Students can download Maths Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.4 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

## Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.4

Question 1.

Fill in the blanks.

(i) If the cost of 3 pens is Rs 18, then the cost of 5 pens is ……..

(ii) If Karkuzhali earns Rs 1800 in 15 days, then she earns Rs 3000 in …….. days

Solution:

(i) ₹ 30

Hint: \(5 \times \frac{18}{3}\) = 5 × 6 = ₹ 30

(ii) 25 Days

Hint:

\(\frac{1800}{3000}=\frac{15}{x}\)

⇒ x = \(\frac{15 \times 3000}{1800}\) = 25 days

Question 2.

Say True or False.

(i) If the weight of 40 books is 8 kg, then the weight of 15 books is 3 kg.

(ii) A car travels 90 km in 3 hours with constant speed. It will travel 140 km in 5 hours at the same speed.

Solution:

(i) True

Hint: Weight of 1 book = \(\frac{8}{40}=\frac{1}{5} \mathrm{kg}\)

Flence Weight of 15 books = \(\frac{1}{5} \times 15=3 \mathrm{kg}\)

(ii) False

1 hour the car travels = \(\frac{90}{3}\) = 30 km

In 5 hours the car travels = 30 × 5 = 150 km

Question 3.

If a person reads 20 pages of a book in 2 hours, how many pages will he read in 8 hours at the same speed?

Solution:

In 2 hours, pages read = 20

In 1 hour, pages read = \(\frac{20}{2}\) = 10

In 8 hours, pages read = 10 × 8

= 80 pages

Question 4.

The cost of 15 chairs is ₹ 7500. Find the number of such chairs that can be purchased for ₹ 12,000?

Solution:

Cost of 15 chairs = Rs 7500

Cost of 1 chair = Rs \(\frac{7500}{15}\) = Rs 500

Number of chairs that can be purchased for Rs 12000 = \(\frac{12000}{500}\) = 24 chairs

Question 5.

A car covers a distance of 125 km in 5 kg of LP Gas. How much distance will it cover in 3 kg of LP Gas?

Solution:

In 5 kg of LPG gas, distance covered = 125 km

In 1 kg of LPG gas, distance covered = \(\frac{125}{5}\) = 25 km

In 3 kg of LPG gas, distance covered = 3 × 25 km = 75 km

Question 6.

Cholan walks 6 km in 1 hour at a constant speed. Find the distance covered by him in 20 minutes at the same speed.

Solution:

In 1 hour (60 minutes), distance covered = 6 km

In 1 minute, distance covered = \(\frac{6 km}{60 min}\) = \(\frac{6000 m}{60}\) = 100 m

In 20 minutes, distance covered = 20 × 100 m = 2000 m = 2 km

Question 7.

The number of correct answers given by Kaarmugilan and Kavitha in a quiz competition are in the ratio 10 : 11. If they had scored a total of 84 points in the competition, then how many points did Kavitha get?

Solution:

Total points scored = 84 Ratio = 10 : 11

Sum of the ratio = 10 + 11 = 21

21 parts = 84 points

1 part = \(\frac{84}{21}\) = 4 points

Kavitha = 11 parts

Kaarmugilan = 10 parts

Foints scored by Kavitha = 11 parts = 11 × 4 points = 44 points

Question 8.

Karmegam made 54 runs in 9 overs and Asif made 77 runs in 11 overs. Whose run rate is better? (run rate = ratio of runs to overs)

Solution:

Karmegam Runs made in 9 overs = 54

Runs made in 1 over = \(\frac{54}{9}\) = 6 runs

Asif Runs made in 11 overs = 77

Runs made in 1 over = \(\frac{77}{11}\) = 7 runs

∴ Asif’s run rate is better than Karmegam.

Question 9.

You purchase 6 apples for Rs 90 and your friend purchases 5 apples for Rs 70. Whose purchase is better?

Solution:

Myself

Cost of 6 apples = Rs 90

Cost of 1 apple = \(\frac{Rs 90}{6}\) = Rs 15

Friend’s purchase

Cost of 5 apples = Rs 70

Cost of 1 apple = \(\frac{70}{5}\) = Rs 14

∴ Friend’s purchase is better than mine.

Objective Type Questions

Question 10.

If a Barbie doll costs ₹ 90, then the cost of 3 such dolls is ₹ _____

(a) 260

(b) 270

(c) 30

(d) 93

Solution:

(b) 270

Hint:

Cost of 3 dolls = 90 × 3 = ₹ 270

Question 11.

If 8 oranges cost Rs 56, then the cost of 5 oranges is Rs …….

(a) 42

(b) 48

(c) 35

(d) 24

Solution:

(c) 35

Question 12.

If a man walks 2 km in 15 minutes, then he will walk _____ km in 45 minutes.

(a) 10

(b) 8

(c) 6

(d) 12

Solution:

(c) 6

Hint:

1 min he walks = \(\frac{2}{15}\) km

45 min he walks = \(\frac{2}{15}\) × 45 = 6 km.