## Samacheer Kalvi 3rd Standard Maths Book Solutions Term 2 Chapter 3 Measurements

Recall (Text Book Page No. 23):

Tick the heavier object.

Answer:

Question 1.

Find the number of 100g packets used to fill 3kg of rice.

Answer:

3kg =30 packets of 100g.

Exercise (Text Book Page No. 26):

Question 1.

Circle the odd one out.

i. a) gram

b) Kilogram

c) metre

Answer:

c) metre

ii. a) 50 g

b) 500 g

c) 100 cm

Answer:

c) 100 cm

iii. a) 1 m

b) 2 kg

c) 5 kg

Answer:

a) 1 m

Question 2.

Fill in the blanks.

i) 1000 grams = _____ kg

Answer:

1

ii) 2 kilograms = _____ grams

Answer:

2000

Question 3.

Write in short form.

i) gram = _____

Answer:

g

ii) Kilogram = _____

Answer:

kg

Question 4.

Find the number of bags to be used to fill the given items, if one bag can hold 100 g of the given items.

Answer:

Question 5.

Answer the following:

i) Price of 100g of ice cream is ₹ 20. Ramya bought 1Kg of ice cream. How much should she pay to the shopkeeper?

Answer:

Price of 100g ice cream = ₹ 20

Let 1 piece of ice cream = 100 g

Ice cream = 1 kg = 1000 g

No. of ice cream pieces for 1 kg = \(\frac{1000}{100}\) = 10 pieces

Price of 1kg ice cream = 10 × 20 = ₹ 200

ii) Price of 1 Kg of sugar is ₹ 50. Ranjith bought 2000 g of sugar. Find the amount she has to pay to the shopkeeper.

Answer:

Price of 1 kg sugar = ₹ 50

Ranjith bought 2000 g = 2 kg

Amount he has to pay to the shopkeeper = 2 × 50 = ₹ 100

iii) Saranya had 3 Kg of flour to be packed into packets of 500 g each. In how many packets can she pack the flour?

Answer:

Saranya had weight of flour = 3 kg = 3000 g

Weight of flour in a packet = 500 g

No. of packets = = 6 packets.

**3rd Standard Maths Guide Measurements Additional Questions and Answers**

I. Fill in the blanks.

(i) 3000 grams = _____ kg

Answer:

3

(ii) 4 kg = _____ grams

Answer:

4000

(iii) 4500 grams = _____ kg _____ grams

Answer:

4 kg 500 grams

(iv) 3250 grams = _____ kg _____ grams

Answer:

3 kg 250 grams

(v) 6 kg 400 gm = _____ grams

Answer:

6400.

II. Answer the following:

(i) Price of 1kg of rice is ₹ 60. Jaswitha bought 3000 g of Rice. Find the amount she has to pay to the shopkeeper.

Answer:

Price of 1kg of rice = ₹ 60

Jaswitha bought = 3000g = 3 kg

∵ 1kg = 1000 g

The amount she has to pay to the shopkeeper = 60 × 3 = ₹ 180

(ii) Samvardhini had 5 kg of Ice creams to be packed into packets of 500 g each. In how many packets can she pack the ice cream?

Answer:

Samvardhini had ice creams = 5kg = 5000g

∵ 1kg = 1000 g

Each packet had ice cream = 500g

∴ No. of packets can she packed = = 10 packets.