Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

Students can Download Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium Pdf, Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

TN State Board 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts.
  2. You are to attempt all the parts. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II. III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers 1 to 20 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by choosing the most suitable answer from the given four alternatives and writing the option code and the corresponding answer.
  5. Question numbers 21 to 30 in Part II are two-mark questions. These are to be answered in about 50 words.
  6. Question numbers 31 to 40 in Part III are three-mark questions. These are to be answered in about 150 words.
  7. Question numbers 41 to 47 in Part IV are five-mark questions. These are to be answered in about 250 words. Draw diagrams wherever necessary.

Time: 2.30 Hours
Max Marks: 90

Part -I

Answer all the questions. Choose the correct answer. [Answers are in bold] [20 × 1 = 20]

Question 1.
Capital in the beginning of the accounting year is ascertained by preparing
(a) Debtors A/c
(b) Cash A/c
(c) Opening statement of affairs
(d) None of these
Answer:
(c) Opening statement of affairs

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

Question 2.
Single entry system can be adopted by
(a) Small firms
(b) Joint stock companies
(c) Co-op societies
(d) None of these
Answer:
(a) Small firms

Question 3.
An advance receipt of subscription from a member of the non-profit organisation is considered as an
(a) Expenses
(b) Liability
(c) Equity
(d) Assets
Answer:
(b) Liability

Question 4.
Income and expenditure account is based on
(a) Cash Accounting
(b) Government Accounting
(c) Management Accounting
(d) Accrual Accounting
Answer:
(d) Accrual Accounting

Question 5.
The name under which the business of a firm is carried on is called the
(a) Company name
(b) Firm name
(c) Partnership firm
(d) Partner’s name
Answer:
(b) Firm name

Question 6.
The profit or loss arising from the partnership business is shared by the partners ………. in the
(a) Old ratio
(b) New ratio
(c) agreed ratio
(d) Sacrifice ratio
Answer:
(c) agreed ratio

Question 7.
Which is the present value of a firm’s future excess earnings?
(a) Fixed assets
(b) Current assets
(c) Goodwill
(d) None of these
Answer:
(c) Goodwill

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

Question 8.
Goodwill is shown under fixed assets in the
(a) Trial balance
(b) Balance sheet
(c) Trading A/c
(d) P and L A/c
Answer:
(b) Balance sheet

Question 9.
Revaluation account is also called
(a) Accumulation profit and loss A/c
(b) Profit and loss adjustment A/c
(c) Profit and loss appropriation A/c
(d) None of these
Answer:
(b) Profit and loss adjustment A/c

Question 10.
When the value of assets increases it results in
(a) profit
(b) loss
(c) income
(d) expense
Answer:
(a) profit

Question 11.
When a partner leaves from a partnership firm, it is known as
(a) Admission
(b) Retirement
(c) Dissolution
(d) Death
Answer:
(b) Retirement

Question 12.
The firm is reconstituted and other partners continue the partnership firm with a new………..
(a) contract
(b) agreement
(c) start business
(d) none of these
Answer:
(b) agreement

Question 13.
In order to meet them production must be carried on a
(a) small scale
(b) large scale
(c) medium scale
(d) none of these
Answer:
(b) large scale

Question 14.
The capital of companies is divided into small unit is
(a) shares
(b) debentures
(c) dividend
(d) none of these
Answer:
(a) shares

Question 15.
Which statement are prepared by the business concerns at the end of the accounting period to ascertain the operating results and the financial position?
(a) Trend analysis
(b) Income statement
(c) Financial statement
(d) Balance sheet
Answer:
(c) Financial statement

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

Question 16.
Financial statements are prepared based on………..
{a) Past data
(b) Future cost
(c) Terminal cost
(d) Historical cost
Answer:
(d) Historical cost

Question 17.
The financial status and financial performance of business entities can be assessed through………..
(a) Financial analysis
(b) Managerial analysis
(c) Cash flow statement
(d) None of these
Answer:
(a) Financial analysis

Question 18.
If both items in a ratio are from balance sheet it is classified as………..
(a) Inter statement ratio
(b) Income statement ratio
(c) Balance sheet ratio
(d) All of these
Answer:
(c) Balance sheet ratio

Question 19.
CAS helps to compute various taxes and to deduct these and deposit the same to the………..
(a) Private A/c
(b) Company A/c
(c) Government A/c
(d) None of these
Answer:
(c) Government A/c

Question 20.
In 2009, Tally solutions introduced the software………..
(a) Tally ERP 9
(b) Tally ERP 10
(c) Tally ERP 6.0
(d) None of these
Answer:
(a) Tally ERP 9

PART – II

Answer any seven questions in which question No. 30 is compulsory. [7 × 2 = 14]

Question 21.
What shall be the profits of the concern? if,
Opening capital 3,20,000, Drawings 72,000
Closing capital 3,60,000, Additional capital 20,000
Statement of Profit or Loss
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 1

Question 22.
How will the following items appear in income and expenditure account?

Stock of sport materials (1.4.2018)6,000Stock sports materials (31.3.2019)8,000
Sports materials purchased18,000
Sale of old sport materials1,000

Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 2

Question 23.
What is partnership deed?
Answer:
Partnership deed is a documents in writting that contains the terms of agreement among the partners. It is not compulsory for a partnership to have a partnership deed as per the Indian partnership Act 1932.

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

Question 24.
What is normal rate of return?
Answer:
Normal rate of return refers to the rate at which profit is earned by similar business entities in the Industry under normal circumstances.

Question 25.
Give the Journal Entry for writing off existing goodwill at the time of admission of a new partner?
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 3

Question 26.
A, B and C are partners sharing profits in the ratio of 3:2:1. A retires and the new profit sharing ratio between B and C is 2:3. Calculate the gaining ratio.
Answer:
Share gained = New share – old share
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 4
∴ The gaining ratio of B, C = 2 : 13

Question 27.
What are the methods of issue of equity shares?
Answer:
A public company may raise capital by issue of equity shares through the following ways:
Public issue
Private placement
Rights issue
Bonus issue

Question 28.
What are “Financial Statements”?
Answer:
Financial statements are the statements prepared by the business concern at the end of the accounting period to ascertain the operating results and the financial position. The basic financial statements prepared by business concerns are income statement and balance sheet.

Question 29.
Calculate quick ratio; Total current liabilities Rs 2,40,000; Total current assets Rs 4,50,000; Inventories Rs 70,000; prepaid expenses Rs 20,000.
Answer:
Current liabilities
Quick ratio = \(\frac{Quick assets}{Current liabilities}\)
Quick assets = Current assets – Inventories – Prepaid expenses
Rs 4,50,000 – 70,000 – 20,000
= Rs 3,60,000
Quick ratio = \(\frac{360000}{240000}\)
= 1.5 : 1

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

Question 30.
What are accounting reports?
Answer:
Accounting report is a compilation of accounting information that are derived from the accounting records of a business concern. Accounting reports may be classified as routine reports and special purpose reports.

PART – III

Answer any seven questions in which question No. 40 is compulsory. [7 x 3 = 21]

Question 31.
What are the features of incomplete records?
Answer:
(i) Nature:
It is an unscientific and unsystematic way of recording transactions. Accounting principles and accounting standards are not followed properly.
(ii) Lack of uniformity:
There is no uniformity in recording the transactions among different organisations. Different organisations record their transactions according to their needs and conveniences.
(iii) Suitability:
Only the business concerns which have no legal obligation to maintain books of accounts under double entry system may maintain incomplete records. Hence it may be maintained by small sized sole traders and partnership firms.

Question 32.
From the following particulars, show how the items “subscription” will appear in the income and expenditure account for the year ended 31.2.2018. Subscription received in 2018 is Rs 32,000; which includes Rs 3,000 for 2017 and Rs 5,000 for 2019. Subscription outstanding for the year 2018 is Rs 4,000; subscription of Rs 2,000 was received in advance for 2018 in the year 2017.
Answer:
Income and expenditure account for the year ended 31.12.2018
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 5

Question 33.
From the following information, prepare capital accounts of Mannan and Sevagan where their capitals and fluctuating.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 6
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 7

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

Question 34.
The following particulars are available in respect of a business carried on by a partnership firm.
a) Profits earned 2016 – 30,000; 2017 – 29,000; 2018 – 32,000.
b) Profit of 2016 includes a non-recurring income of Rs 3,000.
c) Profit of 2017 is reduced by Rs 2,000 due to stock destroyed by fire.
d) The stock is not insured. But it is decided to insure the stock in future. The insurance premium is estimated at Rs 5,600 p.a. You are required to calculate the value of goodwill on the basis of 2 years purchase of average profit of the last three years.
Answer:
Calculation of adjusted profit
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 8
Goodwill = Average profit × Number of years of purchase
= 24,400 × 2 = Rs 48,800

Question 35.
A and B are partners sharing profits in the ratio of 3 : 2. ‘C’ is admitted as a new partner and the new profit sharing ratio is decided as 5 : 3 : 2. The following revaluation are made. Pass journal entries.
(a) The value of building is increased by Rs 15,000
(b) The value of the machinery is decreased by Rs 4,000
(c) Provision for doubtful debtors is made for Rs 1,000
Answer:
Journal Entries
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 9

Question 36.
Rathna, Baskar and Ibrahim are partners sharing profit and losses in the ratio of 2 : 3 : 4, respectively. Rathna died on 31st December 2018. Final amount due to her showed a credit balance of 1,00,000. Pass journal entries, if
(а) The amount due is paid off immediately by cheque
(b) The amount due is not paid immediately
(c) Rs 60,000 is paid immediately by cheque.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 10

Question 37.
Anu company forfeited 200 equity shares of Rs 10 each issued at par held by Thiyagu for non-payment of the final call of Rs 3 per share. The shares were reissued to Laxman at Rs 6 per share. Show the journal entries for forfeiture and reissue.
Answer:
Journal entries
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 11

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

Question 38.
From the following particulars prepare comparative income statements of Tharun co Ltd.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 12
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 13

Question 39.
Calculate operating profit ratio under the following cases:
Case 1: Revenue from operations and Rs 10,00,000, operating profit Rs 1,50,000
Case 2: Revenue from operations and Rs 15,00,000, operating cost Rs 12,00,000
Case 3: Revenue from operations and Rs 20,00,000, gross profit 30%.
On revenue from operations, operating expenses Rs 4,00,000.
Answer:
case 1:
operating profit ratio =
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 14

case 2:
operating profit ratio =
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 15
Operating profit = Revenue from operation – operating cost
= 15,00,000 – 12,00,000
= Rs 3,00,000

case 3:
operating profit ratio =
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 16
Gross profit = 20,00,000 × \(\frac{30}{100}\) = Rs 6,00,000
Operating profit = Gross profit – operating expenses Operating profit
= 6,00,000 – 4,00,000
= Rs 2,00,000

Question 40.
Write a brief note on accounting vouchers?
Answer:
This type of a voucher basically analyses a business transactions from the accounting stand point and is used for recording purposes. These are commonly prepared by accountants on the basis of supporting voucher and approved by a different individual. They are further sub¬divided into two. Cash and non-cash voucher.
Example of cash type:

  1. Credit vouchers
  2. Debit vouchers

Example of Non-cash type:

  1. Debit Note
  2. Credit Note
  3. Invoice

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

PART – IV

Answer all the questions. [7 × 5 = 35]

Question 41(a)
David does not keep proper books of accounts. Following details are given from his records.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 17
During the year, he introduced further capital of Rs 45,000 and withdraw of Rs 2,500 per month from the business for his personal use. Prepare the statement of profit or loss with the above information.
Answer:
Statement of affairs as on 1.4.2018 and 31.03.2019
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 18
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 19

[OR]

(b) Arun and Selvan are partners who maintain their capital accounts under fixed capital method. From the following particulars prepare capital accounts of partner
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 20
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 21

Question 42(a)
From the following receipts and payments account of friends football club for the year ending 31st March 2017. Prepare income and expenditure account for the year ending , 31st March 2017 and the balance sheet as on that date.
In the books of Friends Football Club
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 22
Additional information:
(i) The club had furniture of Rs 12,000 on 1st April 2016. Ignore depreciation on furniture.
(ii) Subscription outstanding for 2016-17 – Rs 600
(iii) Stock of sports materials on 31.3.2017 – Rs 100
(iv) Capital fund as on 1st April 2016 was Rs 23,000
Answer:
In the books of Friends Football Club
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 23

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

[OR]

(b) Calculate the value of goodwill at 5 years purchase of super profit from the following information.
(i) Capital employed: Rs 60,000.
(ii) Normal rate of return: 20%
(iii) Net profit for 5 years: 2014 – 1,00,000; 2015 – Rs 50,000; 2016 – 70,000; 2017 – 54,000; 2018 – 10,000.
(iv) Fair remuneration to the partners Rs 3,600 p.a
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 24
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 25
Normal profit = Capital employed × Normal rate of return
= 60000 × \(\frac{20}{100}\)
= Rs 12,000
super profit = Average profit – Normal profit
= 53,200 – 12,000
= 41,200
Goodwill = Super profit × Number of years of purchased R
= 41,200 × 5
= Rs 2,06,000

Question 43(a)
Hari, Madhavan and Kesavan are partners sharing ratio of 5 : 3 : 2. As from 1st April 2017. Vanmathi is admitted into the partnership and the new profit ratio is decided 4 : 3 : 2 : 1. The following adjustments are to be made.
(a) Increase the value of premises by Rs 60,000.
(b) Depreciate stock by Rs 5,000; furniture by Rs 2000 and machinery by Rs 2,500.
(c) Provide for an outstanding liability of Rs 500.
Pass journal entries and prepare revaluation.
Answer:
Journal Entries
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 26
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 27

[OR]

(b) Sundar, Vivek, and Pandian are partners sharing profits in the ratio of 3 : 2 : 1. Their balance sheet as on 31st Dec 2018 is as under.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 28
On 1.1.2019 Pandian died and on his death the following arrangements are made,
(i) Stock to be depreciated by 10%.
(ii) Land is to be appreciated by Rs 11,000.
(iii) Reduce the value of debtors Rs 3,000.
(iv) The final amount due to Pandian was not paid. Prepare revaluation account, partner’s capital A/c and the balance sheet of the firm after death.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 29
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 30

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

Question 44(a)
Vetri and Ranjit are partners sharing profit in the ratio of 3 : 2. Their balance sheet as on 31st December 2017 as under.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 31
On 1.1.2018, they admit suriya into their firm as a partner on the following arrangements.
(i) Suriya brings Rs 10,000 as, capital for 1/4th share of profit
(ii) Stock to be depreciated by 10%
(iii) Debtors to be revalue at Rs 7,500
(iv) Furniture to be revaluted at Rs 40,000
(v) There is an outstanding wages Rs 4,500 not yet recorded. Prepare revaluation account, partner’s capital account and the balance sheet of the firm after admission.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 32
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 33

[OR]

(b) Prabu, Raju and Siva are partners sharing profit and losses in the ratio of 3 : 2 : 1. Prabu retires from partnership on 1.4.2017.
The following adjustments are to be made:
(i) Increase the value of building by Rs 12,000
(ii) Reduce the value of furniture by Rs 8,500
(iii) A provision would also be made for outstanding salary for Rs 6500.
Answer:
Journal Entries
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 34

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

Question 45(a)
Mani, Rama and Devan are partners in a firm sharing profit and losses in the ratio of 4 : 3 : 3. Their balance sheet as on 31st March 2019 is as follows:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 35
Vlani retired from the partnership firm on 31.03.2019 subject to the following
adjustments:
(i) Stock to be depreciated Rs 5,000.
(ii) Provision for doubtful debtors to be created for Rs 1,000.
(ii) Buildings to be appreciated by Rs 16,000. The final amount due to Mani is not paid immediately. Prepare revaluation A/c and Capital Account of partners after retirement.
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 36

[OR]

(b) Joy company issued 10,000 equity shares at Rs 10 per share payable Rs 5 on application, Rs 3 on allotment and Rs 2 on first and final call. The public subscribed for 9,000 shares. The directors allotted all the 9,000 shares and duly received the money. Pass the necessary journal entries.
Answer:
Journal Entries
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 37

Question 46(a)
Thangam Ltd issued 50,000 shares of Rs 10 each at a premium of Rs 2 per share payable as follows:
On application Rs 5, on allotment Rs 5 (including premium), on first and final call Rs 2. Issue was fully subscribed and the amount due were received except Priya to whom 500 shares were allotted who failed to pay the allotment money and first and final call money. Her shares were forfeited. All the forfeited share were reissued to devi Rs 8 per share.
Answer:
Journal Entries
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 38

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

[OR]

(b) From the following particulars of Neithal Ltd. Calculate trend percentage.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 39
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 40

Question 47 (a)
From the following balance sheet of Gupta Ltd, prepare comparative balance sheet as on 31st March 2017 and 31st March 2018.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 41
Answer:
Comparative balance sheet as on 31st March 2017 and 31.3.2018
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 42

[OR]

(b) Calculate
(i) inventory turnover ratio
(ii) Trade receivable (or) turnover ratio
(iii) Trade payable turnover ratio
(iv) Gross profit ratio
(v) Fixed assets turnover ratio.
From the following information obtained from Delphi Ltd.
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 43
Additional information:
Revenue from operations for the year – 10,50,000
Purchases for the year – 4,50,000
Cost of revenue from operations – 6,00,000
Assume that sales and purchases are for credit
Answer:
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 44

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 45
Gross profit ratio = Revenue from operation – Cost of revenue from operation
Gross profit ratio = 10,50,000 – 6,00,000 = Rs 4,50,000
Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 English Medium 46

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Papers 2020-2021 English Tamil Medium

Subject Matter Experts at SamacheerKalvi.Guide have created Samacheer Kalvi Tamil Nadu State Board Syllabus New Paper Pattern 12th Accountancy Model Question Papers 2020-2021 with Answers Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium of TN 12th Standard Accountancy Public Exam Question Papers Answer Key, New Paper Pattern of HSC 12th Class Accountancy Previous Year Question Papers, Plus Two +2 Accountancy Model Sample Papers are part of Tamil Nadu 12th Model Question Papers.

Let us look at these Government of Tamil Nadu State Board 12th Accountancy Model Question Papers Tamil Medium with Answers 2020-21 Pdf. Students can view or download the Class 12th Accountancy New Model Question Papers 2021 Tamil Nadu English Medium Pdf for their upcoming Tamil Nadu HSC Board Exams. Students can also read Tamilnadu Samcheer Kalvi 12th Accountancy Guide.

TN State Board 12th Accountancy Model Question Papers 2020 2021 English Tamil Medium

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Papers English Medium 2020-2021

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Papers Tamil Medium 2020-2021

  • Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 1 Tamil Medium
  • Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 2 Tamil Medium
  • Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 3 Tamil Medium
  • Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 4 Tamil Medium
  • Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper 5 Tamil Medium

12th Accountancy Model Question Paper Design 2020-2021 Tamil Nadu

Types of QuestionsMarksNo. of Questions to be AnsweredTotal Marks
Part-I Objective Type12020
Part-II Very Short Answers
(Totally 10 questions will be given. Answer any Seven. Any one question should be answered compulsorily)
2714
Part-Ill Short Answers
(Totally 10 questions will be given. Answer any Seven. Any one question should be answered compulsorily)
3721
Part-IV Essay Type5735
Marks90
Internal Assessment10
Total Marks100

Tamil Nadu 12th Accountancy Model Question Paper Weightage of Marks

PurposeWeightage
1. Knowledge30%
2. Understanding40%
3. Application20%
4. Skill/Creativity10%

It is necessary that students will understand the new pattern and style of Model Question Papers of 12th Standard Accountancy Tamilnadu State Board Syllabus according to the latest exam pattern. These Tamil Nadu Plus Two 12th Accountancy Model Question Papers State Board Tamil Medium and English Medium are useful to understand the pattern of questions asked in the board exam. Know about the important concepts to be prepared for TN HSLC Board Exams and Score More marks.

We hope the given Samacheer Kalvi Tamil Nadu State Board Syllabus New Paper Pattern Class 12th Accountancy Model Question Papers 2020 2021 with Answers Pdf Free Download in English Medium and Tamil Medium will help you get through your subjective questions in the exam.

Let us know if you have any concerns regarding the Tamil Nadu Government 12th Accountancy State Board Model Question Papers with Answers 2020 21, TN 12th Std Accountancy Public Exam Question Papers with Answer Key, New Paper Pattern of HSC Class 12th Accountancy Previous Year Question Papers, Plus Two +2 Accountancy Model Sample Papers, drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 4 Inverse Trigonometric Functions Ex 4.1

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 4 Inverse Trigonometric Functions Ex 4.1 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 4 Inverse Trigonometric Functions Ex 4.1

Question 1.
Find all the values of x such that
Solution:
(i) sin x = 0
⇒ x = nπ
where n = 0, ±1, ±2, ±3, ……., ±10
(ii) sin x = -1
⇒ x = (4n – 1) \(\frac{\pi}{2}\), n = 0, ±1, ±2, ±3, 4

Question 2.
Find the period and amplitude of
Solution:
(i) y = sin 7x
For Amplitude use the form
y = a sin(bx – c) + d
Amplitude = |a|
a = 1, ∴ |a| = 1
Period using the formula = \(\frac{2π}{|b|}\) = \(\frac{2π}{|7|}\) = \(\frac{2π}{7}\)
∴ Amplitude = 1
Period = \(\frac{2π}{7}\)

(ii) y = -sin (\(\frac{1}{3}\)x)
a = -1, b = \(\frac{1}{3}\)
∴ Amplitude = |a| = |-1| = 1
Period = \(\frac{2π}{|b|}\) = \(\frac{2π}{| \frac{1}{3}|}\) = 3(2π) = 6π

(iii) y =4 sin (-2x)
a = 4, b = -2
Amplitude = |4| = 4
Period = \(\frac{2π}{|b|}\) = \(\frac{2π}{|-2|}\) = \(\frac{2π}{2}\) = π

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 4 Inverse Trigonometric Functions Ex 4.1

Question 3.
Sketch the graph of y = sin (\(\frac{1}{3}\)x) for 0 ≤ x ≤ 6π
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 4 Inverse Trigonometric Functions Ex 4.1 1

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 4 Inverse Trigonometric Functions Ex 4.1

Question 4.
Find the value of
(i) sin-1 (sin(\(\frac{2π}{3}\)))
(ii) sin-1 (sin(\(\frac{5π}{4}\)))
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 4 Inverse Trigonometric Functions Ex 4.1 2

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 4 Inverse Trigonometric Functions Ex 4.1

Question 5.
For what value of x does sin x = sin-1 x?
Solution:
sin x = sin-1 x is possible only when x = 0 (∵ x ∈ R)

Question 6.
Find the domain of the following
(i) f(x) = sin-1 (\(\frac{x²+1}{2x}\))
Solution:
f(x) = sin-1 (\(\frac{x²+1}{2x}\))
Range of sin-1x is [-1, 1]
-1 ≤ \(\frac{x²+1}{2x}\) ≤ 1
Multiply by 2x² ≥ 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 4 Inverse Trigonometric Functions Ex 4.1 3
∴ solution is [-1, 1]

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 4 Inverse Trigonometric Functions Ex 4.1

(ii) g (x) = 2 sin-1 (2x – 1) – \(\frac{π}{4}\)
Range of 2 sin-1 x is [-1, 1]
-1 ≤ 2x – 1 ≤ 1
2x – 1 ≤ 1 (or) 2x – 1 ≥ -1
2x ≤ 2 (or) 2x ≥ -1 + 1
x ≤ 1 (or) 2x ≥ 0 ⇒ x ≥ 0
x ≥ 0 and x ≤ 1
∴ solution is [0, 1]

Question 7.
Find the value of
(sin\(\frac{5π}{9}\) cos\(\frac{π}{9}\) + cos\(\frac{5π}{9}\) sin\(\frac{π}{9}\))
Solution:
sin (A + B) = sin A cos B + cos A sin B
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 4 Inverse Trigonometric Functions Ex 4.1 4

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 4 Inverse Trigonometric Functions Ex 4.1

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.7

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.7 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.7

Choose the most suitable answer.

Question 1.
A zero of x³ + 64 is:
(a) 0
(b) 4
(c) 4i
(d) -4
Solution:
(d) -4
Hint:
x³ = -64
x³ = -4 × -4 × -4 = (-4)³
x = -4

Question 2.
If f and g are polynomials of degrees m and n respectively, and if h(x) = (f o g) (x), then the degree of h is:
(a) mn
(b) m + n
(c) mn
(d) nm
Solution:
(a) mn
Hint:
Let f(x) = xm and g(x) = xn
degree = m, degree = n
(f o g) (x) = f(g(x)) = f(xn) = (xn)m =xmn
degree = mn

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.7

Question 3.
A polynomial equation in x of degree n always has:
(a) n distinct roots
(b) n real roots
(c) n imaginary roots
(d) at most one root.
Solution:
(a) n distinct roots

Question 4.
If α, β and γ are the roots of x³ + px² + qx + r, then Σ \(\frac{1}{α}\) is:
(a) –\(\frac{q}{r}\)
(b) –\(\frac{p}{r}\)
(c) \(\frac{q}{r}\)
(d) –\(\frac{q}{p}\)
Solution:
(a) –\(\frac{q}{r}\)
Hint:
x³ + px² + qx + r = 0
α, β, γ are the roots
α + β + γ = -p
αβ + βγ + γα = q
αβγ = -r
Σ \(\frac{1}{α}\) = \(\frac{1}{α}\) + \(\frac{1}{β}\) + \(\frac{1}{γ}\) = \(\frac{βγ+αβ+αγ}{αβγ}\) = –\(\frac{q}{r}\)

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.7

Question 5.
According to the rational root theorem, which number is not possible rational root of 4x7 + 2x7 – 10x³ – 5?
(a) -1
(b) \(\frac{5}{4}\)
(c) \(\frac{4}{5}\)
(d) 5
Solution:
(c) \(\frac{4}{5}\)
Hint:
By rational root of theorem,
\(\frac{p}{q}\) is a root of a polynomial a0 = -5, an = 4 and (4, -5) = 1, then p must divide 5 and q must divide 4.
Possible values of p are +1, -1, +5, -5
Possible values of q are +1, -1, 4, -4
∴ \(\frac{4}{5}\) is not possible rational roots.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.7

Question 6.
The polynomial x³ – kx² + 9x has three real roots if and only if, k satisfies:
(a) |k | ≤ 6
(b) k = 0
(c) |k| > 6
(d) |k| ≥ 6
Solution:
(d) |k| ≥ 6
Hint:
Δ ≥ 0
k² – 4(1)(9) ≥ 0
k² ≥ 36
|k| ≥ 6

Question 7.
The number of real numbers in [0, 2π] satisfying sin4x – 2 sin²x + 1 is:
(a) 2
(b) 4
(c) 1
(d) ∞
Solution:
(a) 2
Hint:
sin4x – 2sin²x + 1 = 0
Put sin²x = t [t² – 2t + 1 = 0 ⇒ (t – 1)² = 0]
t = 1, t = 1
sin²x = 1
sin x = ± 1
∴ sin x = 1, sin x = -1
sin x = sin \(\frac{π}{2}\), sin x = sin (π + \(\frac{π}{2}\))
x = \(\frac{π}{2}\), x = \(\frac{3π}{2}\)
Number of real numbers in [0, 2, π] is 2.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.7

Question 8.
If x³ + 12x² + 10ax + 1999 definitely has a positive root, if and only if:
(a) a ≥ 0
(b) a > 0
(c) a < 0
(d) a ≤ 0
Solution:
(c) a < 0
Hint:
∴ If a < 0, then only we can get one sign change.

Question 9.
The polynomial x³ + 2x + 3 has:
(a) one negative and two real roots
(b) one positive and two imaginary roots
(c) three real roots
(d) no solution
Solution:
(a) one negative and two real roots
Hint:
p(x) = x³ + 2x + 3, no sign changes ⇒ no positive real roots.
p(-x) = -x³ – 2x + 3, one sign changes ⇒ one negative real roots.
∴ It has 1 negative root and 2 imaginary roots.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.7

Question 10.
The number of positive roots of the polynomials \(\sum_{r=0}^{n}\) nCr (-1)r xr is
(a) 0
(b) n
(c) <n
(d) r
Solution:
(b) n
Hint:
\(\sum_{r=0}^{n}\) nCr (-1)r xr = xnnC1 xn-1 + nC2 xn-2 + …. + (-1)n
P(x) has n changes
∴ It has n positive changes
P(-x) has no changes
∴ no negative roots.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.7

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5

Question 1.
Solve the following equations
(i) sin² x – 5 sin x + 4 = 0
Solution:
sin2x – 5sinx + 4 = 0
Let y = sin x
(y2 – 5y + 4 = 0
(y – 1) (y – 4) = 0
(y – 1) = o or (y – 4) = 0
y = 1 or y = 4
sin x = 1 or sin x = 4 [not possible since sin x ≤ 1]
sin x = sin \(\frac{\pi}{2}\)
x = nπ + (-1)n α, n ∈ z.
x = nπ + (-1)n \(\frac{\pi}{2}\)

(ii) 12x³ + 8x = 29x² – 4 = 0
Solution:
12x³ – 29x² + 8x + 4 = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5 1
12x² – 5x – 2 = 0
12x² – 8x + 3x – 2 = 0
4x(3x – 2) + 1(3x – 2) = 0
(3x – 2)(4x + 1) = 0
3x = 2, 4x = -1
x = \(\frac{2}{3}\) or x = –\(\frac{1}{4}\)
The roots are 2, \(\frac{2}{3}\), –\(\frac{1}{4}\).

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5

Question 2.
Examine for the rational roots of
(i) 2x³ – x² – 1 = 0
Solution:
Sum of co-efficients = 2 – 1 – 1 = 0
⇒ x = 1 is a factor.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5 2
Which is imaginary root
∴ x = 1 is rational root.

(ii) x8 – 3x + 1 = 0
Solution:
an = 1; a0 = 1
If \(\frac{p}{q}\) is a root of the polynomial. (p, q) = 1
By rational root theorem, it has no rational roots.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5

Question 3.
Solve: 8x\(\frac{3}{2n}\) – 8x\(\frac{-3}{2n}\) = 63.
Solution:
Put k = \(\frac{3}{2n}\) ∴ 8xk – 8x-k = 63
8xk – \(\frac{8}{x^k}\) = 63
8x2k – 8 = 63xk
8x2k – 63xk – 8 = 0
(xk – 8) (8xk + 1) = 0
xk – 8 = 0
xk = 8
x\(\frac{3}{2n}\) = 8
x = 8\(\frac{3}{2n}\) (2³)\(\frac{3}{2n}\) = (2²)n = 4n
∴ x = 4n is a root of the equation.

Question 4.
Solve: 2\(\sqrt{\frac{x}{a}}\) + 3\(\sqrt{\frac{a}{x}}\) = \(\frac{b}{a}\) = \(\frac{6a}{b}\)
Solution:
put \(\sqrt{\frac{x}{a}}\) = y
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5 3

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5

Question 5.
Solve the equations
(i) 6x4 – 35x³ + 62x² – 35x + 6 = 0
Solution:
This is Type I even degree reciprocal equation. Hence it can be rewritten as
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5 4
(1) ⇒ 6(y² – 2) – 35y + 62 = 0
6y² – 12 – 35y + 62 = 0
6y² – 35y + 50 = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5 5
2x² + 2 – 5x = 0 (or) 3x² + 3 = 10x
2x² – 5x + 2 = 0 (or) 3x² – 10x + 3 = 0
x = 2, \(\frac{1}{2}\) (or) x = 3, \(\frac{1}{3}\)
Roots are 2, \(\frac{1}{2}\), 3 and \(\frac{1}{3}\)

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5

(ii) x4 + 3x³ – 3x – 1 = 0
Solution:
(x – 1) and (x + 1) is a factor.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5 6
(x – 1)(x + 1)(x² + 3x + 1) = 0
x – 1 = 0 (or) x + 1 = 0 (or) x² + 3x + 1 = 0
x = 1 (or) x = -1 (or) x² + 3x = -1
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5 7

Question 6.
Find all real numbers satisfying
Solution:
4x – 3 (2x+2) + 25 = 0
⇒ (22)x – 3(2x . 22) + 25 = 0
(22)x – 12 . 2x+ 32 = 0
Let y = 2x
y2 – 12y + 32 = 0
⇒ (y – 4) (y – 8) = 0
y – 4 = 0 or y – 8 = 0
Case (i): 2x = 4
⇒ 2x = (2)2
⇒ x = 2
Case (ii): 2x = 8
⇒ 2x = (2)3
⇒ x = 3
∴ The roots are 2, 3

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5

Question 7.
Solve the equation 6x4 – 5x³ – 38x² – 5x + 6 = 0 if it is known that \(\frac{1}{3}\) is a solution.
Solution:
6x4 – 5x³ – 38x² – 5x + 6 = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5 8
6(y² – 2) – 5y – 38 = 0
6y² – 12 – 5y – 38 = 0
6y² – 5y – 50 = 0
6y² – 20y + 15y  – 50 = 0
2y(3y – 10) + 5(3y – 10) = 0
(3y – 10)(2y + 5) = 0
3y = 10, 2y = -5
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5 9
3x² + 3 = 10x, 2x² + 2 = -5x
3x² – 10x + 3 = 0, 2x² + 5x + 2 = 0
(x – 3)(3x – 1) = 0, (2x + 1)(x + 1) = 0
x = 3, x = \(\frac{1}{3}\) or x = \(\frac{-1}{2}\), x= -2
The roots are 3, \(\frac{1}{3}\), -2, \(\frac{-1}{2}\).

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.5

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.6

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.6 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.6

Question 1.
Discuss the maximum possible number of positive and negative roots of the polynomial equation 9x9 – 4x8 + 4x7 – 3x6 + 2x5 + x³ + 7x² + 7x + 2 = 0.
Solution:
P(x) = 9x9 – 4x8 + 4x7 – 3x6 + 2x5 + x3 + 7x2 + 7x + 2
The number of sign changes in P(x) is 4.
∴P(x) has at most 4 positive roots.
P(-x) = -9x9 – 4x8 – 4x7 – 3x6 – 2x5 – x3 + 7x2 – 7x + 2
The number of sign changes in P(-x) is 3.
P(x) has almost 3 negative roots.
Since the difference between the number of sign changes in co-efficient P(-x) and the number of negative roots of the polynomial P(x) is even.
The number of negative roots = at most 2.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.6

Question 2.
Discuss the maximum possible number of positive and negative roots of the polynomial equations x² – 5x + 6 and x² – 5x + 16 . Also, draw a rough sketch of the graphs.
Solution:
y = x² – 5x + 6
x = 1, y = 1 – 5 + 6 = 2
x = 2, y = 4 – 10 + 6 = 0
x = 0, y = 6
x = 3, y = 9 – 15 + 6 = 0
x = -1, y = 1 + 5 + 6 = 12
x = 4, y = 16 – 20 + 6 = 2
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.6 1
(1, 2), (0, 6), (-1, 12)
P(x) = (x² + 5x + 6) (x² – 5x + 16)
= x4 – 5x³ + 16x² – 5x³ + 25x² – 80x + 6x² – 30x + 96 = 0
= x4 – 10x³ + 47x² – 110x + 96 = 0
It has two sign changes
∴ It has two positive real roots
P(-x) = x4 + 10x³ + 47x² + 110x + 96
It has no sign change, no negative real roots
y = x2 – 5x + 16
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.6 2

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.6

Question 3.
Show that the equation x9 – 5x5 + 4x4 + 2x² + 1 = 0 has atleast 6 imaginary solutions.
Solution:P(x) = x9 – 5x5 + 4x4 + 2x2 + 1
(i) The number of sign changes in P(x) is 2. The number of positive roots is atmost 2.
(ii) P(-x) = -x9 + 5x5 + 4x4 + 2x2 + 1. The number of sign changes in P(-x) is 1. The number of negative roots of P (x) is atmost 1. Since the difference of number of sign changes in P(-x) and number of negative zeros is even.
P(x) has one negative root.
(iii) 0 is not the zero of the polynomial P(x). So the number of real roots is almost 3.
∴ The number of imaginary roots at least 6.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.6

Question 4.
Determine the number of positive and negative roots of the equation x9 – 5x8 – 14x7 = 0.
Solution:
P(x) = x9 – 5x8 – 14x7. It has only one sign change.
∴ It has one positive roots.
P(-x) = -x9 – 5x8 + 14x7. It has only one sign change.
It has one negative root.
∴ It has one positive and one negative roots.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.6

Question 5.
Find the exact number of real roots and imaginary of the equation x9 + 9x7 + 7x5 + 5x³ + 3x.
Solution:
P(x) = x9 + 9x7 + 7x5 + 5x3 + 3x.
There is no change in the sign of P(x) and P(-x), P(x) has no positive and no negative real roots, but 0 is the root of the polynomial equation P(x).

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.6

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.4

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.4 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.4

Question 1.
Solve:
(i) (x – 5) (x – 7) (x + 6)(x + 4) = 504
Solution:
(x – 5) (x + 4) (x – 7) (x + 6) = 504
(x2 – x – 20) (x2 – x – 42) = 504
Let y = (x2 – x)
(y – 20) (y – 42) = 504
⇒ y2 – 42y – 20y + 840 = 504
⇒ y2 – 62y + 336 = 0
⇒ (y – 56) (y – 6) = 0
⇒ (y – 56) = 0 or (y – 6) = 0
⇒ x2 – x – 56 = 0 or x2 – x – 6 = 0
⇒ (x – 8) (x + 7) = 0 or (x – 3) (x + 2) = 0
⇒ x = 8, -7 or x = 3, -2
The roots are 8, -7, 3, -2

(ii) (x – 4)(x – 2)(x- 7)(x + 1) = 16
Solution:
(x – 4) (x – 7) (x – 2) (x + 1) = 16
⇒ (x – 4) (x – 2) (x – 7) (x + 1) = 16
⇒ (x2 – 6x + 8) (x2 – 6x – 7) = 16
Let x2 – 6x = y
(y + 8)(y – 7) = 16
⇒ y2 – 7y + 8y – 56 – 16 = 0
⇒ y2 + y – 72 = 0
⇒ (y + 9) (y – 8) = 0
y + 9 = 0
x2 – 6x + 9 = 0
(x – 3)2 = 0
x = 3, 3
or
y – 8 = 0
x2 – 6x – 8 = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.4 1

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.4

Question 2.
Solve:
(2x – 1)(x + 3)(x – 2)(2x + 3) + 20 = 0
Solution:
(x + 3)(x – 2) (2x – 1)(2x + 3) + 20 = 0
(x² + x – 6) (4x² + 6x – 2x – 3) + 20 = 0
(x² + x – 6) (4x² + 4x – 3) + 20 = 0
(x² + x – 6) (x² + 4x – \(\frac{3}{4}\)) + 20 = 0
(÷4) (x² + x – 6) (x² + x – \(\frac{3}{4}\)) + \(\frac{20}{4}\) = 0
Put y = x² + x
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.4 2
4y² – 27y – 38 = 0
4y² – 8y – 19y + 38 = 0
(4y – 19) (y – 2) = 0
y = 2 (or) y = \(\frac{19}{4}\)
x² + x = 2 (or) x² + x = \(\frac{19}{4}\)
x² + x – 2 = 0 (or) 4x² + 4x = 19
(x + 2)(x – 1) = 0 (or) 4x² + 4x – 19 = 0
x = -2 or x = 1
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.4 3

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.4

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3

Question 1.
Solve the cubic equation: 2x³ – x² – 18x + 9 = 0 if sum of two of its roots vanishes.
Solution:
The given equation is 2x3 – x2 – 18x + 9 = 0
\(x^{3}-\frac{x^{2}}{2}-9 x+\frac{9}{2}=0\)
Let the roots be α, -α, β
α – α + β = \(-\left(\frac{-1}{2}\right)\)
\(\Rightarrow \beta=\frac{1}{2}\)
(α) (-α) (β) = \(\frac{-9}{2}\)
\(\Rightarrow-\alpha^{2}\left(\frac{1}{2}\right)=\frac{-9}{2}\)
α2 = 9
α = ±3
The roots are 3, -3, \(\frac { 1 }{ 2 }\)

Question 2.
Solve the equation 9x³ – 36x² + 44x – 16 = 0 if the roots form an arithmetic progression.
Solution:
Given the roots are in AP
Let the roots be a – d, a, a + d
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3 1
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3 2

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3

Question 3.
Solve the equation 3x³ – 26x² + 52x – 24 = 0 if its roots form a geometric progression.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3 3
3 + 3λ + 3λ² = 13λ
3λ² + 3λ – 13λ + 3 = 0
3λ² – 10λ + 3 = 0
(λ – 3) (3λ – 1) = 0
λ = 6 or λ = \(\frac{1}{3}\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3 4

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3

Question 4.
Determine k and solve the equation 2x³ – 6x² + 3x + k = 0 if one of its roots is twice the sum of the other two roots.
Solution:
Given cubic equation
2x³ – 6x² + 3x + k = 0
Let the roots be α, β, γ
Given α = 2(β + γ)
β + γ = \(\frac{α}{2}\) ………. (1)
Sum of roots α(β + γ) = 3
From (1) α + \(\frac{α}{2}\) = 3
\(\frac{3α}{2}\) = 3 ⇒ α = 2
Again αβ + βγ + γα = \(\frac{3}{2}\)
α = 2 ⇒ 2β + βγ + 2γ = \(\frac{3}{2}\)
from (1) 2(\(\frac{α}{2}\)) + βγ = \(\frac{3}{2}\)
βγ = \(\frac{3}{2}\) – 2 = \(\frac{3-4}{2}\) = \(\frac{-1}{2}\)
βγ = \(\frac{-1}{2}\) ………… (2)
product of roots α β γ = –\(\frac{k}{2}\)
α = 2 ⇒ 2βγ = –\(\frac{k}{2}\)
βγ = –\(\frac{k}{4}\) ………… (3)
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3 5

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3

Question 5.
Find all zeros of the polynomial x6 – 3x5 – 5x4 + 22x³ – 39x² – 39x + 135, if it is known that 1 + 2i and √3 are two of its zeros.
Solution:
(i) Given that 1 + 2i, √3
Another roots be 1 – 2i, -√3
sum of roots = 1 + 2i + 1 – 2i
product roots = (1 + 2i)(1 – 2i)
1² + 2² = 1 + 4 = 5
x² – 2x + 5 = 0

(ii) sum of roots = √3 – √3
product roots = (√3)(-√3)
x² – 0x – 3 = 0
x² – 3 = 0
(x² – 2x + 5)(x² – 3) = x4 – 2x³ + 2x² + 6x – 15
x6– 3x5 – 5x4 + 22x³ – 39x² – 39x + 135
= (x4 – 2x³ + 2x² + 6x – 15)  (x² + px – 9)
Equate of co-efficient of x on both sides
-39 = -54 – 15 p
-39 + 54 = -15 p
15 = -15 p
p = -1
∴ x² – x – 9 = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3 6

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3

Question 6.
Solve the cubic equations:
(i) 2x³ – 9x² + 10x = 3,
2x³ – 9x² + 10x – 3 = 0
Solution:
(i) 2x³ – 9x² + 10x = 3
2x³ – 9x² + 10x – 3 = 0
sum of the coefficients 2 – 9 + 10 – 3 = 0
∴ x = 1 is one of the roots.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3 7
2x² – 7x + 3 = 0
(x – 3)(2x – 1) = 0
x = 3 or x = \(\frac{1}{2}\)
roots are 3, \(\frac{1}{2}\), 1

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3

(ii) 8x³ – 2x² – 7x + 3 = 0
sum of the alternative coefficients are equal
8 – 7 = -2 + 3
1 = 1
∴ (x + 1) is a factor.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3 8
8x² – 10x + 3 = 0
(4x – 3) (2x – 1) = 0
4x  = 3 (or) 2x = 1
x = \(\frac{3}{4}\) (or) \(\frac{1}{2}\)
∴ The roots are \(\frac{3}{4}\), \(\frac{1}{2}\), -1

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.3

Question 7.
Solve the equation:
x4 – 14x² + 45 = 0
Solution:
Put t = x² ⇒ (x²)² – 14x² + 45 = 0
t² – 14t + 45 = 0
t² – 9t – 5t + 45 = 0
t(t – 9) – 5(t – 9) = 0
(t – 9)(t – 5) = 0
t – 9 = 0 or t – 5 = 0
t = 9 or t = 5
x² = 9 or x² = 5
x = ± 3 or y = ±√5
The roots are ±3, ±√5

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.2

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.2 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.2

Question 1.
If k is real, discuss the nature of the roots of the polynomial equation 2x² + kx + k = 0, in terms of k.
Solution:
The given quadratic equation is 2x2 + kx + k = 0
a = 2, b = k, c = k
∆ = b2 – 4ac = k2 – 4(2) k = k2 – 8k
(i) If the roots are equal
k2 – 8k = 0
⇒ k(k – 8) = 0
⇒ k = 0, k = 8
(ii) If the roots are real
k2 – 8k > 0
k(k – 8) > 0
k ∈ (-∞, 0) ∪ (8, ∞)
(iii) If this roots are imaginary
k2 – 8k < 0
⇒ k ∈ (0, 8)

Question 2.
Find a polynomial equation of minimum degree with rational coefficients, having 2 + √3 i as a root.
Solution:
Let the root be 2 + i √3
Another root be 2 – i √3
Sum of the roots = 2 + i √3 + 2 – i √3 = 4
Product of the roots = (2 + i √3) (2 – i √3) = 2² + √3² = 4 + 3 = 7
x² – (SR)x + PR = 0
x² – 4x + 7 = 0

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.2

Question 3.
Find a polynomial equation of minimum degree with rational coefficients, having 2i + 3 as a root.
Solution:
Given roots is (3 + 2i), the other root is (3 – 2i);
Since imaginary roots occur in with real co-efficient occurring conjugate pairs.
x2 – x(S.O.R) + P.O.R = 0
⇒ x2 – x(6) + (9 + 4) = 0
⇒ x2 – 6x + 13 = 0

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.2

Question 4.
Find a polynomial equation of minimum degree with rational coefficients, having √5 – √3 as a root.
Solution:
Let the root be √5 – √3,
Another root is √5 + √3
Sum of the roots = √5 – √3 + √5 + √3 = 2√5
Product of roots = (√5 – √3) (√5 + √3)
√5² – √3² = 5 – 3 = 2
x² – (SR)x + PR = 0
x² – 2√5 x + 2 = 0 which is not rational co-efficient.
to make rational co-efficient
(x² + 2√5 x + 2) (x² + 2 + 2√5 x) = 0
(x² + 2)² – (2√5x)² = 0
x4 + 4 + 4x² – 20x² = 0
⇒ x4 – 16x² + 4 = 0 is a rational co-efficient polynomial equation.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.2

Question 5.
Prove that a straight line and parabola cannot intersect at more than two points.
Solution:
Let the standard equation of parabola y2 = 4ax …..(1)
Equation of line be y = mx + c …(2)
Solving (1) & (2)
(mx + c)2 = 4ax
⇒ mx2 + 2mcx + c2 – 4ax = 0
⇒ mx2 + 2x(mc – 2a) + c2 = 0
This equation can not have more than two solutions and
hence a line and parabola cannot intersect at more than two points.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.2

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Pdf Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1 Textbook Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Maths Solutions Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1

Question 1.
If the sides of a cubic box are increased by 1, 2, 3 units respectively to form a cuboid, then the volume is increased by 52 cubic units. Find the volume of the cuboid.
Solution:
Let the side of the cube be ‘x’
Sides of cuboid are (x + 1) (x + 2) (x + 3)
∴ Volume of cuboid = x3 + 52
⇒ (x + 1) (x + 2) (x + 3) = x3 + 52
⇒ (x2 + 3x + 2)(x + 3) = x3 + 52
⇒ x3 + 3x2 + 3x2 + 9x + 2x + 6 – x3 – 52 = 0
⇒ 6x2 + 11x – 46 = 0 (÷2)
⇒ (x – 2) (6x + 23) = 0
⇒ x – 2 = 0 or 6x + 23 = 0
⇒ x = 2 or x = \(-\frac{23}{6}\) (not possible)
∴ x = 2
Volume of cube = 23 = 8
Volume of cuboid = 52 + 8 = 60 cubic units

Question 2.
Construct a cubic equation with roots
Solution:
(i) 1, 2, and 3
α = 1, β = 2, γ = 3
α + β + γ = 6
αβ + βγ + γα = 2 + 6 + 3 = 11
αβγ = 6
x³ – (α + β + γ)x² + (αβ + βγ + γα)x – αβγ = 0
x³ – 6x² + 11x – 6 = 0

(ii) 1, 1, and -2
α = 1, β = 1, γ = -2
α + β + γ = 1 + 1 – 2 = 0
αβ + βγ + γα = 1 – 2 – 2 = -3
αβγ = 1(1)(-2) = -2
x³ – 0x² – 3x + 2 = 0
∴ x³ – 3x + 2 = 0

(iii) 2, \(\frac { 1 }{ 2 }\), and 1.
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1 1
Multiplying by 2
2x³ – 7x² + 7x – 2 = 0

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1

Question 3.
If α, β and γ are the roots of the cubic equation x³ + 2x² + 3x + 4 = 0, form a cubic equation whose roots are
(i) 2α, 2β, 2γ,
(ii) \(\frac{1}{α}\), \(\frac{1}{β}\), \(\frac{1}{γ}\)
(iii) – α, – β, – γ
Solution:
(i) Given that α, β, γ are the roots of x3 + 2x2 + 3x + 4 = 0
Compare with x3 + bx2 + cx + d = 0
b = 2, c = 3, d = 4
α + β + γ = -6 = -2
αβ + βγ + γα = c = 3
αβγ = -d = -4
Given roots are 2α, 2β, 2γ
2α + 2β + 2γ = 2 (α + β + γ)
= 2 (-2)
= -4
(2α) (2β) + (2β) (2γ) + (2γ) (2α) = (4αβ + 4βγ + 4γα)
= 4(αβ + βγ + γα)
= 4(3)
= 12
(2α) (2β) (2γ) = 8(αβγ)
= 8(-4)
= -32
The equation is
x3 – x2 (2α + 2β + 2γ) + x (4αβ + 4βγ + 4γα) – 8 (αβγ) = 0
⇒ x3 – x2 (-4) + x (12) – (-32) = 0
⇒ x3 + 4x2 + 12x + 32 = 0

(ii) The new roots are \(\frac{1}{α}\), \(\frac{1}{β}\), \(\frac{1}{γ}\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1 2
⇒ 4x³ + 3x² + 2x + 1 = 0

(iii) The given roots are -α, -β, -γ
The cubic equation is
x3 – x2 (-α – β – γ) + x (αβ + βγ + γα) + (αβγ) = 0
⇒ x3 + x2 (α + β + γ) + x (αβ + βγ + γα) + (αβγ) = 0
⇒ x3 + x2 (-2) + x (3) – 4 = 0
⇒ x3 – 2x2 + 3x – 4 = 0

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1

Question 4.
Solve the equation 3x³ – 16x² + 23x – 6 = 0 if the product of two roots is 1.
Solution:
Let the roots be α, β, γ
Given αβ = 1, β = \(\frac{1}{α}\)
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1 3
⇒ 3α² – 10α + 3 = 0
3α² – 9α – α + 3 = 0
3α(α – 3) -1(α – 3) = 0
(3α – 1) (α – 3) = 0
α = 3 or α = \(\frac{1}{3}\)
If α = 3, β = \(\frac{1}{3}\), γ = 2 (or)
α = \(\frac{1}{3}\), β = 3, γ = 2
⇒ [α, β, γ] = (\(\frac{1}{3}\), 3, 2)

Question 5.
Find the sum of squares of roots of the equation 2x4 – 8x³ + 6x² – 3 = 0.
Solution:
The given equation is 2x4 – 8x3 + 6x2 – 3 = 0.
(÷ 2) ⇒ x4 – 4x3 + 3x2 – \(\frac{3}{2}\) = 0
Let the roots be α, β, γ, δ
α + β + γ + δ = -b = 4
(αβ + βγ + γδ + αδ + αγ + βδ) = c = 3
αβγ + βγδ + γδα = -d = 0
αβγδ = \(\frac{-3}{2}\)
To Find α2 + β2 + γ2 + δ2 = (α + β + γ + δ)2 – 2 (αβ + βγ + γδ + αδ + αγ + βδ)
= (4)2 – 2(3)
= 16 – 6
= 10

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1

Question 6.
Solve the equation x³ – 9x² + 14x + 24 = 0 if it is given that two of its roots are in the ratio 3 : 2.
Solution:
Let the roots are 3α, 2α, β
sum of the roots are
3α + 2α + β = 9
5α + β = 9 ………. (1)
Product of two roots
3α(2α) + 2α(β) + β(3α) = 14
6α² + 5αβ = 14 ……… (2)
Product of three roots
(3α) (2α)β = -24
α²β = -4 ………. (3)
(1) ⇒ β = 9 – 5 α
(2) ⇒ 6α² + 5α (9 – 5α) = 14
6α² + 45α – 25α² = 14
-19α² + 45α – 14 = 0
19α² – 45α + 14 = 0
(α – 2) (α – \(\frac{7}{19}\)) = 0
α = 2 or α = \(\frac{7}{19}\)
If α = 2, β = 9 – 5 (α) = 9 – 5(2) = 9 – 10 = -1
roots are 3α, 2α, β
3(2), 2(2), -1 (i,e.,) 6, 4, -1
If α = \(\frac{7}{19}\), β = 9 – 5(\(\frac{7}{19}\)) = (\(\frac{136}{19}\))
roots are 3α, 2α, β (i,e.,) \(\frac{21}{19}\), \(\frac{14}{19}\), \(\frac{136}{19}\)

Question 7.
If α, β, and γ are the roots of the polynomial equation ax³ + bx² + cx + d = 0, find the value of Σ\(\frac{α}{βγ}\) terms of the coefficients.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1 4

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1

Question 8.
If α, β, γ and δ are the roots of the polynomial equation 2x4 + 5x³ – 7x² + 8 = 0, find a quadratic equation with integer coefficients whose roots are α + β + γ + δ and αβγδ.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1 5
pq = (\(\frac{-5}{2}\))(4) = -10
x² – (p + q)x + pq = 0
x² – \(\frac{3}{2}\)x – 10 = 0
2x² – 3x – 20 = 0

Question 9.
If p and q are the roots of the equation lx² + nx + n = 0,
show that, Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1 6
Solution:
p and q are the roots of the equation lx² + nx + n = 0
p + q = –\(\frac{n}{l}\), pq = \(\frac{n}{l}\)
LHS
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1 7

Question 10.
If the equations x² + px + q = 0 and x² + p’x + q’ = 0 have a common root, show
that it must be equal to \(\frac{pq’-p’q}{q-q’}\) and \(\frac{q-q’}{p’-p}\)
Solution:
Let it be α common roots of x² + px + q = 0
x² + p’x + q’ = 0
(i,e.,) α² + pα + q = 0 …… (1) and
α² + p’α + q’ = 0 ………. (2)
Solving 1 and 2 by cross multiplication method, we have
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1 8
Hence proved.

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1

Question 11.
A 12-meter tall tree was broken into two parts. It was found that the height of the part which was left standing was the cube root of the length of the part that was cut away. Formulate this into a mathematical problem to find the height of the part which was cut away.
Solution:
Let the height of the tree = 12
length of the cut part = x³
Length of left out part = \(\sqrt[3]{x^{3}}\)
= x
Given x + x³ = 12
x³ + x – 12 = 0
Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1 9
Which is required mathematical problem

Samacheer Kalvi 12th Maths Guide Chapter 3 Theory of Equations Ex 3.1