Answer:
d) 15 ml

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 3 Patterns

Iterative patterns and processes:

Question 1.
Continue the pattern to complete the rangoli.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 1

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 2

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Question 2.
Make a pattern of your own on the given category and draw a rangoli.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 3

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Question 3.
Draw a pullikolams by looking at the reference image without lifting your hand.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 5

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 6

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Question 4.
Draw 2 pullikolams of your choice along the given dots.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 7

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Patterns obtained by adding numbers (Text Book Page No. 22):

Complete the addition table and observe the pattern in them.

Question 2.
Write the numbers which add upto the given addition fact.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 9

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 10

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 11

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 12

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Question 3.
Find out the missing numbers and write them in the given blank.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 13

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 14

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Exercise (Text Book Page No. 25):

Continue the patterns by using multiplication as repeated addition.

a. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 15

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 16

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

b. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 17

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 18

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Exercise (Text Book Page No. 26):

Express the division facts as repeated subtraction using patterns.

a) 24 ÷ 3
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 19

24 ÷ 3 = 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

b) 22 ÷ 2
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 20

22 ÷ 2 = 11

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

c) 32 ÷ 4
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 21

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 22

32 ÷ 4 = 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

d) 15 ÷ 3
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 23

15 ÷ 3 = 5

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

3rd Standard Maths Guide Patterns Additional Questions and Answers

Question 1.
Find out the missing numbers and write them in the given blank.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 24

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 25

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Question 2.
Continue the patterns by using multiplication as repeated addition.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 26

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 27

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

Question 3.
Express the division facts as repeated subtraction using patterns.

a) 24 ÷ 4
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 28

24 ÷ 4 = 6

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns

b) 21 ÷ 3
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 3 Patterns 29

21 ÷ 3 = 7

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 2 Numbers

Equal sharing and repeated subtraction (Text Book Page No. 11):

Question 1.
Suppose Kabilan has to share the mangoes among 15 of his friends. How many mangoes would each of them get? How Many steps would he require to share the mangoes among them.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 1

Complete the number line.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 2

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 3

Number of steps = 2

Complete the number line – 15

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 4

Repeated subtraction statement 30 -15 -15 = 0
Kabilan shared 30 mangoes among 15 of his friends in 2 steps.
Each friend got 2 mangoes.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Complete the table. (Text Book Page No. 12):

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 5

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 6

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Equal Sharing (Text Book Page No. 13):

Question 2.
Rangamma has 36 coconuts and arranges them into group of 4 each. Find the number of groups.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 7

The number line can be drawn as

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 8

The number statement is ___________.
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 9

The number line can be drawn as

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 10

The number statement is 36 ÷ 4 = 9.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 3.
Rangamma has got 48 gooseberries and arranges them into group of 6 each. Find the number of groups.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 11

The number line can be drawn as

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 12

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 13

The number can be drawn as

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 14

The number statement is 48 ÷ 6 = 8.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 4.
Find few other ways that Rangamma can group these 48 gooseberries and write the number statements.

a. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 2 = 24

b. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 3 = 16

c. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 4 = 12

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

d. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 6 = 8

e. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 8 = 6

f. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 12 = 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

g. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 16 = 3

h. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 24 = 2

i. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 15
Answer:
48 ÷ 1 = 48

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Exercise (Text Book Page No. 14):

a. Divide 8 Balls into a group of 2 Balls each.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 16

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 17

8 ÷ 2 = 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

b. Divide 15 oranges into a group of 3 each.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 18

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 19

15 ÷ 3 = 5

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

c. Divide 20 cups into groups of 5 each.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 20

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 21

20 ÷ 5 = 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Multiplication and Division (Text Book Page No. 17):

Question 1.
Construct the division fact for the multiplication tables 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 22

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 23

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 2.
Construct the division fact for the multiplication tables 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 24

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 25

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 3.
Construct the division fact for the multiplication tables 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 26

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 27

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 4.
Construct the division fact for the multiplication tables 10.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 28

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 29

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Exercise (Text Book Page No. 19):

Divide and find the quotient.

Question 1.
20 ÷ 4 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
4 × 1 = 4
4 × 2 = 8
4 × 3 = 12
4 × 4 = 16
4 × 5 = 20

20 ÷ 4 = 5

Question 2.
10 ÷ 2 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
2 × 1 = 2
2 × 2 = 4
2 × 3 = 6
2 × 4 = 8
2 × 5 = 10

10 ÷ 2 = 5

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 3.
24 ÷ 3 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
3 × 1 = 3
3 × 2 = 6
3 × 3 =9
3 × 4 = 12
3 × 5 = 15
3 × 6 = 18
3 × 7 = 21
3 × 8 = 24

24 ÷ 3 = 8

Question 4.
10 ÷ 10 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
10 × 1 =10

10 ÷ 10 = 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 5.
30 ÷ 5 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
5 × 1 = 5
5 × 2 = 10
5 × 3 = 15
5 × 4 = 20
5 × 5 = 25
5 × 6 = 30

30 ÷ 5 = 6

Question 6.
14 ÷ 2 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
2 × 1 = 2
2 × 2 = 4
2 × 3 = 6
2 × 4 = 8
2 × 5 = 10
2 × 6 = 12
2 × 7 = 14

14 ÷ 2 = 7

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

3rd Standard Maths Guide Numbers Additional Questions and Answers

Question 1.
Divide 15 pencils into a group of 5 each.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 31

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 32

15 ÷ 5 = 3

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 2.
Divide 16 balloons into groups of 4 each.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 33

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 34

16 ÷ 4 = 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 3.
Divide and find the quotient.

(i) 32 ÷ 4 =Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
4 × 1 = 4
4 × 2 = 8
4 × 3 = 12
4 × 4 = 16
4 × 5 = 20
4 × 6 = 24
4 × 7 = 28
4 × 8 = 32

32 ÷ 4 = 8

(ii) 21 ÷ 3 = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 30
Answer:
3 × 1 = 3
3 × 2 = 6
3 × 3 = 9
3 × 4 = 12
3 × 5 = 15
3 × 6 = 18
3 × 7 =21

21 ÷ 3 = 7

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers

Question 4.
Arjun has 10 apples. He divides them among 2 of his friends. How many apples would each friend get?

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 35

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 2 Numbers 36

Each would get 5 apples.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 3 Chapter 1 Geometry

Question 1.
Draw the diagonals for the given rectangle.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 1

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 2

Question 2.
How many diagonals will be there in a cuboid?
Answer:
16

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Match the properties of 2D shapes by observing their sides and corners (vertices).

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 3

Question 1.
Opposite sides are equal.
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 25

Question 2.
There are no sides and corners.
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 28

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Question 3.
Sides may or may not be equal.
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 27

Question 4.
All the four sides are equal.
Answer:
Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 26

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Properties of 3D Objects:

Question 1.
Pick out the shapes with (i) curved surfaces (ii) flat surfaces (iii) curved and flat surfaces from the given picture and completed table.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 5

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 6

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Question 2.
Complete the table by counting the sides, corners and diagonals of the given 3D shapes.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 7

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Tangrams (Text Book Page No. 7):

Identify the tangram pieces used in the given images by colouring and numbering the pieces as in the reference figure.

Question 1.
A tangram house

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 9

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 10

Question 2.
A tangram boat

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 11

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 12

Question 3.
A tangram swan

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 13

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 14

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Tessellation (Text Book Page No. 8):

Question 1.
Complete the shapes by filling the tiles.

(i) Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 15

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 16

(ii) Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 17

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 18

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

Question 2.
Draw one more tile to continue the pattern.

i) Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 19

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 20

ii) Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 21

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 22

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry

iii) Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 23

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 3 Chapter 1 Geometry 24

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 2 Chapter 5 Information Processing

Mark routes for the given locations.

Given below is a map of a town showing some important places/ landmarks. Divya wants to go to library. One of the ways to reach the library from her house is shown below.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 1

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Observe the map and answer the following questions.

Question 1.
Name the location she passed in the given route.
Answer:
Bank and Post office.

Question 2.
From the library, Divya needs to reach pharmacy. Trace the path and name the landmarks between library and pharmacy.
Answer:
Park, Market, Hospital.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Question 3.
Trace another route from Divya’s house to reach library.

Question 4.
Mention any two places between museum and park.
Answer:
Pharmacy, Hospital, Market.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Exercise (Text Book Page No. 32):

Help the bus driver by marking the routes in the map to land the bus in bus stand.
Mark all the possible routes and suggest the best route.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 2

Ways:

Question 1.
A → B → C → I → L → E

Question 2.
A → B → C → I → F → K → M

Question 3.
A → B → N → G → J → F → H → M

Question 4.
Write the shortest route.
Answer:
A → D

Question 5.
Write the longest route.
Answer:
A → B → N → G → J → F → H → M → K → E → L → D.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

The quick way of finding 10 more than and less than a given number.

Colour the table in the next page by skip counting in tens as per the instructions given below.

  1. Colour the numbers starting from 12 in blue.
  2. Colour the numbers starting from 6 in pink.
  3. Colour the numbers starting from 5 in yellow.
  4. Colour the numbers starting from 9 in orange.

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 3

After colouring observe the table and fill in the blanks.

Question 1.
10 more than 45 is _____.
Answer:
55

Question 2.
10 less than 45 is _____.
Answer:
35

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Question 3.
10 more than 22 is _____.
Answer:
32

Question 4.
10 less than 22 is _____.
Answer:
12

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Activity (Text Book Page No. 34):

Complete the blanks.

a. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 4

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 5

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

b. Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 6

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 7

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

3rd Standard Maths Guide Information Processing Additional Questions and Answers

Question 1.
Anu wants to go to school, one of the ways to reach the school from her house in shown below.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing 8

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

Observe the map and answer the following questions.

(i) Name the location she passed in the given route.
Answer:
Bank, park.

(ii) From the school Anu needs to reach post office. Trace the path and name the land marks between school and post office.
Answer:
Left side in park.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 5 Information Processing

(iii) Trace another route from Anu’s house to reach school.
Answer:
Right side in Bank.

(iv) Mention any two places between Fire station to hospital.
Answer:
Market, Pharmacy.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 2 Chapter 4 Time

Activity 1 (Text Book Page No. 28):

Look at the position of the hour hand and write the time in the given box.

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 1

Answer:
3’0 clock

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 2

Answer:
8’0 clock

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 3

Answer:
9’0 clock

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 4

Answer:
4’0 clock

Question 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 5

Answer:
2’0 clock

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

Activity 2 (Text Book Page No. 29):

Draw the hands in the following clocks to show the given time.

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 5

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 11

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 7

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 12

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 8

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 13

Question 4.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 9

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 14

Question 5.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 10

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 15

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

Activity 3 (Text Book Page No. 29):

Tick the clock which shows the time mentioned below.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 16

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 17

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

3rd Standard Maths Guide Time Additional Questions and Answers

I. Look at the position of the hour and write the time in the given box.

Question 1.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 18

Answer:
10’0 clock

Question 2.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 19

Answer:
8’0 clock

Question 3.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 20

Answer:
3’0 clock

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

II. Draw the hands in the following clocks to show the given time.

Question 1.
2’0 clock
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 21

Question 2.
4’0 clock
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 22

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time

Question 3.
12’0 clock
Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 4 Time 23

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 2 Chapter 3 Measurements

Recall (Text Book Page No. 23):

Tick the heavier object.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements 1

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements 2

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements

Question 1.
Find the number of 100g packets used to fill 3kg of rice.
Answer:
3kg =30 packets of 100g.

Exercise (Text Book Page No. 26):

Question 1.
Circle the odd one out.

i. a) gram
b) Kilogram
c) metre
Answer:
c) metre

ii. a) 50 g
b) 500 g
c) 100 cm
Answer:
c) 100 cm

iii. a) 1 m
b) 2 kg
c) 5 kg
Answer:
a) 1 m

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements

Question 2.
Fill in the blanks.

i) 1000 grams = _____ kg
Answer:
1

ii) 2 kilograms = _____ grams
Answer:
2000

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements

Question 3.
Write in short form.

i) gram = _____
Answer:
g

ii) Kilogram = _____
Answer:
kg

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements

Question 4.
Find the number of bags to be used to fill the given items, if one bag can hold 100 g of the given items.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements 3

Answer:

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements 4

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements

Question 5.
Answer the following:

i) Price of 100g of ice cream is ₹ 20. Ramya bought 1Kg of ice cream. How much should she pay to the shopkeeper?
Answer:
Price of 100g ice cream = ₹ 20
Let 1 piece of ice cream = 100 g
Ice cream = 1 kg = 1000 g
No. of ice cream pieces for 1 kg = \(\frac{1000}{100}\) = 10 pieces
Price of 1kg ice cream = 10 × 20 = ₹ 200

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements

ii) Price of 1 Kg of sugar is ₹ 50. Ranjith bought 2000 g of sugar. Find the amount she has to pay to the shopkeeper.
Answer:
Price of 1 kg sugar = ₹ 50
Ranjith bought 2000 g = 2 kg
Amount he has to pay to the shopkeeper = 2 × 50 = ₹ 100

iii) Saranya had 3 Kg of flour to be packed into packets of 500 g each. In how many packets can she pack the flour?
Answer:
Saranya had weight of flour = 3 kg = 3000 g
Weight of flour in a packet = 500 g
No. of packets = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements 5 = 6 packets.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements

3rd Standard Maths Guide Measurements Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks.

(i) 3000 grams = _____ kg
Answer:
3

(ii) 4 kg = _____ grams
Answer:
4000

(iii) 4500 grams = _____ kg _____ grams
Answer:
4 kg 500 grams

(iv) 3250 grams = _____ kg _____ grams
Answer:
3 kg 250 grams

(v) 6 kg 400 gm = _____ grams
Answer:
6400.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements

II. Answer the following:

(i) Price of 1kg of rice is ₹ 60. Jaswitha bought 3000 g of Rice. Find the amount she has to pay to the shopkeeper.
Answer:
Price of 1kg of rice = ₹ 60
Jaswitha bought = 3000g = 3 kg
∵ 1kg = 1000 g
The amount she has to pay to the shopkeeper = 60 × 3 = ₹ 180

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements

(ii) Samvardhini had 5 kg of Ice creams to be packed into packets of 500 g each. In how many packets can she pack the ice cream?
Answer:
Samvardhini had ice creams = 5kg = 5000g
∵ 1kg = 1000 g
Each packet had ice cream = 500g
∴ No. of packets can she packed = Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide Term 2 Chapter 3 Measurements 6 = 10 packets.

Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Guide