Students can download Maths Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

ASTRAL Pivot Point Calculator

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Miscellaneous Practice Problems

Question 1.
A Shopkeeper buys three articles for Rs 325, Rs 450, and Rs 510. He is able to sell them for Rs 350, Rs 425, and Rs 525 respectively. Find the gain or loss to the shopkeeper on the whole.
Solution:
C.P of three articles = 325 + 450 + 510 = ₹ 1285
S.P of three articles = 350 + 425 + 525 = ₹ 1,300
Here S.P > C.P
Profit = S.P – C.P = 1,300 – 1285 = ₹ 15
The shopkeeper gained = ₹ 15

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Question 2.
A stationery shop owner bought a scientific calculator for ₹ 750. He had put a battery worth ₹ 100 in it. He had spent ₹ 50 for its outer pouch. He was able to sell it at ₹ 850. Find his profit or loss.
Solution:
Cost of the scientific calculator = ₹ 750
Cost of its battery = ₹ 100
Cost of outer pouch = ₹ 50
Cost Price of the calculator = ₹ 750 + ₹ 100 + ₹ 50 = ₹ 900
S.P = ₹ 850
Here S.P > C.P
Loss = C.P – S.P = 900 – 850 = ₹ 50
Loss = ₹ 50

Question 3.
Nathan paid Rs 800 and bought 10 bottles of honey from a village vendor. He sold them in a gain for Rs 100 per bottle. Find his profit or loss.
Solution:
C.P of 10 bottles of honey = ₹ 800
C.P of 1 bottle honey = 800/10 = ₹ 80
S.P of a bottle honey = ₹ 100
Here S.P > C.P
Profit per bottle = ₹ 100 – ₹ 80 = ₹ 20
Profit for 10 bottles = 20 × 10 = ₹ 200
Profit = ₹ 200

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Question 4.
A man bought 400 metres of cloth for ₹ 60,000 and sold it at the rate of ₹ 400 per metre. Find his profit or loss.
Solution:
C.P of 400 metres of cloth = ₹ 60,000
S.P per metre = ₹ 400
S.P of 400 metres of cloth = 400 × 400 = ₹ 1,60,000
Here S.P > C.P
Profit = C.P – S.P = 1,60,000 – 60,000 = ₹ 1,00,000

Challenge Problems

Question 5.
A fruit seller bought 2 dozen bananas at Rs 20 a dozen and sold them at Rs 3 per banana. Find his gain or loss.
Solution:
Cost of one dozen banana = ₹ 20
Cost of 2 dozen bananas = ₹ 20 × 2 = ₹ 40
C.P = ₹ 40
S.P per banana = ₹ 3
S.P for 2 dozen banana = ₹ 3 × 24 = ₹ 72
Here S.P > C.P
Profit = S.P – C.P = 72 – 40 = 32
Profit = ₹ 32

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Question 6.
A store purchased pens at ₹ 216 per dozen. He paid ₹ 58 for conveyance and sold the pens at the discount of n per pen and made an overall profit of ₹ 50. Find the M.P of each pen.
Solution:
Cost of a dozen pens = ₹ 216
Paid for conveyance = ₹ 58
Cost price of 12 pens = 216 + 58 = ₹ 274 [∵ 1 dozen = 12]
Profit of 12 pens = ₹ 50
Profit = S.P – C.P
⇒ 50 = S.P – 274
⇒ S.P = 50 + 274 = ₹ 324
Also discount allowed per pen = ₹ 2
Discount for 12 pens = 2 × 12 = ₹ 24
S.P = M.P – Discount
⇒ 324 = M.P – 24
⇒ M.P = 324 + 24 = ₹ 348
Marked price for 12 pens = ₹ 348
M.P of a pen = \(\frac { 348 }{ 12 }\) = ₹ 29
M.P per pen = ₹ 29

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Question 7.
A Vegetable vendor buys 10 kg of tomatoes per day at Rs 10 per kg, for the first three days of a week. 1 kg of tomatoes got smashed every day for those 3 days. For the remaining 4 days of the week, he buys 15 kg of tomatoes daily per kg. If for the entire week he sells tomatoes at Rs 20 per kg, then find his profit or loss for the week.
Solution:
Total tomatoes bought for 3 days = 3 × 10 = 30 kg
Cost of 1 kg = ₹ 10
Cost of 30kg tomatoes = 30 × 10 = ₹ 300
Total tomatoes bought for other 4 days = 4 × 15 = 60 kg
Cost of 1 kg = ₹ 8
Cost of 60 kg tomatoes = 60 × 8 = ₹ 480
Total cost of 90 kg tomatoes = 300 + 480 = ₹ 780
C.P = ₹ 780
Tomatoes smashed = 3 kg
Total kg of Tomatoes for sale = 90 – 3 = 87 kg
S.P of 1 kg tomatoes = ₹ 20
S.P of 87 kg tomatoes = 87 × 20 = ₹ 1740
Here S.P > C.P
Profit = S.P – C.P = 1740 – 780 = ₹ 960
Profit = ₹ 960

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Question 8.
An electrician buys a used T.V for ₹ 12,000 and a used Fridge for ₹ 11,000. After spending ₹ 1000 on repairing the T.V and ₹ 1500 on painting the Fridge, he fixes up the M.P of T.V as ₹ 15,000 and that of the Fridge as ₹ 15,500. If he gives each ₹ 1000 discount oh each find his profit or loss.
Solution:
(i) Cost of a T.V = ₹ 12,000
Paid for repair = ₹ 1,000
C.P of the T.V = 12,000 + 1000 = ₹ 13,000
M.P of the T.V = ₹ 15,000
Discount on a TV = ₹ 1000
S.P = M.P – Discount = 15,000 – 1000 = ₹ 14,000
Here S.P > C.P
Profit = S.P – C.P = 14,000 – 13,000 = ₹ 1,000
Profit on the T.V = ₹ 1,000
(ii) Cost of the Fridge = ₹ 11,000
Painting charge = ₹ 1500
C.P of the Fridge = 11000 + 1500 = ₹ 12,500
M.P of the Fridge = ₹ 15,500
Discount allowed = ₹ 1000
S.P = M.P – Discount = ₹ 15,500 – ₹ 1000 = ₹ 14,500
Here also S.P > C.P
Profit = ₹ 14,500 – ₹ 12,500 = ₹ 2000
Total profit = Profit on T.V + Profit on Fridge = ₹ 1000 + ₹ 2000 = ₹ 3000
Profit = ₹ 3000

Samacheer Kalvi 6th Maths Guide Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Leave a Reply